Fylkesledere i Frp: – Syria-avtalen er uansvarlig

Flere fylkesledere i Fremskrittspartiet er sterkt kritisk til gårsdagens avtale om å ta imot flyktninger fra Syria. I går ble det bred enighet om at Norge skal ta i mot 8000 syriske flyktninger de neste tre årene.

Ronny Berg

Fylkesleder Ronny Berg i Finnmark Frp sier at det er alvorlig at regjeringspartnerne har overkjørt Frp i avtalen om Syria-flyktningene.

Foto: Kai Erik Bull

Syria-avtalen som et flertall på Stortinget ble enige om onsdag skaper stor misnøye blant Frps fylkesledere.

Leder i Finnmark Frp, Ronny Berg, mener avtalen kan få konsekvenser for FrPs regjeringssamarbeid, og føler seg overkjørt av sin regjeringspartner Høyre.

– Det er en meget spesiell og ganske alvorlig situasjon som har oppstått, ved at man velger å overkjøre en regjeringspartner på den måten, sier Berg.

Han mener Høyre, Krf og Venstre nå bør svare på hvorfor de velger å bryte samarbeidsavtalen som er inngått med Frp.

– Er det da greit for dem at Frp også bryter avtaler som ligger til grunn for samarbeidsavtalen uten at det skal få konsekvenser, sier han.

– Urealistisk

Frank Sve

- Jeg har liten tro på at kommunene skal kunne trylle frem nye ressurser og boliger, sier Frank Sve i Møre og Romsdal Frp.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Alle partiene på Stortinget med unntak av SV og Frp ble onsdag enige om å ta i mot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.

Fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal Frp kaller avtalen utydelig og urealistisk.

– Totalt sett virker det relativt urealistisk å tro at kommunene skal ta i mot så mange flyktninger, sier Sve.

Han sier at kommunene allerede sliter med å bosette dem som allerede er her, og har liten tro på at kommunene skal kunne «trylle frem» ressurser og boliger for å ta i mot så mange flyktninger.

– Helt forferdelig

Fylkesleder Leif Eriksen i Østfold Frp karakteriserer avtalen som helt forferdelig. Han mener flyktningene burde hjelpes der de er, og at det er naivt å tro at avtalen gir en bedre situasjon for de fleste flyktningene.

Harald Espelund

- Dette kan helt klart Frp leve med, sier ordfører i Ullensaker, Harald Espelund.

Foto: Daria Zoric / NRK

– Dette er en ansvarsfraskrivelse fra opposisjonspartiene, Venstre og Krf fordi vi er et lite land som sliter med å bosette 8500 asylsøkere som allerede står i kø for å bli bosatt, sier Eriksen.

– Til å leve med for Frp

Harald Espelund er ordfører i den største Frp-styrte kommunen i landet, Ullensaker.

Han smiler litt over avtalen som er inngått, og gir i dagens Politiske kvarter honnør til sin regjeringspartner Høyre. Årsaken er at 8000 flyktninger over tre år er langt lavere enn de 10.000 over to år som Arbeiderpartiet og opposisjonen ønsket.

– Det vi har fått er et helt annet tall enn det jeg fryktet og så for meg, sier han.

– Så du mener at Frp kan leve med dette som regjeringsparti?

– Det mener jeg helt klart. Det er opptil den enkelte kommune nå. Jeg sitter sentralt i KS, og det er signalisert at kommunene skal kunne ta i mot 3500 flyktninger i tillegg til det en hadde sett for seg, så det tror jeg skal gå, sier han.

Men selv vil ikke Espelund og Ullensaker ta i mot flere flytninger enn det som allerede er vedtatt.

SISTE NYTT

Siste meldinger