Hopp til innhold

– Vi fikk trusselen på e-post

Det svenske nyhetsbyrået TT ble sammen med sikkerhetspolitiet varslet om at et terrorangrep kunne skje. Likevel har de ikke kunnet få noen svar direkte fra politiet.

Redaksjonssjef i TT Mats Johansson og brennende bil

Redaksjonssjef Mats Johansson i det svenske nyhetsbyrået TT forteller hvordan de fikk en advarsel før det smalt midt i Stockholm sentrum i ettermiddag.

Foto: SVT/TT

Like før klokka 17 i ettermiddag hørtes flere kraftige eksplosjoner midt i Stockholm sentrum. En bil ble oppdaget i full fyr ved et gatehjørne, og bilen fortsatte å smelle.

Les også: Kraftig bileksplosjon

300 meter unna ble en mann funnet død. Mannen mistenkes nå for å ha vært en selvmordsbomber.

Les også: – Mann sprengte seg selv midt i Stockholm

Politiet og nyhetsbyrå ble varslet 10 minutt før

Men før det braket løs midt i den svenske hovedstaden hadde en advarsel kommet frem på e-post til både det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og nyhetsbyrået TT.

Til NRK forteller sjefen i nyhetsbyrået TT at det først var når de hørte om eksplosjonene at de virkelig skjønte hvor alvorlig e-posten var.

– Det tok en stund før vi oppdaget e-posten. Omtrent samtidig som vi leser meldingen får vi høre at en bil har eksplodert, og først da så vi virkelig hva det var som stod i e-posten, sier Mats Johansson, redaksjonssjef i TT.

For budskapet i e-postmeldingen var alvorlig om det faktisk skulle skje. Noe det nå kan se ut som at noen i alle fall har forsøkt å få det til å gjøre.

– Mannen sa i e-posten at han ville vende seg mot Sverige og det svenske folket. Han viste til at Sverige har soldater i Afghansitan og kunstneren Lars Vilks sine tegninger av Muhammed. Med bakgrunn i dette sa han at svenske barn nå skal dø slik våre brødre, søstre og barn dør, sier Johansson.

Video Amatørvideo: Bilen fortsetter å smelle

En bil eksploderte, og mens den brant fortsatte det med flere mindre eksplosjoner som fikk nysgjerrige til å flykte i redsel (foto:Malin Andren, aveny.se/malin)

E-posten med advarsler var også adressert sikkerhetspolitiet Säpo. Like etter kl 23 kommenterer det svenske sikkerhetspolitiet Säpo varslingen til avisa Aftonbladet.

– Det kom inn til vår desk, og ble sendt videre til de ansatte som håndterer slikt, sier vakthavende befal Michael Gunnarsson hos Säpo til Aftonbladet.

Sikkerhetspolitiet vil ikke kommenterer detaljer rundt meldingen med den svenske avisa. De kan derimot bekrefte at det er snakk om samme e-post som nyhetsbyrået TT fikk.

– Jeg kan se på mottakerlisten at den blant annet har gått til oss og TT, sier Gunnarsson.

TT selv fikk ikke bekreftet om innholdet i e-posten har tilknytning til eksplosjonene. For de klarte ikke å få noe svar fra politiet.

– Vi har ennå ikke fått noe svar fra det svenske sikkerhetspolitiet. Vi vet ikke om dette har noe med hendelsen å gjøre. Politiet har hverken bekreftet eller avkreftet noe siden vi ikke har klart å komme i kontakt med dem, sier redaksjonssjefen.

Ifølge TT inneholdt ikke trusselmeldingen noen konkret beskrivelse av at noe skulle sprenges eller at det skulle startes branner. Det var en generell trussel om at mennesker i Sverige skulle dø.

Oppmoder til angrep flere steder

E-posten skal ha inneholdt lydfiler på både svensk og arabisk. Det fremgår ikke om mannen er med i en organisasjon. Likevel var det klare oppmodninger om at flere skulle gjøre det samme.

– Han oppmodet også alle muslimer om at nå var det på tide å slå til, forteller redaksjonssjef Johansson.

Våre aksjoner kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter krigen deres mot islam og fornedringen av profeten og deres dumme støtte til grisen Vilks, het det i e-postmeldingen.

Mannen sender videre en oppfordring til alle mujahedin i Europa og Sverige:

– Nå er det på tide å slå til, vent ikke lenger. Kom fram med det dere har om det så er en kniv, og jeg vet at dere har mer enn en kniv å komme med. Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden.

SISTE NYTT

Siste nytt