NRK Meny
Normal

Reinfeldt: Dette er uakseptabelt

Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt sier det er uakseptabelt å få utløp for sinne og frustrasjon gjennom voldshandlinger.

Video Reinfeldt: Dette er uakseptabelt

NETT-TV: Statsminister Frederik Reinfeldt kommenterte gårsdagens terroraksjon i Stockholm.

Reinfeldt kommenterte gårsdagens terroraksjon i Stockholm på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

– Dette er uakseptabelt fordi Sverige er et åpent samfunn. Et åpent samfunn som markert sin vilje for at mennesker skal kunne ha ulike bakgrunner, tro på ulike guder. Å kunne leve side ved side med hverandre, sier Reinfeldt.

– Vi har et velfungerende demokrati hvor den som kjenner frustrasjon og sinne har mulighet til å uttrykke dette på en måte som ikke leder til voldsutøvelse.

– Må ikke agere i nervøsitet

Stockholm ble i går kveld rystet av en bil som eksploderte, etterfulgt av en selvmordsbomber som sprengte seg selv i luften i sentrum. Forut for hendelsen fikk nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo en epost om den forestående aksjonen.

– Dette er tre enkeltstående hendelser, og det er for tidlig å knytte dem sammen. Slik det er nå er det viktig å ikke dra forhastede konklusjoner, sier Reinfeldt som forstår at svenskene våknet opp med mange spørsmål i dag.

– Hvem har utført dette, er det flere innblandet, hvorfor har dette skjedd? Er Sverige mindre sikkert? Disse spørsmålene vil vi forsøke å få svar på etter hvert. Men vi må ikke agere i nervøsitet, for det kan i neste omgang føre til uønskede konsekvenser, sier statsministeren.

Vær tålmodige

Svensk politi har økt bemanningen i Stockholm og vurderer fortløpende ytterligere sikkerhetstiltak i byen.

Reinfeldt forteller at regjeringen har oppnevnt en gruppe som skal samordne politiet, Säpo og påtalemaktens arbeid.

– Mitt råd til det svenske folk er å ha tålmodighet med demokratiet. La politiet og rettsvesenet arbeide så vi får svar innen vi drar forhastede slutninger, sier Reinfeldt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt