Arabiske ledere er «ekstremt bekymret» over situasjonen i Irak

Den Arabiske Liga er «ekstremt bekymret» over utviklingen i Irak og samles denne uken for å diskutere hvilke tiltak som må settes i verk for å stanse volden. Samtidig har ISIL erobret nok en by i Nord-Irak, og det er mange falne på begge sider.

Iraks nest største by Mosul er erobret av islamistiske ISIL-opprørere

Militante sunnimuslimske islamister fra gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har tatt kontroll over flere byer og områder i Nord-Irak og truer med å styrte regimet i Bagdad.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters/NTB Scanpix

Denne uken skal arabiske utenriksministere samles i byen Jeddah i Saudi-Arabia for å diskutere det Den arabiske liga omtaler som «den kritiske situasjonen i Irak», melder nyhetsbyrået AFP.

Samtalene på onsdag og torsdag kommer som i kjølvannet av den kraftige opptrappingen av volden i Irak. Den arabiske ligas egyptiske leder Nabil Al Arabi sier at de skal drøfte den videre utviklingen i den kritiske situasjonen i Irak og tiltak som må iverksettes for å håndtere den.

Videre uttrykker Arabi at Den arabiske liga er «ekstremt bekymret» over økningen av terroroperasjoner og målrettede angrep mot flere irakiske byer.

Opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som har tatt kontroll over flere byer og områder i Nord-Irak den siste uken, hevder mandag å ha tatt enda en by i nordlige deler av landet. På den annen side hevder regjeringshæren at den har hatt framgang mot ISIL-styrkene og at de har gjenerobret to byer nord for Bagdad.

Nabil al-Arabi har tatt over sjefstillingen i Den arabiske liga.

Den egyptiske lederen i Den arabiske liga, Nabil Al Arabi, sier at de skal diskutere den videre utviklingen i den kritiske situasjonen i Irak og hvilke tiltak som må iverksettes.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Har tatt kontroll over nok en by

BBC melder mandag formiddag at opprørerne har tatt kontroll over den nordirakiske byen Tal Afar. Det er en lokal tjenestemann som sier overfor nyhetsbyrået Ap at Tal Afar har falt etter harde kamper med mange drepte på begge sider. Byen har 200.000 innbyggere og de fleste av dem hører til turkmenske minoriteten.

– Byen ble overrent av militante. Det var harde kamper, og mange ble drept. Sjiamuslimske familier har flyktet mot vest, og sunnimuslimske familier har flyktet mot øst, sa en lokal tjenestemann.

ISIL påstod i en Twitter-melding natt til mandag at de hadde kontroll over mesteparten av byen – «med unntak av en et mindre, tungt voktet område som er kjent som den grønne sonen».

Tal Afar ligger en kort kjøretur vest for Mosul, millionbyen som noen hundre ISIL-krigere inntok i forrige uke. De ytterliggående islamistene tok også kontroll over byen Tikrit.

Kerry: – Droner kan bli aktuelt i Irak

USAs utenriksminister John Kerry sier mandag ettermiddag at et droneangrep kan bli et mulig verktøy i kampen, melder nyhetsbyrået AP. Droneangrep er et av flere tiltak som amerikanerne vurderer for å hjelpe myndighetene i Irak med å slå tilbake mot de militante islamistene i ISIL.

– Bruk av droner er ikke svaret på konflikten, men det kan godt være en viktig mulighet, sa Kerry mandag.

– Disse menneskene som dreper og massakrerer, må stoppes. Man må
gjøre det man må, enten å stanse dem fra luften eller på annen måte, sa Kerry.

USA har tidligere brukt droner i jakten på mistenkte terrorister, spesielt i Pakistan, Afghanistan og Jemen.

USAs utenriksminister John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) sier USA er villig til å legge sitt gamle fiendskap med Iran på hylla for å diskutere hvordan Midtøsten-regionen kan hjelpe irakiske myndigheter med å slå tilbake ISIL-opprørerne i Irak.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters/NTB Scanpix

USA vurderer samarbeid med Iran

Samtidig oppfatter USA krisen som så alvorlig at de vurderer et samarbeid med erkefienden Iran for å stanse de sunnimuslimske ekstremistene. Det er Wall Street Journal som melder at USA vil innlede en åpen dialog med Iran om utviklingen i Irak.

En høytstående tjenestemenn i Washington skal ha fortalt avisen at dialogen trolig innledet i løpet av denne uken. USA og Iran har hatt et svært turbulent forhold i lang tid.

USA har gitt løfter til Iraks sjiamuslimske makthavere til om å bistå og har sendt et hangarskip til Golfen. Den republikanske senatoren Lindsey Graham tok søndag til orde for et samarbeid med Iran, for å hindre at regimet i Bagdad kollapser.

– Vi kommer trolig til å trenge deres (Teherans) hjelp for å kunne holde Bagdad, sa Graham til CBS.

Også Irans president Hassan Rouhani har gjort det klart at han er åpen for å samarbeide med USA hvis amerikanerne tar opp kampen mot terroristene i Irak.

Hassan Rouhani

Irans president Hassan Rouhani åpner for et samarbeid med USA for å «gjenopprette sikkerheten» i Irak.

Foto: Umit Bektas

USA sender troppeskip til Persiabukta

Det amerikanske krigsskipet USS Mesa Verde med 550 marinesoldater om bord seilte mandag inn i Persiabukta, skriver NTB. Skipet er et over 200 meter langt spesialfartøy som er utrustet for landgangsoperasjoner, og har både amfibiefartøy og helikoptre om bord.

Skipet er i området for å yte støtte til eventuelle amerikanske operasjoner for å møte offensiven fra den ytterliggående islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), melder CNN.

President Barack Obama har sagt han vurderer en amerikansk militæraksjon til støtte for den sjiadominerte irakiske regjeringen, men har utelukket å sette inn
bakkestyrker.

Over 4300 drept

ISIL er nå til stede i provinsene Nineveh, Salahuddin, Kirkuk, Anbar, Diyala og hovedstadsprovinsen Bagdad, hvor opprørerne kontrollerer en rekke områder og byer.

Karbala og Babel ligger like sør for hovedstaden, og i Babel kjempet regjeringshæren mot ISIL-opprørere så tidlig som i april.

Før offensiven var mer enn 4300 mennesker drept i ulike angrep i landet, ifølge tall nyhetsbyrået AFP har innhentet. Rundt 540.000 mennesker er drevet på flukt av ISIL-styrkenes voldelige opprørsbølge. UNICEF anslår at opp mot halvparten er barn.

ISIL-styrker

Et bilde publisert på twitterkontoen til den ytterliggående islamistiske siden Al-Baraka som angivelig viser ISIL-styrker som inntar en stilling på grensen mellom Syria og Irak.

Foto: HO / ALBARAKA NEWS

SISTE NYTT

Siste nytt