Russland hevder nervegiften kan stamme fra andre land

En talskvinne for utenriksdepartementet hevder nervegiften Novitsjok som ble brukt i angrepet på Sergej Skripal og datteren kan stamme fra Storbritannia, Tsjekkia, Slovakia, Sverige eller USA.

Salisbury

GIFTANGREP: Den russiske eks-spionen Sergej Skripal og datteren Julia ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury 4. mars. De to ble utsatt for en livsfarlig nervegift.

Foto: Ben Stansall / AFP

Britiske eksperter har slått fast at den russiske eks-spionen og datteren Julia ble forgiftet med nervegiften Novitsjok, som ble utviklet og produsert på 1970- og 80-tallet ved et sovjetisk våpenlaboratorium.

De to ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia for to uker siden, etter å ha blitt eksponert for giften.

Peker på EU og USA

Siden giften kan knyttes til Russland, har det styrket mistankene om at russere står bak angrepet.

I går gikk den britiske utenriksministeren Boris Johnsen et steg lenger og sa det er svært sannsynlig at Russlands president Vladimir Putin både visste om og beordret nervegiftangrepet.

I ettermiddag hevder talskvinne for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova overfor Russia-24 at giften kan ha opprinnelse fra andre land, skriver Focus.de.

Zakharova sier Storbritannia, Tsjekkia, Slovakia, Sverige og muligens USA kan være opprinnelsesland.

– Disse landene har siden slutten av 90-tallet drevet omfattende forskning på substanser fra Novitsjok-prosjektet, sier Zakharova

– Absurd beskyldning

Tsjekkias forsvarsminister Karla Slechtova omtaler ifølge Focus beskyldningene som absurde. Landets utenriksminister Martin Stropnicky skriver på Twitter at påstandene er spekulative og er forsøk på å spre feilinformasjon.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström tilbakeviser også påstandene fra russerne. Hun beskriver dem som «uakseptable og ubegrunnede».

Laster Twitter-innhold

– Russland bør heller svare på spørsmålene Storbritannia har stilt, sier Wallström.

Tidligere i dag utviste Russland 23 britiske diplomater som svar på at britene utviste et tilsvarende antall russere for tre dager siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt