Hopp til innhold

– Viktig at rettssaken blir rettferdig

Norges ministerråd i Etiopia, Rolf Ree, sier det er viktig å sikre at rettssaken mot de to terrorsiktede svenske journalistene i Etiopia foregår på en rettferdig måte. Torsdag begynte rettssaken, med Norge representert i rettslokalet.

Rettssak Norge

Norges ministerråd i Etiopia, Rolf Ree (t.h.), sier det er viktig at rettsaken mot Johan Persson (bildet) og Martin Schibbye foregår på en rettferdig måte.

Foto: - / Afp

Frilansjournalist Martin Schibbye og fotograf Johan Persson er tiltalt for ulovlig innreise og støtte til og deltakelse i terrorvirksomhet i Etiopia.

Både diplomater og pårørende samlet seg utenfor tinghuset da saken skulle starte torsdag morgen.

Også Charge d'affaires ved Norges ambassade i Etiopia, Rolf Ree, var tilstede under den første delen av rettssaken.

– Dette gjør vi for å markere viktigheten av at de to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson får en rettsriktig og rettferdig rettssak, med nødvendig innsyn. Det er viktig at de får lagt frem sin sak på en ordentlig måte, sier ministerråd Ree til NRK.no.

– Er det noen grunn til å tro at de ikke får en rettferdig rettssak?

– Man må legge til grunn at de kommer til å få en ordentlig rettssak, det er ikke hensiktsmessig å spekulere i noe annet, sier Ree.

Martin Schibbye

Martin Schibbye ble pågrepet med sin kollega i Etiopia i sommer.

Foto: Jonas Gratzer/Kontinent A / Afp

Rettssak på amarisk

Om den første delen av rettssaken sier Ree at det var vanskelig å få innsyn i en rettssak som foregår på amarisk, som er nasjonalspråket i Etiopia.

– De tiltalte fikk selvsagt oversatt det som ble sagt til engelsk fortløpende, men det fikk ikke vi andre, sier Ree.

Ree representerte Norges ambassadør til Etiopia, Odd Inge Kvalheim, som for tiden er på utenlandsreise.

– Den første delen av rettssaken gikk med til å lese opp og presisere hva de to tiltalt for, før deres advokat fikk legge frem sine argumenter mot påstandene. Deretter trakk retten seg tilbake for å vurdere det som ble sagt, sier Ree, som legger til at han bare var tilstede under den først delen av høringene.

Ree sier at man i samråd med Sveriges ambassade i Etiopia vil vurdere hvorvidt det vil være akutelt å ha norske representanter på plass videre i rettssaken.

– Vi vil vurdere veien videre sammen med våre svenske kolleger her nede. Utenriksdepartementet i Norge vil også følge saken tett, i samarbeid med svensk UD, sier Ree på telefon fra Addis Abeba.

Skulle startet tirsdag

Saken skulle egentlig starte tirsdag, men ble utsatt fordi to geriljasoldater fra Ogaden som ble pågrepet sammen med svenskene ikke hadde noen forsvarer.

Carl Henrik Ehrencrona er det svenske utenriksdepartementets observatør under rettssaken.

Han vil foreløpig ikke rette noen kritikk mot det etiopiske rettsvesenet.

– Det gagner ikke svenskenes sak, sier han.

Saken fikk en noe forvirrende start fordi det manglet tolk, men dommeren fikk etter hvert lest opp tiltalepunktene, melder NTB.

Deretter framførte forsvaret sitt syn på tiltalen. Svenskenes advokat gikk hardt ut mot tiltalen og poengterte blant annet at det var uklart på hvilken måte de to journalistene skulle ha støttet terror, om det var moralsk eller på andre måter.

Risikerer 40 år i fengsel

Marerittet startet da de to reporterne skulle reise rundt i Etiopia på Afrikas Horn sammen med Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF).

Planen skal ha vært å drive undersøkende journalistikk om oljeindustrien i Ogaden.

Etterson ONLF betegnes som en terrororganisasjon i Etiopia, kan de svenske journalistene ha brutt etiopisk anti-terror lov bare ved oppsøke ONLF.

De svenske journalistene skal ha innrømmet at de tok seg ulovlig inn i landet, men nekter for å ha planlagt terror.

Svenskene ble såret og deretter pågrepet under harde kamper mellom ONLF og etiopiske regjeringsstyrker.

I verste fall kan Schibbye og Persson bli dømt til 40 års fengsel. Eksperter NRK har snakket med tror de to vil bli dømt for minst ett av punktene i tiltalen.

SISTE NYTT

Siste nytt