Hopp til innhold
Urix forklarer

Russiske styrker er mye bedre nå enn de var før

Russland har modernisert sine militære styrker og gjort dem mer profesjonelle. Landet er klar til krig, men kan være avhengig av at den blir kortvarig.

Russia Military Drills

BEDRE PÅ MANGE MÅTER: Trening og moderne utstyr har sørget for at de russiske soldatene vil greie seg bedre i en krig nå enn det de gjorde for tretten år siden.

Foto: AP

– De konvensjonelle russiske styrkene er nå på det høyeste nivået de har hatt siden de ble dannet i 1992, skriver International Institute for Strategic Studies i en analyse av Russlands evne til å føre krig.

Instituttet mener det er flere grunner til dette.

  • Svakheter ble eksponert under den korte krigen med Georgia i 2008. Russland bestemte seg for å gjøre noe med disse svakhetene.
  • Forsvarsbudsjettets andel av totalbudsjettet ble markant økt i årene 2010–2014. Etter det har budsjettet holdt seg på dette høye nivået.
  • Antallet og andelen profesjonelle soldater i hæren har økt betraktelig. Russland er nå ikke så avhengig av å bruke vernepliktige.
  • Hæren, luftforsvaret og marinen har fått mye moderne utstyr. I tillegg er eldre materiell arvet fra Sovjetunionen oppgradert.
  • Øvelsesaktiviteten er på et mye høyere nivå og våpengrenene er omorganisert. Dette har ført til at det russiske forsvaret er klar til krig.
  • Russland fikk nyttig kamperfaring gjennom intervensjonen i Syria.
Russisk T-72 stridsvogn under en øvelse

HØYT TEMPO: De russiske styrkene går nå gjennom hyppige og realistiske øvelser.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Blant de beste

Russland er nå klar til å forsvare sine interesser. Den russiske hær er nå en av de ledende i verden, forteller den russiske militære kommentatoren Valerij Jarmolenko til NRK.

Han mener det russiske forsvaret er helt overlegen det ukrainske forsvaret.

Den russiske militære kommentatoren Valerij Jarmolenko

TROR DE IKKE VIL BLI BRUKT: Den russiske militære kommentatoren Valerij Jarmolenko er fornøyd med tilstanden i det russiske forsvaret, men han tror ikke de vil bli brukt i en krig nå. Han tror på en diplomatisk løsning.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

De siste årene har den russiske hæren fått fundamentalt nye våpen. De militære er kampklare og mobile. Beredskapen er svært god, mener Jarmolenko.

International Institute for Strategic Studies tror det er en sannhet med noen modifikasjoner. Instituttet peker på at ikke alle deler av den russiske moderniseringsplanen har vært vellykket.

Russian servicemen drive a T-14 tank with the Armata universal combat platform during a rehearsal for the Victory Day parade in Moscow

BARE VIST FRAM: I de siste årene har den nye stridsvognen T-14 blitt gitt en betydelig plass i parader, men hæravdelingene har sett lite til den.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Det mest moderne mangler

I henhold til planen skulle luftforsvaret fått flyet Su-57. Det er en moderne maskin som skal utfordre de amerikanske F-35 og F-22. Store forsinkelser og kostnadsoverskridelser har ført til at det første flyet var på plass først i fjor. Det er også et åpent spørsmål hvor mange fly Russland har råd til å kjøpe.

Hæren skulle etter planen få den nye stridsvognen T-14 Armata. Det prosjektet er også beheftet med store problemer. Det er ventet at de russiske styrkene vil få de første eksemplarene nå i år.

The MAKS 2021 air show in Zhukovsky, outside Moscow

BARE NOEN: Svært få av de nye Su-57 har kommet fra til luftforsvaret.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Dybden er ikke der

Instituttet mener Russland ikke har nok styrker og materiell til å holde en krig mot en større fiende gående.

– De har en del profesjonelle styrker med moderne materiell, og en masse styrker som ikke er like godt trent og godt utstyrt, forklarer orlogskaptein ved Forsvarets høgskole Thomas Slensvik.

Slensvik peker på at det moderniserte russiske forsvaret fortsatt har en del svakheter.

– Støtte til kampavdelingene kan det stå dårligere til med. Slikt som logistikk og reparasjon av materiell, mener Slensvik.

Thomas Slensvik er forsker ved Forsvarets høgskole.

STOR SANNSYNLIGHET: Hovedlærer ved Forsvarets høgskole, Thomas Slensvik mener det er stor sannsynlighet for at vi snart vil se de russiske styrkene i aksjon.

Foto: Forsvaret

Må være kort

Instituttet mener den manglende dybden i forsvaret vil få russerne til å gå inn for en kort krig.

– Setter de i gang en stor konvensjonell konflikt, så vil de ønske å vinne raskt. De vil unngå å havne i en utmattelseskrig de frykter de vil tape eller som fører til at de må bruke atomvåpen, skriver instituttet.

Slensvik er enig i at Russland vil ønske å unngå en langvarig krig.

– Det er alltid vanskelig å opprettholde en krig som du føler ikke er helt rettferdig. Det er enklere når du forsvarer ditt eget territorium, sier Slensvik.

Han tror befolkningen i Russland vil begynne å motsette seg krigen når gravplassene fylles opp.

– Motstanden mot krigen internasjonalt, ikke bare i Russland, vil øke dersom blodet virkelig begynner å flyte, mener Slensvik.

SISTE NYTT

Siste nytt