Hopp til innhold

Säpo: – Dette er et terrorangrep

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo etterforsker eksplosjonene i Stockholm som en terrorhandling. En mann sprengte seg selv midt i sentrum lørdag ettermiddag.

Video Svensk politi om terrorbombe

Sikkerhetspolitiet Säpo har tatt over etterforskningen at en mann sprengte seg selv midt i Stockholm sentrum natt til søndag. Se et utdrag av pressekonferansen.

– Vi anser hendelsen som terrorisme, og dette er svært alvorlig, sier Säpo på en pressekonferanse på politihuset i Stockholm.

Se oversikt over eksplosjonene!

Sikkerhetspolitiet Säpo har tatt over etterforskningen at en mann sprengte seg selv midt i Stockholm sentrum lørdag ettermiddag.

Ingen personer er pågrepet i saken, men det er gjort flere husransakelser, ifølge politiet, som ikke vil kommentere dette ytterligere.

Flere politifolk i gatene

– Vi ble koblet inn i etterforskningen i går kveld, og siden dette anses som terrorisme, er det naturlig at vi nå tar over. Vi vil selvsagt samarbeide nært med Stockholm-politiet, forteller Anders Thornberg, leder for Säpos sikkerhetsavdeling.

De sier at trusselen mot Sverige ikke er økt etter denne hendelsen, men at dette vurderes løpende. Likevel setter politiet ut flere patruljer i gatene.

– Vi kommer til å ha flere politifolk i gatene og på kjøpesentre, og de tar gjerne imot tips fra publikum. De er der først og fremst for at folk skal føle seg trygge, sier Erik Widstrand ved politiet i Stockholm.

Politiet vet ennå ikke om mannen opererer alene.

Video Amatørvideoer fra Stockholm-eksplosjonen

SE VIDEO: Amatørvideoer fra Stockholm-eksplosjonen

Mulig sammenheng

Like før klokka 17 lørdag ettermiddag smalt det i Stockholm sentrum. Først gikk en bil i lufta og ble stående i et enormt flammehav på hjørnet av et veikryss.

Deretter sprengte en mannsperson seg selv cirka 300 meter lenger ned i samme gate.

Politiet tror at det er en sammenheng mellom de to eksplosjonene. Bilen som eksploderte er tatt inn til undersøkelser.

Säpo mistenker foreløpig ikke noen forbindelse mellom lørdagens hendelser og bombetrusselen mot Göteborg sentrum i slutten av oktober.

Bombemann ligger på bakken i Stockholm

Selvmordsbomberen, som sprengte seg selv, skal ha vært en ung iraker, ifølge det tyske magasinet Der Spiegel.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Sendte e-post

Det svenske nyhetsbyrået TT ble sammen med sikkerhetspolitiet og flere andre medier varslet om at et terrorangrep kunne skje.

Politiet ville på pressekonferansen ikke si noe om det er en sammenheng mellom e-posten og eksplosjonene, men sier at dette er ett av sporene de etterforsker.

Selvmordsbomberen, som sprengte seg selv, skal ha vært en ung iraker, ifølge det tyske magasinet Der Spiegel.

– Få trodde dette kunne skje

Mannen det er snakk om skal ha vært svært aktiv i sosiale nettverk på internett der han uttrykte sterk motstand mot krigene i Afghanistan og Irak.

Politiet vil ikke kommentere personen eller hans opphav. De vil heller ikke si noe om denne personen er kjent for politiet.

Hendelsen natt til lørdag kommer som et sjokk på svenskene.

– Dette er veldig alvorlig. Det er nok ikke mange som trodde dette kunne skje, sier Tomas Lindstrand ved påtalemyndigheten, ifølge Expressen.se.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.