Hopp til innhold

Frykter folkemord i Den sentralafrikanske republikk

Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk er nå så alvorlig at FN-rapportører advarer mot et potensielt folkemord.

Seleka-opprører i Bambari i Den sentral-afrikanste republikk

I Bambari, 400 kilometer nordøst for hovedstaden Bangui har den lokale kommandanten (i midten) kontroll med sin hær som støtter Seleka-opprørene.

Foto: Richard Skretteberg / Flyktninghjelpen

Den sentralafrikanske republikk har vært preget av kaos siden kuppet i mars. Nå frykter FN-rapportører at situasjonen har forverret seg - og at den vil bli enda verre framover.

– Væpnede grupper dreper sivile på grunn av religion, og setter kristne og muslimer opp mot hverandre, forteller FN-rapportør Adama Dieng til nyhetskanalen Al Jazeera.

Kristne og muslimer i konflikt

Dieng er FNs spesialrapportør på forhindring av folkemord. Han frykter at dersom ikke noe blir gjort, vil kristne og muslimer gå til flere voldelige angrep på hverandre og at det vil ende i folkemord.

Kupp i Den sentralafrikanske republikk

Den sentralafrikanske republikk ble utsatt for kupp i mars i år. Dette bildet er fra 23. mars. Nå frykter FN-rapportører et folkemord i det krigsherjede landet.

Foto: Reuters / NTB Scanpix

Sammen med flere FN-rapportører orienterte Dieng FNs Sikkerhetsråd om situasjonen fredag.

Klarer ikke stoppe volden

Den sentralafrikanske republikk, med sine knappe fem millioner innbyggere, har vært preget av lovløshet og kaos siden opprørsgrupper styrtet presidenten og tok kontroll over hovedstaden Bangui i mars i år.

Leger uten grenser kalte situasjonen tragisk og frustrerende etter kuppet, fordi de ikke nådde fram med nødhjelp.

Hundretusener er på flukt i landet, og hjelpeorganisasjoner frykter at barn blir rekruttert som soldater.

Den nye lederen i landet, Michel Djotodia, har ikke lyktes med å stoppe en voldsbølge som har oppstått i ettertid. Regjeringsstyrkene kjemper mot opprørere som støtter den tidligere presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt