Hopp til innhold

Feirer bursdag uten slektninger i etiopisk fengsel

Rettssaken mot de svenske journalistene som er terrorsiktet i Etiopia skal etter planen begynne i morgen. I dag fyller Martin Schibbye 31 år - i etiopisk fengsel, uten besøk av slektninger.

topp Johan Persson WEB_INRIKES

De svenske journalistene Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye risikerer 40 års fengsel i Etiopia.

Foto: Kontinent Agency / SCANPIX SWEDEN

Tirsdag begynner rettssaken mot de svenske journalistene Martin Schibbye (31) og Johan Persson (29). De to svenskene er tiltalt for terrorlovbrudd, og risikerer opp til 40 års fengsel.

Saken med de fengslede journalistene har vakt oppsikt i Sverige, og mange etterlyser sterkere engasjement fra den svenskte Regjeringen.

I dag fyller den ene av de fengslede, Martin Schibbye, 31 år. Det må han gjøre uten besøk av slektninger, ifølge nyhetsbyrået TT.

Schibbyes slektninger hadde håpet å få besøke Schibbye dagen før rettsaken etter planen skal begynne, det får de ikke. Etiopiske myndigheter åpner likevel for et besøk av personell fra den svenske ambassaden i Etiopia.

1. juli i år ble frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson pågrepet i Etiopia.

Journalistene ble arrestert for ulovlig å ha krysset grensen til Etiopia og Ogaden, sørøst i landet. De to skal ha vært sammen med soldater fra opprørsbevegelsen Ogaden National Liberation Front (ONLF) da de ble tatt.

Dermed ble de tiltalt for å ha planlagt terror på etiopisk jord, ettersom ONLF anses som en terrorgruppe i Etiopia.

Carl Bildt

Sveriges utenriksminister, Carl Bildt.

Foto: Scanpix/AP

– De vet de er uskyldige

Fredag fikk de svenske journalistene besøk sine familier i Kaliti-fengselet, i en brakke med 200 andre fanger. Her har de sittet fengslet i tre uker, etter å ha blitt overført fra et politihus i Addis Abeba.

– Jeg satt ved siden av ham i en og en halv time, men det føltes ut som ti minutter, sier Schibbyes kone, Linna, som har reist til Etiopia for å følge rettsaken.

Schibbye feirer 31 år i dag, 17. oktober, og får en strøm av støtteerklæinger og hilsener på mikrobloggtjenesten Twitter.

Også Johans far, Kjell Persson, har truffet sin sønn i fengselet. Han rapporterer at både Johan og Martin er ved godt mot.

– De vil kjempe. De sier at de vet de er uskyldige, sier Kjell Persson.

– Vi snakket om livet hjemme, livet der og personlige ting. Tenk deg selv hvordan det er å sitte fengslet i Etiopia, tiltalt for terror. Etter forholdene har han det bra, sier han til Expressen.

Skulle undersøke oljeselskap

Målet med reportasjereisen skal ha vært å undersøke oljeselskapet Lundins omstridte virksomhet i Ogaden-regionen.

Undersøkelser de to journalistene har gjort ved Lundins oljeinstallasjoner skal ifølge etiopiske myndigheter ha blitt gjort for å planlegge angrep mot disse. Politiet mener også at de to har deltatt i væpnede aktiviteter.

De to journalistene er tiltalt for tre punkter, hvorav to omhandler terror. Det siste punktet dreier seg om ulovlig innreise. Blir de to dømt på alle punkter risikerer de 40 år i fengsel.

Opprinnelig var det planlagt at rettssaken i Addis Abeba skulle begynne tirsdag, men svensk UD anser det som mulig at saken klubbes i gang allerede mandag.

– Vi har vært med på tidligere at datoene ikke har blitt holdt. Det fungerer ikke riktig så strukturert her som i det svenske rettsvesenet. Derfor har vi folk på plass i tilfelle det skulle skje, sier Sveriges ambassadør til Etiopia, Jens Odlander, til Expressen.

Innrømmer at de tok seg ulovlig inn

Schibbye og Persson nekter straffskyld - men har i avhør innrømmet at de tok seg ulovlig inn i Etiopia.

Frikjennes de to for de mest alvorlige tiltalepunktene kan de imidlertid slippe unna med utkastelse og en saftig bot.

Ambassadør Odlander sier at de to svenskene er ved godt mot.

– De har det fortsatt forholdsvis bra. Fysisk sett har de ingen skader, så vidt vi kan bedømme. De har forberedt seg godt før rettsaken. Vi ønsker å treffe dem i morgen (mandag, journ.anm.), før rettsaken begynner, sier Odlander.

– Relevant journalistisk oppdrag

I Sverige har det blitt spekulert i om de to journalistene har vært styrt av eventyrlyst, men i en kommentar i Aftonbladet tar sjefsredaktør Jan Helin i dag til orde for at svenske medier må støtte sine fengslede kolleger.

– Dette var et ytterst relevant journalistisk oppdrag med bakgrunn i utenriksminister Carl Bildts omdiskuterte engasjement i Lundin Petroleum, skriver Helin.

Bildt er tidligere styremedlem i Lundin. Selskapet har blitt anklager for overgrep mot sivilbefolkningen i Ogaden i sin jakt på naturgass.

Klaget Skavlan inn for «PFU»

I talkshowet Skavlan ble Bildt intervjuet om situasjonen i Etiopia, og hans tilknytning til Lundin.

I programmet sier Bildt at Lundin Petroleum ikke hadde noen virksomhet i Etiopia da han satt i styret.

DN har senere avslørt at selskapet har investert penger i selskapet Africa Oil, som utvinner olje blant annet Etiopia.

Den svenske filmskaperen Maj Wechselsmann har klaget Skavlan og nyhetsprogrammet Aktuelt inn for Granskningsnämden, som tilsvarer svensk PFU, for å ha videreformidlet Bildt uttalelser, ifølge Nyheter 24.se.

Carl Bildt har gått hardt ut mot påstandene om at han har holdt tilbake informasjon på sin blogg.

Her presiserer Bildt at spørsmålet fra Fredrik Skavlan kun gjaldt Lundin Petroleum, ikke andre selskaper.

Miljøpartiet i Sverige mener Bildt ikke bør håndtere saken med de fengslede svenskene, på grunn av sin tilknytning til Lundin.

Bildt har selv avvist at han er påvirket av sitt tidligere engasjement i Lundin, men får likevel kritikk for å ha lagt lokk på saken, ifølge E 24.se.

Jens Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles Zenawi

Jens Stoltenberg hilser på Etiopias statsminister Meles Zenawi i Oslo forrige mandag.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Stoltenberg tok opp saken

I Sverige er det mange som mener svenske politikere burde komme sterkere på banen for å sikre en rettferdig rettsprosess for de to journalistene.

Twitter er det nå flere som etterlyser mer engasjemenet fra Sveriges utenriksminister, Carl Bildt.

«Det tok Jens Stoltenberg tre dager å sette seg inn i #EthiopaSwedes og protestere. Svenske politikere tviler ennå etter fire måneder!», skriver Per Anders Svärd.

Stoltenberg (Ap) tok opp saken med det svenske journalistene da han møtte sin etiopiske kollega Meles Zenavi i forrige uke.

SISTE NYTT

Siste nytt