NRK Meny
Normal

Regjeringsstyrkene angriper i Syria

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rundt 70 mennesker skal være arrestert etter at syriske regjeringssoldater gikk til angrep på en landsby nær grensen til Tyrkia lørdag morgen.

Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi i Syria

NRKs Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi har vært inne i Syria.

Foto: NRK
Bashar al-Assad

Syrias president Bashar al-Assad.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Flere tusen mennesker har flyktet fra dette området etter at myndighetene sendte soldater inn dit for å slå ned på opprøret der.

Øyenvitnet Saria Hammouda forteller til nyhetsbyrået Reuters at regjeringsstyrkene kom til landsbyen Bdama klokken 7 lørdag morgen.

– Jeg kunne telle ni stridsvogner, 10 panserkjøretøy, 20 terrengbiler og 10 busser. Jeg så soldater tenne på to hus, sier advokaten.

Landsbyen som blir angrepet ligger to kilometer fra den tyrkiske grensen, i Jisr al-Shughour-regionon.

Stopper forsyninger

Bdama er en av kjerneområdene for mat og forsyninger til de mange tusen syrerne som har flyktet fra volden som sprer seg i landsbyene rundt. Med lørdagens angrep spøker det for forsyningene fremover.

– Innbyggerne i Bdama våger ikke lenger å gi brød til flyktningene, og flyktningene er redde for å bli arrestert om de reiser til Bdama for å få mat, sier Rami Abdulrahman i menneskerettighetsgruppen Syrain Observatory for Human Rights til Reuters.

Et annet vitne forteller at soldatene satte fyr på avlinger, og at det så ut som at det var deres taktikk å brenne jorda i området.

Ny fredag med demonstrasjoner

Aksjonen mot Bdama ble innledet i etterkant av en ny fredag med demonstrasjoner mot regimet en rekke steder i Syria.

Demonstrasjonene i landet har økt i omfang de siste tre månedene, til tross for at president Assad har reagert på folkets protester med utstrakt bruk av militær makt.

Aktivister sier til nyhetsbyrået EBU at 19 mennesker ble drept etter demonstrasjoner rundt om i Syria fredag.

Frykter drap og overgrep

NRKs reporter Hallvard Sandberg har nylig vært i området og forteller at syrere han har snakket med, sier de har ventet på de syriske troppene.

Folk flyktet fra området fordi regjeringsstyrkene i Syria har slått ned på opprør mot det 41 år lange regimet til Assad-familien.

Syrerne forteller til Sandberg at de er i en desperat situasjon, at de blir utsatt for overgrep og henrettelser. De forteller om massegraver og voldtekter, og selv om få av dem har sett dette med egne øyne, er mange redde på grunn av meldinger om at dette skal ha skjedd i andre landsbyer.

Menneskerettighetsgrupper i Syria hevder at så mange som 1300 sivile er drept og 10.000 er drevet på flukt siden opprøret startet ti mars.

– Kom deg ut mens du kan

Storbritannia ber nå alle sine landsmenn om å forlate Syria. De kan ikke lenger garantere at ansatte ved den britiske ambassaden i Damaskus kan hjelpe folk om situasjonen blir verre.

– Britiske statsborgere bør forlate landet nå, mens det fortsatt er mulig, uttaler utenriksdepartementet.

– De som blir værende i Syria, eller som reiser dit mot våre råd, skal være klar over at det er lite trolig at den britiske ambassaden kan gi dem den nødvendige hjelpen om volden i landet tiltar og den sivile ulydigheten forverres, sier de videre.

De legger til at de ser få evakueringsmuligheter dersom det blir lagt restriksjoner på normale flyruter.

Syria

Demonstrantene vil ha slutt på det flere tiår lange regimet i Syria.

Foto: - / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt