Hopp til innhold

Rouhani kalte Trump en «røver»-politiker

Irans president Hassan Rouhani lot seg ikke pille på nesen og svarte Donald Trump med samme mynt angående atomavtalen.

Hassan Rouhani på FNs talerstol

I dag var det Iran og Hassan Rouhani sin tur til å tale i FN, og det var Donald Trump som fikk unngjelde.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

– Den amerikanske administrasjonen ødelegger sin egen troverdighet og undergraver den internasjonale tilliten, sa Hassan Rouhani fra FNs talerstol i dag.

Det var i går Trump definerte Iran som en røverstat og han har flere ganger truet med å trekke USA fra atomavtalen med Iran.

– Tro meg, det er på tide at hele verden slutter seg til oss og krever at Irans regjering avslutter sin streben etter død og ødeleggelse, sa Trump i går, og i dag varslet USAs president at han hadde bestemt seg for hva han ville gjøre med Iran-avtalen, og det var før Rouhani gikk på talerstolen.

– Iran vil ikke trekke seg

– Jeg kan si med sikkerhet at Iran kommer ikke til å være det første landet som bryter avtalen, sa Irans president i dag, før han la til.

– Hvis noen land bryter den så kommer vi til å svare bestemt og resolutt, og det vil være veldig synd hvis denne avtalen blir ødelagt av en gjeng med «røver»-politikere, sa Rouhani med en klar henvisning til Trumps bruk av beskrivelsen «rogue state», eller røverstat.

USA under Trump har sendt blandede signaler til Iran når det gjelder atomavtalen som ble undertegnet av Barack Obama og fem andre land, og som forpliktet Iran til å stoppe sitt atomprogram mot lettelser i sanksjonene mot landet.

I dag fortalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley til CBS News at Trump ikke klart og tydelig hadde sagt at han kom til å trekke USA fra avtalen, men at han bare er misfornøyd med den.

Mens Trump selv hintet i går til FN om hva han tenkte.

– Jeg tror ikke dere har hørt det siste om den avtalen, sa han fra talerstolen.

Trump har frem til 15. oktober å undertegne på at USA mener Iran har opprettholdt sin del av avtalen. Hvis han ikke gjør det så har den amerikanske Kongressen 60 dager på seg å bestemme seg om de vil gjeninnføre sanksjonene mot Iran.

Russland og Frankrike støtte avtalen

Frankrike, som var ett av de seks landene som undertegnet avtalen, kommer til å fortsette avtalen.

– Det vil være en tabbe å trekke seg fra avtalen nå, fortalte Frankrikes president Emmanuel Macron pressen i New York i dag.

Også Russland er bekymret for hva Donald Trump kan finne på å gjøre. De vil også fortsette avtalen.

– Det er veldig illevarslende, og vi vil forsvare denne avtalen som har bidratt til å styrke det internasjonale samarbeidet og økt sikkerheten i hele regionen, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

En som derimot støtter Trump, hvis han velger å trekke seg fra avtalen, er Irans erkefiende Saudi-Arabia.

– Vi forventer at det internasjonale samfunnet gjør det de må for at Iran holder seg til avtalen, sier utenriksminister Adel al-Jubeir.

SISTE NYTT

Siste nytt