NRK Meny
Normal

Renta settes opp i USA

For første gang på ett år har den amerikanske sentralbanken satt opp renta. Sist gang dette skjedde var i desember 2015.

Janet Yellen

RENTA MÅ OPP: I ett år har renta stått helt stille i USA. I dag satt Sentralbanksjef Janet Yellen den opp. er på onsdagens rentemøte klokken 20 norsk tid ventet å øke rentenivået fra 0,5 prosent til 0,75 prosent.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

I dag gjorde USAs sentralbank Federal Reserve–The Fed–det mange hadde regnet med lenge, satte opp styringsrenta fra 0,5 prosent til 0,75 prosent. Det er andre gang siden finanskrisen, for snart 10 år siden, at renten settes opp.

Analytikere hadde på forhånd sagt at sentralbanksjef Janet Yellen hverken kunne være for mild eller for aggressiv, men at det var sannsynlig med en moderat rentehevning. Yellen varslet også i august at utsiktene for framtidig renteøkning er sannsynlig. Begrunnelsen var at amerikansk økonomi går bedre og at arbeidsmarkedet er styrket.

Renta skal ytterligere opp

Dagens beslutning var enstemmig. Samtidig varsler Federal Reserve ytterligere tre renteøkninger til neste år.

 Janet Yellen og Donald Trump

HVA NÅ? Under valgkampen kom Donald Trump med strekt kritikk av sentralbanken og anklaget den for å kunstig undertrykke renten for å hjelpe president Barack Obama. Noe sentralbanksjef Janet Yellen ettertrykkelig tilbakeviste.

Foto: DESK / Afp

Det mange nå spør seg er hvordan sentralbanken vil vurdere utsiktene for de nærmeste månedene, når Donald Trump har overtatt presidentvervet. Trump har varslet store offentlige prosjekter som mange lurer på om blir iverksatt.

Sentralbanken forventer en økonomisk vekst på 1,8 prosent, milevis unna 4-prosentmålet påtroppende president Donald Trump har sagt han kan oppnå med sitt dereguleringsforslag og skattekutt.

Den økonomiske veksten i USA vil i 2017 nå 2,1 prosent, litt høyere enn tidligere anslag på 2 prosent sentralbanken så for seg i september.

Lav arbeidsledighet

De siste arbeidsledighetstallene ved utgangen av november i USA var på 4,6 prosent. Det er det laveste nivået siden 2007. Samtidig forklares noe av den lave ledigheten med at mange arbeidstakere har gitt opp jakten på jobb og derfor ikke lenger tar seg bryet med å melde seg ledige.

Under 60 prosent av voksne amerikanere er for tiden i jobb. De er færre enn da finanskrisen begynte i 2007. Likevel ble renta i dag satt opp. Og det blir signalisert fra Federal Reserve at renten kan komme til å fortsette å stige raskere enn myndighetene tidligere hadde forventet til neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt