NRK Meny
Normal

Satellittbilder viser omfanget av flyktningleire i Den sentralafrikanske republikk

Internt fordrevne flyktninger i Den sentralafrikanske republikk (SAR) har måttet bygge seg teltleire flere steder i landet som følge av urolighetene. Leger uten grenser mener de får for lite hjelp.

Det har vært svært urolig i SAR siden tidligere president François Bozize ble styrtet i et kupp i mars 2013. Den nye lederen i landet, Michel Djotodia, har ikke lyktes med å stoppe en voldsbølge i tiden etterpå.

Nå kjemper regjeringsstyrkene mot opprørere som støtter den tidligere presidenten, og det har også bygget seg opp religiøse motsetninger. Resultatet er at titusenvis av sentralafrikanere har blitt drevet på flukt.

De røde strekene viser flyktningleir ved flyplassen i Bangui, Den sentralafrikanske republikk

LEIR VED FLYPLASS: De røde strekene viser en flyktningleir ved flyplassen i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk. Markeringene i rødt er gjort av UNITAR/UNOSAT.

Foto: UNOSAT / DigitalGlobe / European Space

NRK har fått tilgang til satellittbilder fra FNs satellittprogram UNOSAT, som viser hvordan internt fordrevne flyktninger har måtte bygge seg teltleire flere steder i landet.

Flyktningleirer ved flyplassen

Satellittbildene viser tydelig at flyplassområdet ved hovedstaden Bungai har blitt et område med flyktningleirer. Store mengder mennesker har søkt tilflukt praktisk talt inne på flystripen. Det er fordi det er her de franske styrkene som nylig kom til landet holder til. Oppgaven deres er å hindre et folkemord med religiøse og etniske undertoner.

UNOSAT har, på bakgrunn av antall telt på satellittbilder, anslått at det er minst 8000 internt fordrevne flyktninger på flyplassområdet.

De understreker at tallet bare er et anslag, og at det kan være høyere.

– Det kan for eksempel være mange som ikke har et telt å søke ly i, eller det kan være internt fordrevne i de mer permanente strukturene på flyplassen, forklarer Bjørgo.

(Saken fortsetter under bildet)

Lindis Hurum på jobb for Leger uten grenser i Den sentralafrikanske republikk

Norske Lindis Hurum (nr. to fra høyre foran i bildet) jobber for Leger uten grenser i Den sentralafrikanske republikk (SAR). Hun forteller om elendige tilstander i en flyktningleir ved flyplassen ved Bangui.

Foto: Leger uten grenser

Godt over 40.000

Norske Lindis Hurum er nødhjelpskoordinator for Leger uten grenser i SAR, og befinner seg nå i en flyktningleir ved flyplassen ved Bangui. Den humanitære organisasjonens anslag over antallet flyktninger er langt høyere enn UNOSATs estimat.

– Det er ingen som helt vet hvor mange mennesker som er her i leiren ved flyplassen, men vårt anslag er at det er godt over 40.000, sier Hurum til NRK.

– Situasjonen her er helt forferdelig. Flyktningene har stort sett ingenting. De sover på bakken og har ikke skydd over seg, annet enn de har greid å finne på egen hånd. Mange fryser om natten fordi de ikke har tepper. Basisbehovene deres er ikke dekket: De har ikke nok mat, vann eller tilgang til nok toaletter, forteller hun.

– Uforståelig at ikke hjelpen kommer

Nesten alle flyktningene i leiren kommer fra Bangui, og har dermed ikke flyktet langt geografisk. De forlot husene sine etter at det brøt ut kamper i byen torsdag for to uker siden. Likevel tør de ikke å reise tilbake.

– Ingen jeg snakker med, sier at de føler seg trygge og at de vil dra tilbake til byen. Ingen vet hvor lenge flyktningene blir i leirene. Vi tror situasjonen kommer til å vare, sier Hurum.

Hun mener flyktningene får altfor lite hjelp, og synes det er uakseptabelt og uforståelig.

– Internasjonale Røde Kors har satt opp fire vannstasjoner og laget helt enkle felleslatriner. I tillegg har verdens matvareprogram (WFP) delt ut mat til en del av leiren i forrige uke. Det er bedre enn ingenting, men ellers har det ikke vært noe hjelp å få, forteller Hurum.

– Dette er ikke et fjerntliggende område, men en flyplass ved landets hovedstad. Det oppleves heller ikke som utrygt å jobbe her, fastslår hun.

Valdelege unge mann herjar i Den sentralafrikanske republikk. Moskear vert hakka ned, koranar brente og liknande. Intervjustrekk med Lindis Hurum

SE VIDEO: Voldelige unge mann herjer i Den sentralafrikanske republikk. Moskeer blir hakket ned, koraner brent og lignende. Intervjustrekk med Lindis Hurum i Leger uten grenser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt