Hopp til innhold

Minst én drept i sammenstøt på Tahrir-plassen i Kairo

KAIRO (NRK): Stemningen på Tahrir-plassen i Kairo er i kveld spent etter en dag med voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter.

Sammenstøt i Kairo

Det oppstod voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo lørdag.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Minst 676 mennesker skal være såret og en person skutt og drept i uroen lørdag, opplyser helsemyndighetene til AFP.

Sammenstøtene oppstod i det politiet skulle løse opp en protestaksjon på stedet. Natt til lørdag overnattet rundt 100 aksjonister i telt på plassen.

Da politiet lørdag forsøkte å fjerne demonstrantene endte det i voldelige sammenstøt.

Minst fem pågrepet

Ifølge Reuters tok opprørspolitiet i bruk tåregass mot de steinkastende demonstrantene. Demonstrantene skal ha ødelagt en politibil.

Statlig egyptisk fjernsyn melder at fem personer er pågrepet etter urolighetene.

Lørdag kveld så situasjonen ut til å ha roet seg, men stemningen på Tahrir-plassen er spent. Unge egyptere har opprettet provisoriske kontrollposter på plassen og det ligger brostein i gatene.

Folk NRK snakket med på plassen sier de planlegger å være der utover natten og at de er forberedt på nye sammenstøt med politiet.

Video Nye sammenstøt i Kairo

NETT-TV: Hør NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsens rapport fra Kairo lørdag kveld.

Demonstrantene sier det er revolusjon i lufta i Kairo i kveld.

– Det vil bli som 25. januar om igjen. Vi tror det skjer igjen. Vi håper at mange vil komme hit, sier demonstranten Mohammed til NRK.

Det skal i kveld ha blitt sendt ut en felles appell til de revolusjonære bevegelsene og religiøse partiene om å samles på plassen som stod i sentrum for opprøret i vår.

Valg 25. november

Mohanned Galil

Mohanned Galil synes lite har endret seg etter at hæren tok over.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det muslimske brorskaps politiske parti Frihet og rettferdighet fordømmer politiets inngripen for å stanse demonstrasjonen. Den ble gjennomført i protest mot et grunnlovsutkast som gir hæren eksklusiv myndighet over innenriks- og budsjettpolitikk.

Egypterne er generelt misfornøyd med hvordan hæren har håndtert overgangssituasjonen. De ønsker å forsikre seg om at militærstyret gir fra seg makten etter at det er avholdt nytt parlamentsvalg og presidentvalg i landet.

– Generalene fra militæret som vi har nå er de samme som Mubarak. Vi vet ikke hva vi skal gjøre med dem. De må gjennomføre presidentvalg før 2012. Derfor roper folk «Tantawi, du må gå», sier demonstranten Mohanned Galili til NRK.

Mohamed Hussein Tantawi leder forsvarsrådet tok over styringen i landet etter at Hosni Mubarak gikk av og frem til det blir avholdt frie og demokratiske valg i landet.

Lørdagens sammenstøt skjer knappe to uker før egypterne går til urnene for å velge ny nasjonalforsamling.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.