Hopp til innhold

Reuters: IS kontrollerer bare en halv kvadratkilometer

IS har nå mistet nesten hele området de kontrollerer i Syria. Reuters melder at «kalifatet» nå er 700 meter bredt. Syrian Observatory for Human Rights meldte lørdag morgen at også dette området nå hadde falt, men det skal ikke stemme.

SDF milits viser v-tegnet

SNART SLUTT: En talsmann fra SDF sier at de i meget nær framtid vil feire seieren over IS i det siste området de kontrollerte i Syria.

Foto: FADEL SENNA / AFP

Syrian Observatory for Human Rights, SOHR, kunne tidlig lørdag fortelle at den siste IS-bastionen i Syria hadde blitt tatt over av Syrian Democratic Forces, SDF. NRK og en rekke andre medier brakte dette videre.

Reuters meldte senere at dette ikke var korrekt. Området IS-kontrollerer i Syria har blitt dramatisk mindre, men at kampen fortsetter.

– Vi vil veldig snart feire seieren over IS, sa den SDF-lederen Ciya Furat til Reuters.

– Vi har beleiret IS i et meget lite område i Baghouz, sier Furat videre. Furat hevder de videre kamphandlingene vil gå sakte fordi IS-krigerne bruker sivile som levende skjold.

SYRIA-CONFLICT-IS

USA INVOLVERT: Et amerikansk kjøretøy i området. Amerikanske soldater støtter kurdisk milits fra SDF i deres sluttkamp mot IS.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Sluttkampen

Det siste angrepet mot enklaven begynte 9. februar.

Gradvis i løpet av uken mistet IS kontrollen over det aller meste av territoriet det hadde igjen i området. Enklaven gikk fra å være omtrent åtte kvadratkilometer stor til å være en liten lomme med bare omtrent femti bygninger.

IS ble presset bakover av SDF. Det er en amerikanskstøttet gruppering som for det meste består av kurdiske militssoldater.

Sivile flykter fra IS-området

KVINNER OG BARN FLYKTET I FORKANT: Da det ble klart for alle at de siste kampene sto for døren, flyktet mange sivile vekk fra området IS kontrollerte. Det skal fortsatt være mange sivile igjen i området.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Mange fremmedkrigere

I forkant av de siste angrepene, ble slagkraften til IS anslått som fortsatt betydelig.

– Det er omtrent fem til seks hundre IS-krigere der inne, sa SDF talsmann Mustafa Bali til Reuters på tirsdag.

– Disse er veldig profesjonelle og har mye erfaring. De er utlendinger og har vært i flere kriger.

BAGHUZ

Video som skal ha blitt fanget opp av IS selv inne i området viser at styrken helt mot slutten hadde stor våpenmakt. De hadde tunge mitraljøser montert på kjøretøyer og brukte anti-panservåpen mot SDF-styrkene.

I forkant av det siste slaget, flyktet familiemedlemmer av IS-krigere over til den andre siden av frontlinjen. Det var da forventet at mennene ble igjen for å dø.

Militssoldater fra SDF i Baghuz, Syria

NÆR SEIER FOR SDF-MILITS: Bildet er tatt lørdag morgen, og viser amerikanskstøttede kurdiske militssoldater i Baghouz-området. Nå er de i ferd med å nedkjempe IS i det siste området grupperingen har kontroll over i Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Overga seg

SOHR melder at IS-krigere har overgitt seg i flere puljer. Fredag skal over to hundre av dem ha gått i fangenskap.

SDF-talsmann Adnan Afrin sier til AFP lørdag at det stadig er sivile igjen i enklaven.

– Det er fortsatt igjen et stort antall sivile. Vi forventet ikke så mange, ellers hadde vi ikke gjenopptatt aksjonen for fire dager siden. Dette er grunnen til at det har blitt
forsinkelser, sier Afrin.

SISTE NYTT

Siste nytt