– Russland eksporterer ikke terror

MOSKVA (NRK): I Russland reageres det kraftig på at vestlig presse prøver å stille Russland ansvarlig for de to mistenkte tsjetsjenerne etter terrorangrepet i Boston.

Dmitrij Kiseljov om Boston-bombene

Dmitrij Kiseljov (innfelt) mener Russland er selv offer for terrorisme og har ingenting å beklage.

Foto: Rossiya 1/Scanpix

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

President Vladimir Putins pressetalsmann mener nå at en del utenlandske journalister dekker russisk politikk i Nord-Kaukasus med tvilsomme kilder. Putin selv understreker at terroraksjonen i forrige uke bare har ofre.

– Denne terrorhandlingen i Boston har ofre, og terroren har rammet en internasjonal idrettskonkurranse. Dette gjør denne forbrytelsen spesielt motbydelig. På vegne av det russiske folk vil jeg uttrykke medfølelse overfor president Obama, ofrene og deres familier, sa president Putin i forrige uke.

– Russland offer for terrorisme

Hans pressesjef Dmitrij Peskov derimot er svært kritisk til utenlandske medier som publiserer stoff om Russland etter den siste ukes terror på basis av tvilsomme kilder.

I den viktigste nyhetssendingen i Russland denne søndagen gikk programleder Dmitrij Kiseljov lengre etter at det ble kjent at de to brødrene som sto for Boston-terroren kom fra Nord-Kaukasus og hadde bodd i Dagestan.

– Eksport av terror er det liksom vi i Russland som står for. At vi dyrker frem terrorister og eksporterer dem til statene, og så må vi til overmål be om unnskyldning. Men faktum er at Russland ikke eksporterer terror, den påføres oss, delvis utenfra og vi må fordøye den, sa den frittalende journalisten.

Programleder pekte videre på viseredaktør i radiokanalen Ekko Moskva, Vladimir Varfolomejev, som skrev på sin logg etter Boston-terroren.

«Amerikanere, tilgi oss for at vi avlet frem folk og sendte dem til dere, mennesker som etter alt å dømme ble terrorister. Det er for enkelt å korse seg og si de er fra Kaukasus, for de er våre, russiske», skrev Vladimir Varfolomejev sin blogg.

Bruker sorg mot oss

Da rant det over for Putins viktigste ankermann, Dmitrij Kseljov. Han raste mot liberale kritikere av Russland på hjemmebane.

– De er i stand til å rette alle slags våpen mot Russland, selv sorgen. Ikke før var det kjent at brødrene Tsarnajev var mistenkt for terrorhandlingen, så var altså nestsjefen på radiostasjonen Ekko Moskva ute på sin blogg med dette.

I hjemlandet til de mistenkte terrorbrødrene er oppfatningen at korrupsjonen nærer ekstremisme.

– Nå råder den oppfatning at den sosiale og økonomiske tilstand i republikken Dagestan tvinger frem en radikalisering av samfunnet og trekker stadig flere tilhengere over til de ekstreme kretsene, sier journalist Mairbek Agajev i Dagestans ledende, politiske ukeavis Tsjernovik eller «Kladdeboken» til NRK i Makhatsjkala, Dagestans hovedstad og han fortsetter:

– Korrupsjonen her i Nord-Kaukasus, og i de sentrale deler av Russland, er helt forskjellige ting. For her er korrupsjonen til de grader en del av systemet, sier Mairbek Agajev fra ukeavisen Tsjernovik.

Denne oppfatningen deles også av republikkens leder i hovedstaden Makhatsjkala, som den eldste av terroristbrødrene i Boston besøkte for et år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt