Hopp til innhold

Putin tjener på avsløringen av drapsplaner

Kritiske kommentatorer og opposisjonen fnyser av denne ukas avsløringer om drapsplaner mot statsminister Vladimir Putin. De kaller det et klønete forsøk på å tegne Putin som nasjonsfaderen, og sier at de tiltalte har blitt torturert.

Drapsplaner mot Putin?

Her stormer ukrainske sikkerhetsstyrker et ukjent hus i Odessa og avslører drapsplanene 4. februar, ifølge Russlands statlige TV.

Foto: CHANNEL ONE / Afp

I dag går advokaten til en av de to tiltalte ungdommene ut og hevder at hele saken er iscenesatt. Menneskerettsaktivister er ganske sikre på at de to som ble arrestert i Ukraina, har blitt torturert. Og stadig dukker det opp detaljer rundt saken som ikke helt henger på greip.

Valget er ikke problemet

Søndag er det presidentvalg. Putin ønsker å vinne med god margin og helst uten for mye valgfusk, spesielt etter avsløringene av utstrakt manipulering med stemmer og resultatlister under Duma-valget 4. desember. Makteliten i Kreml og Putins medarbeidere prøver å sette en støkk i folket, å skremme dem til å stemme «riktig», mente kommentatorene.

De siste meningsmålingene tyder på at Putin får 60 prosent av stemmene søndag. Han har da også sørget for at de som kunne ha utfordret ham, ikke får stille til valg.

Likevel kommer de dramatiske beskyldningene om et planlagt draps-komplott fra sør-russisk islam-gerilja - angivelig betalt av Putin-hatere i Vesten - slett ikke overraskende på den tidligere KGB/FSB-sjefens motstandere.

For de politiske analytikerne sier at søndagens valg bare er en symbolsk utfordring for Putin, og at det er ukene og månedene etterpå som vil bli problemet. Den voksende protestbevegelsen har sverget på å holde aktiviteten oppe også etter valget.

Statskontrollert TV-dokumentar

Det var de Kreml-kontrollerte riksdekkende Kanal 1 og Russland-1 som rapporterte om de angivelige attentatplanene og sendte videoen av de to skurkenes tilståelser.

Adam Osmajev

Adam Osmajev er åpenbart torturert til å tilstå, mener eksperter på menneskerettigheter.

Foto: Russlands Kanal 1 / Afp

Kanal 1 var først, men meldte ikke saken som en stor nyhet, ”breaking news”, som ville vært naturlig. De sendte i stedet en vel forberedt fire minutter lang reportasje i dokumentar-stil, som inkluderte tilståelsen til de to mennene – som ingen andre har fått adgang til.

I kveldssendingen fulgte Kanal 1 opp med rapporter om en hel serie tidligere ukjente drapsforsøk mot Putin. Men drapsplaner har blitt kjent på denne måten før: Før valget i 2008, rett før russerne gikk til valglokalene, ble det offentliggjort at russisk politi hadde arrestert en 24 år gammel mann fra Tadsjikistan som planla å skyte Putin med gevær i Kreml.

Den første versjonen av eksplosjonen i en leilighet i Odessa var at den skyldtes gasslekkasje. Det meldte politiet i Ukraina. Få dager senere sa de at det var en klønete bombe-maker som de fryktet planla å bombe et stadion eller prøve å drepe en skipsreder i havnebyen.

Men så, mandag, under en uke før presidentvalget, var ifølge Putins talsmann eksplosjonen 4. januar blitt en del av en plan om å drepe Putin. Og ikke nok med det: Drapsplanleggerne hadde klare forbindelser til Putins fiender i Vesten.

– Høyst sannsynlig torturert

Måten de to tiltalte ble paradert på TV på, for deretter å stotre fram tilståelsene, likner skremmende mye på slikt som skjer i diktaturer russerne nødig vil bli forvekslet med.

Den ene, 31 år gamle Adam Osmajev fra den urolige russiske republikken Tsjetsjenia, hadde stygge sår og kutt under TV-sendingen, og han hadde tungt for å puste. Den andre, som er fra Kasakhstan, er høyrød i ansiktet og snakker usammenhengende.

De to skal ha blitt arrestert 4. februar etter at en eksplosjon i en leilighet i ukrainske Odessa 4. januar tok livet av en mann som skal ha vært sammen med dem. Årsaken til eksplosjonen skal ha vært at de håndterte eksplosiver som skulle bli bomber.
¨
Menneskerettighetsaktivister har liten tvil om at de to har blitt torturert.

– Det skjønte jeg bare ved å kaste et blikk på bildene, sier Stanislav Dmitrijevskij i Russlands anti-tortur-komité.

– Vi kan dessverre gjøre lite uten en medisinsk rapport, sier Tanja Lokshina på Moskva-kontoret til Human Rights Watch til The Moscow Times. Hun ble også slått av den samme tanken som Dmitrijevskij.

Taushet fra Ukraina

Ingen fra Ukrainas sikkerhetsstyrker, som skal ha vært med på arrestasjonene sammen med spesialstyrker fra Russland, ville svare på spørsmål fra The Moscow Times.

Den ene av de arresterte, Osmajev fra Tsjetsjenia, ble arrestert i 2007, mistenkt for å ha planlagt å drepe Tsjetsjenias lite populære leder Ramzan Kadyrov. Han ble løslatt igjen, og to andre menn ble i 2009 dømt for de samme planene. Osmajev skal ha blitt mistenkt fordi han kjente de to.

– Saken mot dem var etter min mening fabrikkert av den russiske etterretningstjenesten, sier forsvarsadvokaten til de to, Murad Musajev.

Det samme mener menneskerettsaktivister i Russland. Advokaten er overbevist om at også det nye komplottet er konstruert.

Ifølge de statlige TV-kanalene skal Osmajev ha blitt involvert i terrorisme da han tilbrakte mange år i London, der Putins verste fiender bor. Men Osmajev har ikke vært mange år i London, han ble meldt inn på et privat universitet i 1999, men reiste igjen etter kort tid.

Faren hans, Aslanbek, ble også arrestert, og sluppet fri tre dager senere. De to mistenkte er ennå ikke sendt til Moskva. De er heller ikke begjært utlevert fra Ukraina, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

– Fedrelandet er i fare

– Det Kanal 1 prøver å si, er at fedrelandet er truet fra alle kanter, og vår leder står i fare for å bli utslettet, sier politisk redaktør i den relativt uavhengige radioen Moskva Ekko, Anton Orekhov.

Doku Umarov

Doku Umarov

Foto: Afp

– Det stinker, sier kommunistpartiets leder og presidentkandidat Gennadij Ziuganov, som i øyeblikket er nr. 2 i presidentkampen, med beskjedne 15 prosent av stemmene.

Kanal 1s informasjonssjef slår tilbake:

– De som hevder at komplottet er en del av Putins valgkampanje, er sinnssyke, sier han.

Den tsjetsjenske opprørslederen Umarov har sagt at hans organisasjon står bak en rekke selvmordsbombeangrep i det siste tiåret. Putins valgapparat kan ha funnet det effektivt å minne Russlands innbyggere om denne trusselen nå rett før valget.

Ifølge Kanal 1 skal Osmajev ha fått sine ordrer direkte fra Umarov.

«De vanlige mistenkte» i London

Også Putins favoritt-skurker i London blir indirekte beskyldt for å stå bak. De har begge asyl i Storbritannia: Oligarken Boris Berezovskij, som hjalp Putin til makten før han falt i unåde i 2001, og Akhmed Zakajev, tsjetsjenernes øverste eksil-leder.

– Igjen vil nok alle spor lede tilbake til London, sier Berezovskij i en ironisk kommentar til Time Magazine.

Ikke overraskende tror heller ikke han på attentatplanene:

Boris Berezovskij

Boris Berezovskij

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Det er enda et forsøk på å si: «Se hvor viktig vår kjære leder er, se hvor stor fare han har satt seg i». Selvsagt vil folk med utdanning bare le av dette. Men for massene virker de samme gamle truslene, sier Putins gamle uvenn i London.

Han er den, ved siden av USAs utenriksminister Clinton, som oftest blir beskyldt for å stå bak protestaksjonene mot Putin i Moskva og andre russiske byer. Det tok da heller ikke lang tid mandag før Putins allierte trakk klare paralleller mellom gateprotestene i Moskva og drapsplanene som opprørsleder Umarov med flere skal ha stått bak.

Problemet er at det ikke finnes eksempler på at tsjetsjenske Umarov har samarbeidet med folk i Vesten, verken oligarker eller eksil-tsjetsjenere.

Umarovs organisasjon er en «hjemmelaget» jihadist-bevegelse som slåss for et islam-styrt kalifat i Nord-Kaukasus. Intet mindre.

Tilsynelatende uberørt

Putin selv trakk i går på skuldrene over de angivelige drapstruslene i full offentlighet, og lovet at alle Russlands fiender har grunn til å skjelve i buksene, melder Gazeta.ru.

– Man kan ikke leve i konstant frykt – la heller dem frykte oss. Dette har jeg levd med siden 1999, sa den påtroppende presidenten i sin vanlige tøffe stil.

Putin har hatt enorm oppslutning – spesielt på landsbygda og blant de middelaldrende og eldre – gjennom mange år. Hans stålgrep om makten i verden største land har ikke vært sett siden Sovjet-æraen.

Vladimir Putin

Statsminister Putin på et valgmøte i Moskva onsdag.

Foto: Reuters

Men da han og Medvedev erklærte at de aktet å bytte plass igjen, og Putin ville gjeninntre som president, følte mange av hans tilhengere seg undervurdert og lurt. De burde i det minste blitt spurt først, mente mange.

Da det massive valgfusket under Duma-valget i desember ble kjent, først og fremst gjennom sosiale medier, økte frustrasjonen og mange sluttet seg til protestaksjonene.

Harselerer med Putin

Noen våger seg enda lengre: På en teaterscene i Moskva spilles for tiden et ”tilpasset” Dario Fo-skuespill som er en uhyrlig parodi på Putin: I ”Berlusputin” spilles han av en skuespiller med pålimte plastmuskler og tar en overdose av Botox, blant mange andre krasse scener.

I stykket blir Putin lobotomert og kaller sjokkert sitt eget Forente Russland ”Partiet for kjeltringer og tyver”, navnet protestbevegelsen har gitt partiet. Og publikum gisper og ler og klapper seg gjennom stykket.

Manuskriptet endres ettersom Putin og hans folk kommer med nye utspill i «valgkampen».

– I det aller siste har vi fått med den siste karakteriseringen fra Putins kampanjeleder – han kaller landets intellektuelle «nasjonens dritt», forteller mannen bak oppsetningen, instruktør Varvara Faer, til AFP.

Men for de som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på, vil attentatplanene mot Putin vekke til live minnene om da de levde med krigen i Tsjetsjenia daglig, med truslene, terrorangrepene og alle de russiske soldatene som kom hjem såret eller i kiste.

Det var denne krigen som ga Putin hans image som krigskommandør, og som ryddet scenen for ham under presidentvalget i 2000.

SISTE NYTT

Siste nytt