NRK Meny
Normal

Romney beklager bøllestreker på skolen

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney anklages for å ha skamklipt en tidligere medelev da han gikk på videregående. Nå beklager han eventuelle pøbelstreker, selv om han sier han ikke husker dem.

Mitt Romney

Mitt Romney anklages for å ha tvangsklipt en medelev da han gikk på videregående. selv sier han at han ikke husker hendelsen.

Foto: DARREN HAUCK / Reuters

Washington Post publiserte torsdag en artikkel hvor fem tidligere medelver og venner av Mitt Romney ser tilbake på en hendelse som fant sted våren 1965 på prestisjefulle Cranbrook School.

«Han kan ikke se sånn ut. Det er galt. Bare se på ham!»

Dette var ifølge Matthew Friedemann ordene en opprørt Mitt Romney utbrøt til ham da han så John Lauber.

– Likte ikke håret til medelev

John Lauber var elev ved den samme skolen, ett år yngre en Romney selv. Han hadde dukket opp på skolen etter vårferien med halvlangt bleket hår. Den lyse luggen dekket Laubers ene øye.

John Lauber hadde i langt tid blitt mobbet for sin ukonvensjonelle stil ved den konservative skolen, hvor slips og dokumentmapper var normen. Det gikk også rykter om at Lauber var homofil. Håret var visstnok dråpen som fikk begeret til å renne over.

Få dager senere entret Matthew Friedemann skolen og fant Romney marsjerende ut av sitt rom med en liten gjeng på slep. Der annonserte han planen om å klippe håret til Lauber.

– Overmannet ham og klipte håret

Freidemann fulgte dem til et rom hvor de fant Lauber, overmannet ham, og holdt han fast mot gulvet. Gråtkvalt ropte Lauber etter hjelp mens Romney klippet håret hans med en saks.

Fire elever i tillegg til Friedemann, som nå er tannlege, bekreftet historien til Washington Post. Thomas Buford, en pensjonert statsadvokat, Phillip Maxwell, advokat, David Seed, pensjonert skolerektor, og en annen medelev som ville forbli anonym. Mennene har forskjellige politiske standpunkter, selv om de fleste av dem er demokrater. De sier politikk ikke har farget deres erindring av hendelsen.

– Alt skjedde så fort, og det plager meg den dag i dag, sier Thomas Buford som var med på å holde Lauber nede.

Husker ikke hendelsen

Under et radiointervju med Fox News torsdag, etter at artikkelen hadde vært på trykk, gikk Mitt Romney ut og beklaget eventuelle pøbelstreker han gjorde på skolen. Generelt.

– Jeg husker ikke den spesifikke hendelsen. Jeg kan fortelle deg at jeg i alle fall ikke trodde han var homofil. Slikt tenkte vi ikke på under 60-tallet, så det kan ikke ha vært tilfellet, sa Romney.

– Beklager hvis jeg fornærmet noen

Men han innrømmet å ha drevet gjøn og ertet andre medelver, og at dette til tider kan ha gått «litt langt».

– Jeg gjorde noen dumme ting på skolen, og hvis noen ble såret eller fornærmet, så beklager jeg naturligvis det, sa han.

Han la til at han er et helt annet menneske nå.

– Det er rundt 48 år siden nå, så igjen, hvis noe jeg sa fornærmet noen så er jeg dypt lei meg. Men det var ikke vondt ment, sa Romney.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt