Hopp til innhold

Syria-toppmøte uten opposisjonen tilstede

Toppledere fra hele verden er samlet i Wien til de internasjonale samtalene om Syrias fremtid. Erkefiendene Iran og Saudi-Arabia stiller, mens opposisjonen i Syria ikke er invitert.

USAs utenriksminister John Kerry går ut flyet i Wien

TOPPMØTE: USAs utenriksminister John Kerry ankommer Wien for å delta i det internasjonale toppmøte om Syria.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– Et spill for galleriet, for taler og ord, ingen ting ekte kan komme ut av dette. Det sier George Sabra til nyhetsbyrået Reuters. Han er medlem i den største syriske opposisjonsgruppen, Syrias nasjonalkoalisjon.

Ifølge dem får verken de eller representanter for de væpnede opprørerne delta i de internasjonale samtalene om Syrias fremtid som startet i Wien i dag.

Årsaken kan være at opposisjonsgruppen er det største organet for den politiske opposisjonen mot president Bashar al-Assad. Gruppen har vært svært kritisk til tidligere russiske forhandlingsforslag.

Russland har stått last og brast med Assad under den fire år lange krigen som har kostet over 250.000 menneskeliv og drevet millioner på flukt.

Iran med for første gang

Den syriske opposisjonen er dessuten sterkt imot at Iran nå for første gang er representert når stormaktene setter seg til forhandlingsbordet for. Iran har i lang tid støttet Assad med penger, militærmateriell og krigere, mens Russland for en måned siden startet en massiv luftkrig mot regimets fiender i Syria.

– Iran er en del av problemet, ikke løsningen, og det kommer til å bli bevist for verden gjennom deres deltakelse på møtet, sier Bashar al-Zoubi i Yarmouk-hæren, en gruppe som samarbeider med Den frie syriske hær (FSA)

Iran var ikke representert da det ble gjort lignende forsøk på å få slutt på krigen i 2012 og 2014. Erkefienden Saudi-Arabia støtter flere opprørsgrupper i Syria og er sjelden å finne ved samme bord som Iran. Nå har midlertidig begge land meldt sin ankomst.

Assad vil utslette alle motstandere

En USA-ledet allianse er tungt inne i Syria gjennom en luftkrig rettet mot ekstremistgruppen IS, samt støtte til ulike opprørsgrupper som regnes som moderate eller ikke-islamistiske.

Assad mener på sin side at alle gruppene som kriger mot ham, er terrorister og har hardnakket holdt fast på sitt krav om at disse må utslettes før noen politisk løsning kan være realistisk.

Russland hevder at deres bomber primært er rettet mot IS og andre terrorister, men brorparten av bombene har rammet opprørsgrupper, deriblant flere vestligstøttede som er i krig mot både Assad, IS og al-Qaidas Syria-fløy.

SISTE NYTT

Siste nytt