Hopp til innhold

Hareide ber Solberg stramme opp Jensen

ARENDAL (NRK): KrF-leder Knut Arild Hareide mener statsminister Erna Solberg bør følge opp Siv Jensen etter flyktningeutspillet. – En avsporing, sier Jensen.

Knut Aril Hareide mener Siv Jensen Syria-oppfordring er uparlamentarisk.

OPPRØRT: Knut Arild Hareide kritiserte Siv Jensen under partilederdebatten i Arendal mandag.

Valglogo
  • Solberg forsvarer Jensen
  • Opposisjonen anklager Frp for dobbeltspill
  • Sp vil ha tak på flyktninger etter 2018

Frp-leder og finansminister Siv Jensen åpnet valgkampen med å be kommunene til å si nei til å ta imot de 8000 Syria-flyktningene Stortinget har vedtatt at Norge skal ta imot.

Under mandagens partilederdebatt i Arendal fikk hun kraftig kritikk for utspillet.

– Jeg tenkte at dette går ikke an. At en sittende finansminister, som har bekreftet at regjeringen skal følge opp vedtaket, oppfordrer kommunene til å si nei. Jeg er helt enig med Frank Aarebrot i at dette er et er brudd på parlamentarisk skikk, sa Hareide til applaus fra salen.

Han ba Solberg stramme opp Siv Jensen.

Og angrepene stoppet ikke der.

– Halve regjeringen på gresset

SV-leder Audun Lysbakken anklaget Jensen for et kynisk spill, mens Ap-Jonas Gahr Støre mente vi nå er vitne til et historisk, politisk dobbeltspill.

– Jensen sa at hvis flere kommuner sier nei, så kan avtalen stoppes. Det er en helt ny parlamentarisk praksis. Vi hadde såkalte SV-parlamentarikere på plenen, nå har vi halve regjeringen på gresset.

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke være med på kritikken. Hun føler seg trygg på at Frps statsråder vil gjennomføre vedtaket, og forsvarer at Frp-lederen snakker om Frps politikk i en valgkamp.

Mener Solberg burde vært tydeligere

KrF-lederen forventer mer av statsministeren.

– Jeg hører at statsministeren sier at dette er en del av demokratiet. Det er sånne ord man bruker når man ikke helt vet hva man skal si, sa Hareide.

– Det er lov å snakke om egen politikk i regjering, men her er det snakk om å boikotte et stortingsvedtak. Solberg burde vært tydeligere med nummer to i regjering. Her har statsministeren en oppfølgingsjobb å gjøre.

Knut Arild Hareide gir regjeringen ros for å øke bistandsbudsjettet og for å føre en human asylbarnpolitikk.

Hareide om Frps asylbarnpolitikk: – Guds under

Det får Jensen til å reagere etter debatten.

– Jeg som partileder kommer til å forbeholde meg retten til å fremme Frps politiske løsninger i valg. Det er en avsporing av diskusjonen å komme med den påstanden. Det gjorde også Kjell Magne Bondevik da han var statsminister uten at noen undret seg over det, sier Jensen.

Hun peker på at bosetting av flyktninger er en sak som opptar mange mennesker rundt i kommune-Norge.

Hun mener også Hareide glemmer at det er kommunene som skal gjøre jobben med å bosette flyktningene.

De siste tallene fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet viser at 5 364 flyktninger med innvilget opphold venter i mottak på å bli bosatt.

Erna avviser Siv-strekk

Statsminister Erna Solberg sier at hun ikke kommer til å ta KrF-lederens råd til følge.

– Jeg har også opplevet at KrF har sittet i regjering og ment ting som ikke regjeringen mente og argumenterte for det. Det mener jeg er greit, sier Solberg.

Hun er ikke enig i påstanden om at halve regjeringen står på gressplenen utenfor Stortinget.

– Det gjør den ikke. Hele regjeringen sitter i regjeringskonferanser og jobber med blant annet bosetting av flyktninger. Jeg synes opposisjonen bør gi ros til Solveig Horne som har gjort en rekordbra jobb med bosettingen, sier Solberg.

Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarte mot at antall kvoteflyktninger skal fortsette å øke i årene framover. Når Syria-avtalen utgår, etter 2018, ønsker Sp et tak på maks 1500 kvoteflyktninger.

– Vi mener det ikke er bærekraftig over tid med så mange flyktninger.

Siv Jensen, ser du en ny regjeringspartner i Sp etter flyktningeutspillet deres?

– Hahaha, jeg konstaterer i hvert fall at Senterpartiet ikke ønsker et så offensivt mottak av flyktninger i årene som kommer. Men det gjenstår å se. Vi må klare å se edruelig på dette, sier Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ