Hopp til innhold

Kjemper mot Putin – håper på massivt valgjuks

MOSKVA (NRK.no) Protestbevegelsen mot Vladimir Putin trosser myndighetene og maner titusener av russere til gatene mandag. – Jo mer valgjuks, jo bedre, innrømmer drivkreftene bak folkeopprøret.

putin-moskva

STEILE FRONTER: Det har hardnet til mellom Vladimir Putin og opposisjonen i innspurten til presidentvalget. Putin advarer russere mot å ta til gatene og protestere mot valget, slik de gjorde da 120.000 samlet seg til protest mot Duma-valget julaften i fjor.

Foto: Reuters

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

Bare dager før presidentvalget i Russland, hardner frontene til. Vladimir Putin, storfavoritten som samtidig er hardere presset enn noen sinne, gikk torsdag ut med en brannfakkel rettet mot de som organiserer opprøret mot ham:


– Vi har grunn til å tro at opposisjonen vil fabrikkere juks. De vil fylle valgurner selv og manipulere stemmegivningen. Så vil de presentere dette som bevis på valgjuks- til min fordel. Vi ser allerede dette, og vi vet det, sier Putin, ifølge Moscow Times.


Han advarer også bevegelsen om å trosse avslaget fra myndighetene i Moskva på å arrangere en masseprotest mandag, dagen etter parlamentsvalget som mange frykter vil være gjennomsyret av juks.

ponomarev

VIL IKKE PROVOSERE UNØDVENDIG: Ilija Ponomarev frykter ikke voldelige sammenstøt, til tross for at demonstrantene vil trosse et eventuelt forbud mot å demonstrere mandag.ponomarev

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Men på et møte i sentrum av Moskva torsdag ettermiddag var det nettopp denne slagplanen som ble lagt.

Frykter ikke voldelige opptøyer

– Vi kommer til å demonstrere uansett om vi får avslag eller ikke. Vi føler oss sikker på stor oppslutning, sier Ilija Ponomarev til NRK.no.

Han representerer opposisjonspartiet Det rettferdige Russland og ledet møtet hvor flere av de sentrale drivkreftene bak de største protestdemonstrasjonene i Russland siden sovjettiden var samlet.

Mandagens stordemonstrasjon blir den fjerde i rekken etter parlamentsvalget 4. desember i fjor, hvor illsinte russere impulsivt tok til gatene i protest mot det som blir karakterisert som massivt valgjuks i favør av Putins parti Det forente Russland.


De har samlet opp mot 120.000 mennesker, men til forskjell fra mandagens, har de foregående vært godkjent på forhånd av bymyndighetene i Moskva. Denne gangen ble svaret nei.

– Selv om ingenting hindrer oss, har vi ikke gitt opp å komme til en løsning. Vi har nå tilbudt oss å demonstrere på Manezhnaya-plassen, hvor vi ikke forstyrrer noe biltrafikk. Får vi nei, vil jeg og flere dumarepresentanter bruke vår rett til å møte velgerne som påskudd for å innkalle til demonstrasjon.

– Dere frykter ikke at det vil oppfattes som en provokasjon som kan ende i voldelige sammenstøt, til forskjell fra de foregående fredelige demonstrasjonene?

– Vi vil ikke provosere unødvendig, og vi vil ta de nødvendige forbehold dersom det blir nødvendig. Dette er, og skal fortsatt være, en fredelig demonstrasjon, svarer han.

putin

KAMPVILLIG: Det var en kamplysten Vladimir Putin som inntok fotballstadion i Moskva forrige uke og erklærte at han ikke vil la fremmede krefter blande seg inn i Russlands anliggende.

Foto: Reuters

Ponomarev avviser at opposisjonen planlegger falsifisering av valgjuks, slik Putin hevder. Likevel innrømmer han at massivt fusk vil gjøre det lettere å fortsette presset mot det som trolig er landets kommende president.

Målingene så langt har vist at Putin ligger an til å få mellom 50 og 60 prosent av stemmene søndag, og dermed vinner etter kun én valgrunde. Får han under halvparten, blir det en ny runde. Vinner han denne knapt, vil den folkelige motstanden mot Putin miste det høye trykket som nå har vært der i snart tre måneder, frykter Ponomarev.

Politiske analytikere har lenge påpekt at det mest spennende med søndagens valg, er hvor jevnt Putin tillater resultatet å bli.

– Opp til folk selv

– For opposisjonen er det helt klart bedre hvis Putin vinner første valgomgang, for da er det åpenbart snakk om juks. Men hvis det blir en annen valgomgang og jevnt, blir det verre, sier opposisjonspolitikeren.

– Hva om det viser seg i ettertid at Putin faktisk har vunnet, uten å jukse?

– Et ærlig valg er umulig i dagens Russland. Det er kun reformer av det politiske systemet som kan legge til rette for dette. De fleste valgeksperter vi har vært i kontakt med, sier det er umulig å oppnå 50 prosent nå for Putin på ærlig vis, og våre kilder sier han i noen regioner mangler opp mot 20 prosent, sier han.

venstresiden

- DEMONSTRERER UANSETT: Det var et klart budskap fra opposisjonspolitikerne som torsdag gjorde det klart at de vil demonstrere, uansett.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Konstantin Sonin, politisk kommentator og professor ved New Economic School i Moskva, deler Ponomarevs resonnement.


Hans regnestykke går slik: Dersom Putin får rundt 45 prosent av stemmene og annonserer at han fikk 52, vil det trolig bli lite bråk i etterkant. Men havner den reelle oppslutningen ned på rundt 35 til 40 prosent, skal det ikke mer enn 52 prosent før vi trolig vil se et stadig mer omfattende og langvarig opprør hos den mektige naboen i øst.

– Dette mønsteret har vi sett i dusinvis av land tidligere, sier han til NRK.no.

Sonin tipper selv at de offisielle tallene ender på 55 til 60 prosent i favør av Putin, med mellom 44 og 49 som det reelle utfallet. Han vil likevel ikke avskrive en valgrunde nummer to. Storbyene Moskva og St. Petersburg, hvor de siste måneders motstand har vært størst, kan ende med en Putin-oppslutning på rundt 30 til 35, som i seg selv vil legge grunnlaget for et massivt krav. Trolig er det i stor grad opp til russerne selv.

– Hvorvidt det vil bli en annen runde, kommer an på grad av juks og hvor mange og store demonstrasjoner som blir holdt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.