Hopp til innhold

Romney på utenlandstur

Han var OLs redningsmann. Nå håper han at OL kan redde ham.

Romney ved 10 Downing Street

Mitt Romney ved ankomsten til 10 Downing Street i London. Han var i London for å møte David Cameron og andre politiske ledere, og for å minne verden på at han reddet OL i Salt Lake City i 2002.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Alt gikk ikke på skinner foran de 19. olympiske vinterlekene i Salt Lake City i 2002.

Snarere tvert i mot. Den ene skandalen avløste den andre.

Da gjorde de som de pleide på de kanter.

100 år tidligere: De søkte hjelp hos den ensomme cowboyen, mannen i hvit hatt. I 2002 var det Mitt Romney, en suksessfylt businessmann med milliardformue.

Og han klarte det! Aldri tidligere i olympisk arrangørhistorie hadde en enkeltperson betydd så mye. Han ble takket, han fikk anerkjennelse - og den var fortjent.

OL-besøk i London

Romney på OL 2002

Mitt Romney (t.h) hilser her publikumet under åpningsseremonien i 2002 sammen med Jacques Rogge. Romney var leder for OL i Salt Lake City.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Mitt Romney er i London og har allerede kommet med OL-faglige kommentarer til sikkerhetsopplegget, den varslede (men nå avlyste) streiken blant passkontrollørene og - dristig nok - om hvorvidt det britiske folk egentlig stiller seg bak arrangementet.

Hensikten er naturlig nok å minne om bragden fra ti år tilbake, med et håp om at koblingen skal gi – i alle fall - noen velgere en a-ha opplevelse og stemme på ham i november.

Absolutt alt en amerikansk presidentkandidat foretar seg det siste halvåret før selve valget er styrt av ønsket om å vinne velgere.

Den egentlige årsaken

Men familien Romney er ikke i London bare for å score politiske poeng.

De håper at hesten Rafalca skal score olympiske poeng på familiens vegne. Den potensielle førstedame Ann er nemlig medeier i Rafalca som skal delta i dressurridning.

Presidentkandidaten selv har forsøkt å distansere seg fra det som også kalles "hesteballett". Det oser penger og overklasse av dressurridning der rytterne ofte konkurrerer i sjakett og flosshatt. Dette er en virkelighet som ”the Silent Majority” ikke kjenner seg igjen i.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ann Romneys hest Rafalca

Ann Romney er deleier av hesten Rafalca, som skal delta i dressurridning i OL i London. Mitt Romney forsøker å distansere seg fra sporten, som ofte blir sett på som snobbete.

Foto: Brian Cahn / Zuma Press

Den dansende kandidat

Demokratene har ikke latt anledningen gå fra seg. Det er laget kampanjevideoer der de anklager republikanernes kandidat Romney for å "danse" rundt temaene, altså unngå vanskelige spørsmål, ikke stoppe opp og ta tak i viktige problemstillinger.

Mitt is Mean

'Mitt is Mean' står det på plakatene til en demonstrasjon holdt av gruppen Dogs against Romney i februar i år.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

De verbale argumentene og beskyldningene har så vært billedlagt med en dansende Rafalca. Dermed har familiehunden Seamus fått politisk selskap. I 1983 lå nemlig Romney-hunden i et bur på biltaket i 12 timer da familien dro på ferie.

Dette har fått amerikanske hundeelskere til å opprette Facebook-siden "Dogs against Romney". Så familiens dyr er for lengst trukket inn i valgkampen.

Kandidat på presentasjonstur

Det er ikke uvanlig at relativt ukjente amerikanske presidentkandidater drar på en politisk dannelsesreise til Europa før valget.

Barack Obama gjorde det samme for fire år siden. Romney skal møte såvel statsminister David Cameron som opposisjonsleder Ed Miliband. Et møte med tidligere statsminister Tony Blair står på dagsorden og som Boston-beboer skal han møte den irske statsministeren Enda Kelly.

Det gir troverdighet i USAs mest irske by. Bilder av smilende herrer som håndhilser vil bli formidlet hjem. Budskapet er at Romney blir tatt i mot av verdens ledere og at han er på talefot og bølgelengde med viktige regjeringssjefer - og dermed moden for presidentjobben.

Senere skal han presentere seg på samme måte i såvel Israel som Polen, men har klokelig valgt å holde seg unna Berlin.

Alle gode ting er tre

President John F. Kennedy under besøket i Berlin

President John F. Kennedy under besøket i Berlin da han sa de berømte ordene: 'Ich bin ein Berliner!'

Foto: DPA / SCANPIX

Tre amerikanske presidenter har satt sine spor i Berlin. Da John F. Kennedy i 1963 sto ved Berlin-muren i den delte byen og sa at som fri mann var han stolt over å kunne si at han var "berliner".

Om lag et kvart århundre senere, sommeren 1987, etter glasnost og perestrojka, sto president Ronald Reagan ved Brandenburger Tor. Han krevde bevis for alt snakket om avspenning og tilnærming:

"Mr. Gorbatsjov - tear down this wall!".

Hvilket ble gjort - om enn ikke av Gorbatsjov - et par år senere og den kalde krigen var over.

Og så var det senator og presidentkandidat Barack Obama ved disse tider for fire år siden. Et så godt som ubeskrevet blad samlet 200 000 tilhørere og vel så det.

Kanskje fordi han var en slags Kennedy, kanskje fordi han var ungdommelig, kanskje fordi han var svart - men - mest av alt - helt sikkert fordi han ikke var George W.Bush, og representerte et håp om endring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Obama hylles i Berlin i 2008

Obama ble hyllet av store folkemasser i Berlin i juli 2008.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Vanskelig balansegang

Amerikanske velgere har aldri sendt en mann til Det Hvite Hus på grunn av hans utenrikspolitikk. Snarere tvert i mot.

Demokraten John Kerry ble i 2004 "straffet" for sin internasjonale orientering. Han snakket fransk og drakk vin, han ble ansett for å være en Volvo-kjørende froskelårspisende femte-kollonist. Med andre ord: En man ikke helt kunne stole på.

Mitt Romney er - som John Kerry og John F. Kennedy - fra Massachusets. Han er rik og preget av det.

Da John Kerry slappet av med vann-kiting før valgkampen i 2004 - og ble avbildet i amerikanske medier - distanserte han seg fra vanlige velgere som ikke ante hva han drev med. Og tapte også av den grunn valget.

Det er bl.a. den fella Romney ønsker å unngå i denne omgang. Det er noe av årsaken til at han påstår at han ikke vet hvilken dag det er Rafalca skal danse.

SISTE NYTT

Siste nytt