NRK Meny
Normal

Truer Europa med raketter

– Russland vil utruste langdistanseraketter med stridshoder som kan trenge gjennom USAs såkalte rakettskjold i Europa, sier president Medvedev.

Russland: Medvedev (midten) og Putin (t.v.)

President Medvedev (t.h.) hadde i dag møte med Russlands sikkerhetsråd, der statsminister Putin (t.v.) er blant medlemmene.

Foto: Mikhail Klimentyev / RIA Novosti

President Dmitrij Medvedev beklaget i dag at samtalene mellom NATO, USA og Russland ikke har ført til noen avtale.

Foran et møte i Russlands såkalte sikkerhetsråd fortalte han mediene om Russlands rakettplaner, som et svar på USAs planer om å ha et rakettskjold ferdig utbygd i Europa innen 2020.

I Kaliningrad

– Vi vurderer å plassere ut Iskander-raketter i Kaliningrad, sa Medvedev. Kaliningrad er den russisk-kontrollerte enklaven trengt mellom Polen og Litauen, ut mot Østersjøen.

Den lengstrekkende, topphemmelige versjonen av den russisk-bygde Iskander-raketten kalles Iskander-K og skal ha en rekkevidde på inntil 2000 kilometer.

I tillegg til rakettene, kan russerne også komme til å utplassere andre typer våpen i nærheten av Russlands europeiske grense – i landets vestlige og sørlige regioner, ifølge president Medvedev.

Trusselen gjentas

Også i 2008, i Medvedevs første årstale til nasjonen som president, truet han med å utplassere Iskander-rakettene i Kaliningrad «hvis det skulle bli nødvendig å nøytralisere NATOs rakettforsvarssystem».

Nå mener han tilsynelatende at mangelen på en avtale med NATO har gjort trusselen aktuell igjen.

USA har lenge sagt at rakettskjoldet er nødvendig som beskyttelse mot potensielle trusler fra land som Iran, selv om programmet i øyeblikket er lagt på is.

Russerne er likevel bekymret for at det kan svekke verdien av atomvåpenlageret som Russland har beholdt av sikkerhetsgrunner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt