Sandberg vil hjelpe flere i leirer, og færre i Norge

Bekaadalen i Libanon (NRK): Per Sandberg har besøkt to av de største teltleirene for syriske flyktninger i Libanon. Han vil at flere kan hjelpes i leirer som disse, fremfor å ta imot syrere i Norge.

Per Sandberg i Bekaa-dalen i Libanon

Frps nestformann Per Sandberg har denne uken besøkt to av flyktningleirene i Bekaadalen i Libanon, hvor folk mangler grunnleggende hjelp som mat, vann, helsestell og skoler.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

Valglogo
Barn i flyktningleir i Bekaa-dalen i Libanon

Barna i leiren er lykkelige over å være trygge, men ønsker seg mer skolegang.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK
Per Sandberg på skole i flyktningsleir i Bekaa-dalen i Libanon

Per Sandberg besøker en av skolene i leiren i Bekaadalen.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

I en støvete, overfylt leir utenfor byen Zahle i Bekaadalen i Libanon får Per Sandberg omvisning blant telt, halvferdige bygninger, skrot og søppel – men også glade barn og takknemlige voksne.

Sandberg vil at Norge skal hjelpe mer til på steder som dette.

– Frp vil bruke mer penger i nærområdene og mindre hjemme. Norge er i toppen internasjonalt allerede, og vi har mange vi skal bosette. I stedet for å gjøre den køen lengre, bør vi sette pengene inn her nede, sier han.

De fleste som bor i leirene ved Zahle har flyktet fra borgerkrigen i nabolandet Syria. Ifølge FN bor det 390 000 flyktninger i disse leirene langs hovedveien mellom Beirut og Damaskus.

Sandberg blir vist rundt i leirene av hjelpearbeidere fra den norske Flyktninghjelpen. Han får høre at beboerne mangler det meste, som mat, vann, helsetjeneste og skoler.

Overfylte leire presser flere til Europa

– Hvis vi bruker mer penger på dette, og mindre penger på å ta imot flyktninger i Norge, kan vi gjøre betydelig mer i nærområdene, sier han.

Sandberg peker på at leirene i området er kraftig underfinansiert, og at det bor 50 prosent flere i leirene enn det støtten er dimensjonert for.

Per Sandberg og Yasin Abbas

Per Sandberg ble vist rundt i leiren ved Zahle i Libanon av Yasin Abbas som er områdeansvarlig for den norske Flyktninghjelpen.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

– Dette fører til at noen vurderer å vende tilbake til Syria, noe som selvsagt er livsfarlig. Andre vurderer å bevege seg til et tredje land i håp om å kunne ta seg til Europa, sier Sandberg.

Sandberg hadde hverken flere penger eller nye forslag på turen til Bekaadalen. Han vil flytte midler.

Over 4 mill på flukt

Denne uken har FNs høykommissær for flyktninger registrert over 4 millioner mennesker som er fordrevne på grunn av borgerkrigen i Syria. Flest har flyktet over grensen til Tyrkia, med Libanon på andreplass. Libanon er på størrelse med Rogaland fylke, men har tatt imot mer enn 1,1 million syriske flyktninger.

Men flyktningene bor ikke i etablerte flyktningleire, siden Libanon ikke har skrevet under FNs flyktningkonvensjon. Flyktningene bor derfor i teltleire som er satt opp av ulike hjelpeorganisasjoner.

Ødelegger valgkampen for Frp

Etter det NRK erfarer har ledelsen i Fremskrittspartiet sett at flyktningkrisen i det siste har ødelagt mye av Frps valgkamp. Partiet startet valgkampen med å oppfordre til boikott av ekstra Syria-flyktninger.

Nå vil Sandberg vise at partiet har medfølelse med noen av de mest utsatte i denne krisen: flyktningene som bor i Syrias nærområder.

Flyktningleir i Bekaa-dalen i Libanon

Teltleiren utenfor Zahle i Bekaadalen rommer rekker på rekker av telt, presenninger og skur.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

Les også: Fylkesledere i Frp: – Syria-avtalen er uansvarlig

SISTE NYTT

Siste nytt