Hopp til innhold

- Har aldri sett så mange russere stemme som nå

MOSKVA (NRK.no) Demonstrasjonene i vinter har gjort noe med russerne. Jeg har aldri sett så mange stemme før, sier Irina Kornarova. Men observatører frykter massejuks etter stengetid.

Lang kø ved urnene i Russland

Køen av russere som vil stemme over landets neste president, er lang - lengre enn ventet - mange steder i Russland søndag.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

I en smal inngangshall i et skolebygg i bydelen Vojkovskaya i Moskva står et førtitall russere klemt sammen i en lang kø. De har møtt opp for å gi sin stemme i det som blir betegnet som et svært viktig valg for Russland – dagens presidentvalg.

Ikke fordi det er knyttet så stor spenning til hvem som vinner: Nåværende statsminister Vladimir Putin har lenge ligget med opp mot 60 prosents oppslutning på meningsmålingene, og ligger an til å vinne etter første valgomgang. Men etter de massive demonstrasjonene rundt parlamentsvalget i desember, har mange begynt å snakke om en ny æra i russisk politikk – med russere som står opp mot makten.

– Frem til klokken 12 i dag hadde 18 prosent av de stemmeberettigete i dette valgdistriktet vært og stemt. Det er uvanlig høyt, sier leder for den lokale valgkommisjonen, Irina Kornarova, til NRK.no.

– Hvorfor er det så mange som stemmer denne gangen?

– Det er nok på grunn av alt oppstyret med demonstrasjonene i høst. Jeg kan ikke tenke meg noe annet, svarer hun.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Irina Kornarova

- Det er veldig uventet med så stor pågang fra folk som vil stemme, sier lokal valgkommisjonsleder Irina Kornarova.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Stemmesedler


Ingen av de NRK.no har møtt i valglokaler i Moskva søndag formiddag, har tro på noe annet enn Putin-seier. Men mener det er viktig å stemme for å demonstrere at nok er nok – og for å sikre seg at stemmeseddelen deres ikke havner i feil hender.

– Jeg vil ikke la noen andre stjele min stemme. Det kan jo faktisk skje at noen andre tar stemmeseddelen min hvis den ikke blir brukt. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Og jeg er utrolig lei av at Putin bruker makten som reklamekanal, sier Igor Makarov (43).

Han vil ikke avsløre hvem han har stemt på, i likhet med mange andre som nøyer seg med å si at det i alle fall ikke er Putin.

Men blant unge velgere er det én person som utpeker seg: Mangemilliardæren, Mikhail Prokhorov. Noen mener han stiller etter avtale med Kreml for å gi kandidatutvalget et mer legitimt preg. Men for den yngre garde er det nettopp det motsatte som gjør ham attraktiv. Han er ny i «gamet» russisk politikk. Det er i motsetning til de andre kandidatene som alle, på ulike måter, på sett og vis kan relateres til Putin-regimet.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Olga Romashinva

- Valget blir neppe fritt, men jeg syns det er viktig å stemme likevel, for å si hva jeg mener, sier Olga Romashinva (27).

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Jeg tror mye kan endre seg med han. De første tolv årene med Putin har i alle fall ikke endret mye. Derfor vil jeg gi han en sjanse. Alt annet er bedre, sier Olga Romanshina (27).


– Har du tro på et fritt og rettferdig valg i dag?

– Overhodet ikke. Alt er bestemt på forhånd. Det blir nok en del juks, i tillegg til all forhåndspropagandaen fra Putin.

Men det er også de som mener Putin bare må jukse med valgresultater så mye han vil, så lenge han fortsetter å holde den økonomiske situasjonen i landet stabil.

Ekaterina Alekseema Feoktisova (83) er mest opptatt av å få pensjonen sin til riktig tid. Det føler hun seg ikke trygg på at hun gjør med noen andre enn Putin ved makten. Den eldre kvinnen, som støtter seg med ene hånden på en krykke og et godt tak rundt armen til datteren Shestakova Olga Vasiljevna (58), er selve prototypen på den Putin-lojale velgeren.

– Hvorfor jeg stemmer Putin? Vi er jo bare vant til ham. Det kan ikke bli verre med han. Jeg er gammel, jeg vil ikke ha noe endring, bare pensjonen min. Hvem vet hvordan det blir med en av de andre, sier hun bestemt.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Ektarina Alekseevna Feoktistiva og datteren Shestakova Olga Vasiljevna

Ektarina Alekseevna Feoktistiva (83) er prototypen på en Putin-tilhenger: - Jeg er ikke opptatt av endring, men om jeg får pensjonen min. Det får jeg med Putin. Hvem vet hva vi får med de andre, sier hun. Datteren Shestakova Olga Vasiljevna (58) vil ikke si hva hun stemte.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Valglokaler stengt


Allerede ved 12-tiden norsk tid var de første valglokalene i Russland, som spenner over ti tidssoner, stengt for kvelden og i gang med opptellingen.

Vokter valget

Norske Gunnar Ekeløve-Slydal fra Helsingforskomiteen har tett kontakt med den russiske velgerrettighetsorganisasjonen Golos, som observerer valget.

De første rapportene fra områder som har stengt valglokaler, melder blant annet om episoder hvor velgere er blitt busset inn for å stemme Putin, grupper som stemmer flere ganger og med flere sedler, og ansatte på offentlige arbeidsplasser som har fått beskjed om å stemme Putin – med mindre de har lyst å miste jobben.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Gunnar Ekeleløve-Slydal, Kika Tverskaja og Anna Pogonia

Norske Gunnar Ekeleløve-Slydal fra Helsingforskomiteen er på plass for å følge valget. Kika Tverskaja og Anna Pogonia observerer for den russiske organisasjonen Golos. De rapporterer om mindre juks i år, men når valglokalene stemmer kommer nye sjanser til å jukse.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Ekeløve-Slydal er innom sin tredje valgstasjon for dagen da NRK.no treffer ham på en skole i Lesoy sentralt i Moskva.

– Men samtidig er det meldt om mindre juks enn forrige valg. Om det er fordi det er mindre juks, eller fordi det er veldig tett med observatører denne gangen, er for tidlig å si ennå, sier han til NRK.no.


Men den store testen kommer først i kveld, mener Kika Tverskaja og Anna Pogonia, observatører fra Golos. En av de mest utbredte juksemetodene ved forrige valg var falsifisering av valgprotokoller, det vil si at stemmer til fordel for andre partier enn Putins Forente Russland ble omgjort etter stengetid.

Advarer mot friskmelding

– Det er mye vanskeligere å avdekke. Når man ber om å få se protokollene, sier de «Jada, bare vent i fem minutter», så stikker de av og endrer de først. Det er en effektiv juksemetode som vi frykter, sier Tverskaja til NRK.no.

Ekeløve-Slydal advarer mot å friskmelde demokratiet i Russland dersom det skulle bli rapportert om mindre valgjuks i dag.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Valget i Russland

Her sitter et eldre par og registrerer seg for å stemme.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Det hjelper ikke, når rammene rundt selve valget er som de er: Myndighetene har valgt ut hvem som skal stemme, han kontrollerer de største mediene og dekningen er til hans fordel og han har stor drahjelp i de enorme ressursene han besitter som statsminister, sier han.

Men i likhet med de representantene på valgstasjonene, merker han seg en oppslutning som er mye større enn ved tidligere valg.

– Det er uvanlig, men det har skjedd et stemningsskifte her. Ved tidligere valg har vi møtt veldig mange som sier de er frustrerte, at det ikke nytter å stemme. Nå er folk mye mer bevisste, og man begynner faktisk å få en politisk debatt her.

SISTE NYTT

Siste nytt