Hopp til innhold

Saide er en av de få heldige i Jemen – hun får hjelp

Bildene av den alvorlig syke og underernærte 18-åringen Saide Ahmad Baghili gikk verden rundt i forrige måned, nå kan hun endelig smile igjen. Men krisen i Jemen er nesten verre enn noen gang.

Slet lenge med å få hjelp i krigsherjede Jemen.

Video: Siden oktober har den 18 år gamle Saide Ahmad Baghili gradvis blitt bedre. Nå kan hun smile, men fortsatt ikke snakke.

Minst 10000 har mistet livet i borgerkrigen i Jemen de siste årene, og Saide kunne fort vært en av dem.

Mangler alt

Den spinkle kroppen ligger i en seng på en privatklinikk i hovedstaden Sanaa, og hun smiler. Men fortsatt har hun ikke språk, og den lange perioden med underernæring har ført til alvorlige skader på svelget.

– Hun får bare i seg flytende næring, men vi vet ennå ikke om hun overlever, sier faren til nyhetsbyrået Reuters som har besøkt familien.

For lenge før den blodige borgerkrigen blusset opp, så var den matmangel i Jemen.

Legene ved sykehuset mener Saides sykdom og underernæring har pågått i flere år, og da familien endelig fikk en mulighet til å komme seg til ett av de får sykehusene i landet kunne Saide så vidt åpne øynene, og bena klarte ikke bære den spinkle kroppen.

Nå veier hun 16 kilo, fem mer enn da hun ble innlagt i oktober.

Men hun er tross alt en av de få og heldige.

Saide Ahmad Baghili

Det var dette bildet av Saide Ahmad Baghili som fikk mange til å reagere tidligere i høst. Nå er hun bedre men fortsatt ikke utenfor livsfare.

Foto: ABDULJABBAR ZEYAD / Reuters

Leger angripes

Trygve Thorson i Leger uten grenser

Trygve Thorson har akkurat kommet tilbake fra Jemen, og er veldig bekymret for situasjonen i landet.

Foto: Leger uten grenser

For det er ikke bare rene krigshandlinger som tar liv i landet på sørspissen av den arabiske halvøy. Helsevesenet har kollapset og leger og sykepleiere er blitt mål.

– Noe av det som gjør sterkest inntrykk er at leger og sykepleiere ikke føler seg trygge på jobb. Sykepleiere forteller at de har blitt skutt på av snikskyttere, og leger sier de har blitt tvunget til å operere med et gevær mot hodet, forteller Trygve Thorson i Leger uten grenser til NRK. Han har akkurat kommet tilbake fra det krigsherjede landet.

– Sykehus har blitt truffet flere ganger både fra luften og fra bakken. Fire av de sykehusene vi driver har blitt bombet og fullstendig ødelagt og det er dessverre bare en liten del av alle sykehusene som har blitt ødelagt i Jemen.

2/3 mangler tilgang til rent vann

I en ny FN rapport kommer det frem at halvparten av landets sykehus og klinikker nå er ute av drift, viktige veier og broer er ødelagt og hjelpesendinger blir stoppet og plyndret av opprørene og soldater.

Av landets 27 millioner innbyggere så har nesten 20 millioner ikke tilgang til rent drikkevann, mens halvparten av landets befolkning ikke vet om de klarer å skaffe seg mat til dagen etter.

– Krigen har gått veldig hardt ut over sivilbefolkningen. Både at de blir skutt og drept, men i tillegg så har de mistet tilgangen på medisiner og en skikkelig helsetilbud, sier Thorson.

SISTE NYTT

Siste nytt