Hopp til innhold

Santos gir Nobel-pengene til ofre for krigen

BOJAYA (NRK): Fredsprisvinner Juan Manuel Santos bekrefter at han kommer til Oslo og sier han vil gi prispengene til ofre for den 50 år lange borgerkrigen i Colombia.

Video: NRK møtte fredsprisvinner Juan Manuel Santos da han hadde sitt første offisielle besøk etter tildelingen av Nobels fredspris.

Ved Stillehavskysten og til en landsby helt uten veiforbindelse la i dag Colombias president Juan Manuel Santos sitt første offisielle besøk etter at han ble tildelt Nobels fredspris på fredag. Og han var klar på hvor han vil være den 10. desember.

– Selvfølgelig kommer jeg til Oslo. Det er en stor ære for meg, det colombianske folk og for ofrene av denne krigen, sier Santos til NRK.

Hvem vil du invitere?

– Jeg må finne ut hva som er vanlig, jeg vet ikke hvor mange jeg kan ta med meg og hva som er protokoll.

Bojaya-masakeren

Landsbyen Bojaya har ett av de mørkeste kapitlene i Colombias historie. 119 mennesker ble drept i kryssilden mellom Farc-geriljaen og paramilitære grupper i 2002.

Folket her stemte et overveldende «ja» til fredsavtalene. Hele 96 prosent ønsket avtalen velkommen, men da det colombianske folket sa «nei», ble innbyggerne bekymret og tok kontakt med presidenten, som i dag besøkte området og delte sine tanker om prosessen videre.

Anders Tvegård i Colombia

Video: I Bojaya stemte folk ja til fredsavtalen, men avtalen ble nedstemt.

Vil gi bort pengene

Med Nobels fredspris kommer også en sjekk på 925.000 dollar, eller 7,5 millioner norske kroner.

I en tale søndag sa president Santos at han vil gi pengene til prosjekter, stiftelser og programmer som fokuserer på ofrene og arbeidet med forsoning etter flere tiår med krig.

– Vi vil stå på, igjen og igjen, inntil vi har satt ut i livet avtalen vi har undertegnet (med geriljagruppen FARC), sa Santos.

Mer enn 260.000 mennesker er drept og 45.000 forsvunnet under krigshandlingene som har herjet det latinamerikanske landet.

Colombias president Juan Manuel Santos

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos besøkte i dag Bojaya.

Foto: Anders Tvegård / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt