Hopp til innhold

Russland både bomber og inviterer til samtaler om Syria

Russland vil ha med både Den frie syriske hær og kurdiske grupper på samtalene om Syria, det sier den russiske viseutenriksministeren til nyhetsbyrået Interfax.

Syrisk opprører skyter mot Assad styrker

En opprørskriger fra Den frie syriske hær fotografert under kamper mot regimetro stryker i provinsen Deraa sør i Syria 16. oktober. Onsdag kveld skal russiske krigsfly ha bombet mål i provinsen for første gang, ifølge syriske kilder.

Foto: STRINGER / Reuters

Toppmøte om Syrias framtid startet for alvor i Wien i dag, men rundt forhandlingsbordet er foreløpig verken opposisjonen eller den syriske regjeringen representert.

Det reagerte opposisjonen kraftig på i går og kalte samtalene ett spill for galleriet.

LES OGSÅ Syria-toppmøte uten opposisjonen tilstede

Inviterer de samme de bomber

– Et lovende trekk at russerne nå inviterer den samme opposisjonen som de den siste tiden har bombet i Syria, sier Cecilie Hellestveit forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI) til NRK. Ikke minst siden russerne for kort tid siden snakket om opposisjonen som terrorister, mener Hellestveit.

Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver, International Law and Policy Institute

Lovende at russerne vil invitere den syriske opposisjonen til de internasjonale samtalene i Wien, mener Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver i ILPI

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Det vekker oppsikt at Russland i dag sier de vil ha med både Den frie syriske hær og kurdiske grupper på samtalene om Syria.

Sammen med Saudi-Arabia skal Russland ha utvekslet lister med 38 navn på syriske opposisjonsgrupper som de vil skal være med i fredssamtalene, skriver nyhetsbyrået Interfax.

Utfordrende liste

– Utfordringen nå vil være at enkelte andre land kan være uenige om hvem som skal stå på denne listen. Det er helt avgjørende hvor bredt invitasjonen går ut, og hvor mange av opprørsfraksjonene som støttes av Tyrkia og Saudi-Arabia, som inviteres, sier Hellestveit

Det hadde også vært en fordel om syrerne selv kunne fått bestemme hvem som skal dra, og ikke landene som alt er klar i Wien, mener Hellestveit.

Opprørshæren består av en rekke ulike fraksjoner som kriger mot president Bashar al-Assad. Opposisjonen har tidligere avvist russiske forhandlingsforslag, fordi Russland er en nær alliert av Assad.

- Dette er første gang det er reel forhandlingsvilje, og første gang i så fall alle er med, det er oppløftende sier Hellestveit. Samtidig er det alltid vanskelig å styre slike multilaterale forhandlinger hvor alle land har ulike interesser.

Krigen fortsetter

Mens samtalene pågår i Wien fortsetter krigen for fullt i Syria.

I dag ble minst 40 mennesker drept av raketter på et marked nær den syriske hovedstaden Damaskus. Det melder organisasjonen Syrian observatory for human rights. Det var regjeringsstyrkene til president al-Assad som fyrte av 12 raketter mot landsbyen Douma.

– Det er krigens natur at krigen eskalerer kraftig opp mot forhandlinger, sier Cesilie Hellstveit. Spørsmålet nå er hvor prekær situasjonen oppfattes for alle landene som er invitert til samtalene i Wien.

SISTE NYTT

Siste nytt