Ber USA og Tyrkia om å bombe ISIL

ERBIL/OSLO (NRK.no): Guvernøren i den nordirakiske byen Mosul tar til orde for luftangrep mot de ekstreme islamistene som har drevet ham på flukt fra byen sin.

Parade i Mosul

Et bilde publisert på en ytterliggående islamistisk nettside, men bekreftet fra andre hold, viser ISIL-styrker som paraderer ned hovedgaten i Mosul etter å ha inntatt byen.

Foto: Ap

Flyktninger i Erbil

Søndag var det lange køer utenfor Iraqi Airways kontor i Erbil av flyktninger fra Mosul som prøver å forlate landet.

Foto: SAFIN HAMED / AFP

Luftangrep kan gjennomføres, ikke mot byene, men mot ISILs baser i ubebodde områder, sier guvernøren i Mosul, Atil al-Nujaifi, i et intervju med den tyrkiske avisen Hurriyet.

Guvernøren oppholder seg i byen Erbil de kurdisk-kontrollerte områdene i Nord-Irak.

Han er en av rundt 100.000 flyktningene som har kommet til Erbil de siste dagene, etter at Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) inntok tomillionersbyen Mosul og andre irakiske byer tidligere denne uken.

NRK er til stede i Erbil, som kontrolleres av de kurdiske myndighetene. Situasjonen er rolig i byen, som ligger bare rundt to timer fra Mosul.

Mulighet for kurderne

Som ellers i Irak, foregår det også i Erbil en voldsom mobilisering etter ISILs sterke fremmarsj denne uken.

For kurderne i Nord-Irak innebærer situasjonen også muligheter til å styrke posisjonene sine. Et eksempel er byen Kirkuk, en by som både irakiske myndigheter og kurderne har ønsket kontroll over.

Denne uken benyttet kurderne seg av den urolige situasjonen og tok kontroll over byen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ISIL-styrker jubler i Mosul

Et bilde tatt fra en video publisert på en ytterliggående islamistisk nettside, viser ISIL-styrker som jubler i Mosul etter å ha inntatt byen.

Foto: AFP

Bruker frykt som våpen

Henrettelse i Irak

Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser ISIL-styrker i ferd med å henrette fanger på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen lørdag.

Foto: Welayat Salahuddin / AFP

Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) har brukt frykten som våpen til å ta makten over store områder med relativt få soldater.

I dag ble det kjent at ISIL har tatt livet av store mengder irakiske soldater som var blitt tatt til fange mens de flyktet fra de ekstreme islamistene.

ISIL offentliggjorde selv bilder som med grusom tydelighet viser massehenrettelser av krigsfanger.

Det er ikke klart hvor mange som er blitt henrettet av ISIL. I en billedtekst som følger ett av bildene skriver organisasjonen at det har henrettet flere hundre soldater fra de irakiske regjeringsstyrkene.

Sender hangarskip

Både Iraks naboland Iran og USA har sagt at de vurderer tiltak for å stoppe ISILs fremmarsj.

USA vedtok i går å sende hangarskipet «USS George H.W. Bush» til Golfen i tilfelle landet bestemmer seg for å gripe inn militært overfor ISIL.

Hangarskipet er sammen med missilkrysserne «USS Philippine Sea» og «USS Truxtun».

Samtidig er det tvilsomt hva USA kan få utrettet ved hjelp av luftangrep. ISIL har operert i ett år i Syria, der Assad-regimet har luftherredømme, uten at ISIL har blitt stoppet av luftangrep.

Irak

SISTE NYTT

Siste nytt