Russland advarte FBI flere ganger mot Boston-mistenkt

Flere ganger skal Russland tipset FBI om Tamerlan Tsarnajev, den eldste av de to brødrene som mistenkes for å ha stått bak bombene under Boston Marathon.

FBI direktør, Robert Mueller på vei inn til hørng i Kongressen

I går måtte FBI direktør Robert Mueller forklare seg for Kongressen om hva de viste om den eldste av de to terrormistenkte.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Ikke bare en gang, som tidligere kjent, men gjentatte ganger og over en lengre periode skal russiske myndigheter ha uttrykt sin bekymring overfor FBI. Som tidligere har opplyst at de avhørte Tsarnajev i begynnelsen av 2011, etter tips fra russiske myndigheter. Den gangen fant amerikanerne ut at han ikke utgjorde noen trussel.

Dette kom frem under en lukket høring i etterretningskomiteen i Senatet i går, skriver Boston Globe.

Feilstavet navn

FBI var for eksempel ikke kjent med at Tamerlan Tsarnajev besøkte Russland i 2012, noe som skyldtes at navnet hans ble feilstavet på passasjerlista til flyselskapet. Ett møte der den 29 år gamle eksbokseren skal ha besøkt Dagestan og blitt fanget opp at russisk etterretning.

For i sitt besøk i Dagestans hovedstad skal han ha vært i kontakt med folk som har vært under russisk overvåkning. For det er en veldig medvind for terroristgruppen «Skogsbrorskapet» i området, og det er antagelig dette som er grunnen til at han dukket opp på russernes radar.

Området er nøye overvåket av russiske myndigheter. Det er blant annet nesten dobbelt så mange mann og militært personell fra det russiske sikkerhetspolitiet som det var i Tsjetsjenia. Noe som trolig danner grunnlaget for varselet til USA.

Mystisk armener

I USA så siterer nyhetsbyrået AP slektninger av de to brødrene på at en mystisk eldre armener skal ha påvirket og radikalisert Tamerlan i USA.

Den kraftige og skallede armeneren, som er utstyrt med rødlig skjegg, er bare kjent under navnet Misha. Han skal selv ha konvertert fra kristendom til islam.

Ifølge Tsarnajev-brødrenes slektninger var det Misha fikk Tamerlan til å oppgi sin store lidenskap boksing og til å hoppe av musikkstudiene.

Under påvirkning av den noe eldre armeneren ble den unge mannen stadig mer opptatt av radikal islamisme og konspirasjonsteorier som at jøder styrer verden og at CIA sto bak terroraksjonene 11. september 2001.

Familien til de to mistenkte er moderate sunnimuslimer, som sjelden snakket politikk eller gikk i moskeen. Etter å ha møtt den mystiske Misha i 2008 eller 2009, ble Tamerlan mer og mer ytterliggående.

Brødrenes far Anzor likte ikke at armeneren kom hjem til dem, og han luftet sin bekymring over måten Misha påvirket Tamerlan på overfor sin egen bror.

Det er ikke kjent hvor Misha nå oppholder seg, eller om FBI har avhørt den mystiske armeneren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt