Hopp til innhold

– Risikoen er stor for at de dømmes

Det er stor sjanse for at de svenske journalistene i Etiopia blir dømt for ett eller flere av punktene i tiltalen, mener eksperter.

topp Johan Persson WEB_INRIKES

De svenske journalistene Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye risikerer 40 års fengsel i Etiopia. Eskperter mener det er stor sjanse for at de blir dømt.

Foto: Kontinent Agency / SCANPIX SWEDEN

I dag startet rettssaken mot den svenske frilansjournalisten Martin Schibbye (31) og fotografen Johan Persson (29) i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

En time etter at rettssaken kom i gang tirsdag, ble den utsatt i to dager.

De to svenske journalistene allierte seg med en etiopisk opprørsgruppe for å skrive kritisk om oljeindustrien i landet. Nå er de tiltalt for terrorisme og ulovlig innreise, og risikerer 40 års fengsel.

Jesper Bengtsson i Reportere uten grenser mener det er sannsynlig at Martin og Johan blir dømt på ett eller av flere av punktene i tiltalen.

– Dessverre er det sånn, på det nåværende tidspunktet, at risikoen er ganske stor. Det er vanskelig å se for seg at man skulle ha tatt ut tiltale, hvis det ikke hadde vært sånn at man tenker at man skal kunne dømme dem, sier Bengtsson til NRK.

De to svenskene har i en video innrømmet at de krysset grensen til Etiopia ulovlig i sommer. I tillegg til dette er de siktet for støtte til og deltagelse i terrorisme.

Utsatt i to dager

De to svenske journalistene møtte i retten første gang tirsdag, men etter bare en times tid ble det bestemt at rettssaken må utsettes i to dager.

Saken ble utsatt til torsdag fordi to andre personer som er tiltalt i saken, ikke hadde fått noen forsvarer, ifølge en reporter fra det svenske nyhetsbyrået TT.

Journalist Johan Persson og fotograf Martin Schibbye virket rolige, men slitne, da de ankom rettssalen.

– De var bleke og hadde ringer under øynene, men så fortsatt ut til å være i ganske god form, de var ikke merkbart tynne, eller noe sånt, sier Dagens Nyheters reporter på stedet, Thomas Hall.

De to var påført håndjern, som senere ble tatt av da de inntok sine plasser i rettslokalet. Rundt 100 personer hadde møtt fram da rettssaken ble innledet.

Ifølge Dagens Nyheter skal Martin Schibbye ha sendt et slengkyss til sin kone Linnéa inne i rettslokalet.

Det er ventet at rettsprosessen vil ta mellom fire og seks måneder, opplyser en av svenskenes tre forsvarere, Seleshi Ketsela.

Jesper Bengtsson

Jesper Bengtsson i Reportere uten grenser mener det er stor sjanse for at de svenske journalistene blir dømt på ett av punktene.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Mellom 10 og 40 års fengsel

Reportere uten grenser har forgjeves forsøkt å få de to journalistene løslatt etter at de ble pågrepet i juli.

Bengtsson tror de to terrortiltalte svenskene dømmes til å sone en lang fengselsstraff.

– Alt mellom ti og 40 år, er vel «prognosen», sier Bengtsson.

Han mener anklagene mot de to, der det blant annet heter at journalistene skal ha planlagt terrorangrep mot oljeinstallasjoner, er «bisarre».

– Anklagene er helt tatt ut av luften. Det er vi ikke i tvil om at Etiopia bruker Johan Persson og Martin Schibbye for å statuere et eksempel, mener Bengtsson.

– Loven er klar

Også den norske Etiopia-kjenneren Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter tror de to svenskene har en dårlig sak.

– De har en særdeles vanskelig sak, nettopp fordi antiterrorloven i Etiopia og de to punktene de har blitt anklaget under er ganske klare på at det vil komme en fellende dom, sier Tronvoll, og forklarer:

– Det at de har beveget seg sammen med en opprørsgruppe er i seg selv støtte til terrorisme, jamfør denne loven, sier Tronvoll.

Kjetil Tronvoll

Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter mener de to svenskene har en dårlig sak.

Foto: Universitetet i Oslo

– Flere hundre tusen har blitt drept

Svenskene reiste i følge med soldater fra geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF).

1. juli ble de tatt til fange av den etiopiske hæren etter å ha blitt såret i en skuddveksling mellom hæren og geriljaen.

Geriljagruppen skriver på sine hjemmesider at de fordømmer arrestasjonen av de to journalistene.

«Regjeringen i Etiopia føler seg svært truet, særlig av disse to journalistene, fordi man er redde for at man ville avdekke brent jordpolitikken og folkemordet regjeringen har drevet med i Ogaden, for å rydde landet for oljeselskaper som Lundin (...)», heter det i en uttalelse fra ONLF.

Geriljagruppen hevder også at flere hundre tusen mennesker har blitt drept eller har sultet i hjel i området som følge av regjeringens samarbeid med oljeselskaper.

Gruppen har kjempet for Ogaden-regionens uavhengighet siden 1984.

Oppmerksomhet

Saken vekker internasjonal oppmerksomhet. Etiopias statsminister Meles Zenawi pådro seg sterk kritikk fra rettighetsgrupper da han i et intervju med Aftenposten slo fast at de to «om ikke annet er budbringere for en terroristorganisasjon».

Det fikk Committee to Protect Journalists (CPJ) til å reagere.

Rettighetsgruppen mener Zenawi på denne måten effektivt har krenket de to journalistenes rett til å forsvare seg, først og fremst at man er uskyldig til det motsatte er bevist, ved å fremstille dem som terroristers medløpere, skriver NTB.

Bildt under press

Saken har også blitt ubehagelig for Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

– Dette er jo et område vi har frarådet reiser til, for det er et farlig område, var hans første reaksjon da de to ble tatt.

Senere har Bildt krevd at journalistene blir løslatt, men svenske politikere, også fra hans egen allianse, krever klarere tale fra utenriksministeren.

I tillegg har avisen Dagens Nyheter stilt spørsmål ved om Bildts rolle som styremedlem i Lundin Petroleum fram til 2006 kan ha gjort ham mindre interessert i å kjempe for de to journalistenes løslatelse.

Schibbye og Persson skulle granske et selskap med bånd til Lundin Petroleum.

Bildt har forsvart seg med at oljeselskapet ikke har virksomhet i Etiopia, men det har kommet fram at Lundin-familien indirekte har store interesser i landet.

Spent konflikt

I tillegg har rettssaken sørget for oppmerksomhet rundt Etiopias sørøstlige Ogaden-region.

Etniske somaliere og opprørerne i ONLF holder til i Ogaden, hvor det den siste tiden er funnet olje og gass.

Det gir håp om vekst og velstand, men blir også en ny kilde til konflikt.

Opprørerne truer utenlandske arbeidere, mens regjeringen på sin side slår ned på politisk opposisjonelle den hevder er opprørere. I denne sammenhengen bruker regjeringen nye terrorlover flittig, ifølge David Anderson, som er professor i afrikansk politikk ved universitetet i Oxford.

– Ved godt mot

En rekke svenske medier har reist til Etiopia for å dekke saken. Sveriges ambassadør til landet, Jens Odlander, forteller at de to journalistene langt fra har gitt opp å slippe ut fra fengsel.

– De holder hodet høyt og er ekstremt godt opplest, sier han.

Schibbye og Persson har allerede sagt seg skyldige etter tiltalen om ulovlig innreise til Etiopia. Det best tenkelige utfallet av saken vil derfor være at de blir idømt bøter og utsendelse for dette, og at terrortiltalen frafalles.

SISTE NYTT

Siste nytt