NRK Meny
Normal

Rekordmange på flukt i Afghanistan

I Afghanistan bor nå over en halv million mennesker i slummen utenfor Kabul og andre byer. Tallet øker hver eneste måned.

Flyktninger i eget land i Afghanistan i kulden

Menneska på flukt i Afghanistan har hatt det spesielt tøft den siste tida på grunn av kulda.

Foto: Musadeq Sadeq / Ap

Amnesty International skriver i sin årlige rapport at situasjonen bare har blitt verre og verre minst siden 2008.

I perioden fra januar til juni måtte så mange som 100.000 afghanere flykte fra hjemmene sine. Det utgjør over 500 personer hver eneste dag.

– Ekstremt dårlige forhold

– Årsaken er at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har blitt verre de siste årene. Det er flere kamphandlinger rundt omkring i landet, og det er flere sivile som blir drept. I fjor var det for tredje år på rad en økning i antall sivile drepte, så folk flykter til områder de mener er tryggere, sier generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs til NRK.

– De flykter til de største byene og områdene rundt og etablerer seg der i leirer. Fordi de ikke har krysset en nasjonal grense, kalles det ikke flyktningleirer, men i realiteten er bildet akkurat slik man ser for seg de verste flyktningleirene. Det er hus laget av plastposer og pinner, kanskje med litt leire klint utenpå. Det er ekstremt dårlige forhold, sier Egenæs.

Familiene som flykter, får det vanligvis verre på alle områder. Det blir vanskeligere å få tak i vann, helsestell, utdanning, hygiene og jobber.

Dette skaper et stort behov for humanitært arbeid. Amnesty kritiserer myndighetene for at de stikker kjepper i hjulene for humanitært arbeid.

«Responsen fra myndighetene i Afghanistan har vært ufullstendig, inkonsekvent og ineffektiv. De har ingen planer om å gjøre noe med flyktningsituasjonen», skriver Amnesty i rapporten.

En liten jente i en leir for flyktninger i Kabul

En liten jente i en leir for flyktninger i den afghanske hovedstaden Kabul. Amnesty beskriver forholdene for de afghanske flyktningene som forferdelige, og mange barn er blant dem som ikke overlever.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Iskald vinter

Den humanitære situasjonen i Afghanistan har vært ekstra krevende de siste ukene. Landet har opplevd sin verste vinter på 15 år, med temperaturer ned mot 17 minusgrader. Hovedstaden Kabul har vært hardt rammet, men også nordre og sentrale deler av landet, ifølge Redd Barna.

Flere titalls har frosset i hjel, de fleste flyktninger. Mange barn er alvorlig svekket av underernæring på grunn av tørke og høye matvarepriser.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty, mener Norge må legge større press på afghanske myndigheter.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Flyktningene har ikke tilgang til annet rent vann enn det de kan kjøpe selv, i en situasjon hvor de stort sett ikke har jobb. Barna får ikke tilgang til skole, for for å ha det, må man ha et identitetskort, som man ikke får andre steder enn der man kommer fra. De sanitære forholdene er forferdelige, sier Egenæs.

– Bare i januar var det 40 mennesker som frøs i hjel i disse leirene, og mange av dem var barn.

– Norge har et ansvar

Amnesty beskylder den afghanske regjeringen for å nekte for at det finnes mennesker på flukt i slummen. Dette begrunner de blant annet med et brev som ble sendt til FN av de lokale myndighetene i Herat-provinsen. I dette brevet skal de ha instruert hjelpeorganisasjoner om å ikke gi assistanse til flyktninger i eget land.

– Norge deltar i krigen i Afghanistan. Har vi noe ansvar for disse flyktningene?

– Absolutt. Noen av disse menneskene har flyktet fordi norske styrker har vært i kamphandlinger med opprørerne i Afghanistan, og de føler seg utrygge. Norge har ikke skutt på dem direkte, men det er de kamphandlingene som sender dem på flukt. Vi er nødt til å legge press på afghanske myndigheter, for dette problemet kommer til å bli større, sier Egenæs.

Tallet på omkomne sivile er stigende. I 2011 ble ifølge FN 3000 sivile drept i Afghanistan. Det er 8 prosent mer enn i 2010, og 25 prosent mer enn i 2009.

Mai var den dødeligste måneden i landet siden 2007.

Amnesty skriver at Taliban og andre ikke-statlige grupperinger har hovedansvaret for disse dødsfallene.

Flyktningleir i Afghanistan

En liten jente fra Helmand-provinsen reflekteres i det provisoriske vinduet, mens en annen jente titter ut av «huset» laget av plast og leire.

Foto: SHAH MARAI / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt