NRK Meny
Normal

Gjør seg klar for titusenvis av flyktninger fra Syria

Tyrkia gjør seg klare til storinnrykk av flyktinger fra byen Jisr al-Shugour, der flere titalls tusen kan ha forlatt sine hjem.

SYRIA-TURKEY/

Syriske flyktninger holder en demonstrasjon for tyrkiske myndigheter på den tyrkiske grensen i Hatay-provinsen 17. juni. Tyrkia har bedt Syria om å slutte å uttøve vold mot demonstrantene.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

NRKs korrespondent befinner seg utenfor en moské i Besibaba i Tyrkia, like ved grensen til Syria. Det er midt i fredagsbønnen, og like ved står en tyrkisk grensevakt på en høyde og kontrollerer området.

På den andre siden av grensen er den nordlige delen av Syria. Herfra forventes det at titusenvis av syriske flyktninger kan komme strømmende i løpet av kort tid.

Video Mange demonstranter drept i Syria

VIDEO: NRKs Hallvard Sandberg i grenseområdet.

10.000 venter ved grensen

Byen Jisr al-Shugour ble inntatt av Syrias hær tidligere denne uken. Ifølge BBC bor det om lag 50.000 mennesker i byen.

Onsdag ble det meldt om at 8.000 mennesker har flyktet fra byen, men enkelte anslag sier at så mange som 70 prosent Jisr al-Shugours innbyggerne kan være på flukt.

Det kan bety at så mange som 35.000 mennesker ennå ikke har nådd den tyrkiske grensen.

Foreløpig er det uklart hvor hordene av syriske flyktninger fra Jisr Al-Shugour befinner seg. De kan være hvor som helst i åslandskapet mellom Syria og Tyrkia.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har tyrkiske myndigheter opplyst at tallet på syriske flyktninger har nådd 9.600, mens ytterligere 10.000 har søkt tilflukt ved grensen på den syriske siden.

Tyrkia har tidligere sagt at de vil ta i mot de syriske flyktningene med åpne armer.

Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi i Syria

NRK-reporter Hallvard Sandberg og fotograf Mohammed Alayoubi rapporterer fra Nord-Syria og Tyrkia, der tusenvis av mennesker blir tvunget til å flykte over grensen til Tyrkia.

Foto: NRK

Får ikke snakke med journalister

I Besibaba har Røde Halvmåne bygget en leir med plass til om lag 5000 mennsker.

Allerede er i underkant av 1000 flyktninger innvkartert i leiren, som ligger på et stort jorde. Nærmeste by, Babforum, er fem-seks kilometer unna.

Flyktningene blir får ikke snakke med media. Mellom dem og journalister er det en to og en halv meter høy hvit duk, som strekker seg rundt hele leiren.

Duken hindrer journalistene fra å se inn, og flyktningene fra å se ut. Det er ikke tillatt for flyktningene å gå ut av leiren, media får heller ikke lov til å gå inn.

Enkelte av flyktningene har gitt uttrykk for at de ønsker å snakke med pressen, noe de tyrkiske soldatene ikke tillater.

Det ser imidlertid ut som flyktningene blir tatt godt vare på, ifølge NRKs korrespondent ser de fleste« friske og raske ut».

Flere drept fredag

Til tross fra uttalelser fra den syriske hæren om at de fortsetter å «jage restene av bevæpnede terrorist-organisasjoner », melder myndigetene i Jisr al-Shugour om at det nå skal være trygt å vende tilbake i byen der 120 politimenn ble drept forrige uke.

Fredag brøt det ut nye protester mot president Bashar al-Assd etter fredagsbønnen rundt om i Syria.

Dette til tross for at Assads søskenbarn Rami Makhlouf, Syrias største businessmann og en hatet mann av opposisjonen i Syria, har sagt at han vil gi seg med arbeid som gir inntekter, og begynne med veldedighet.

Hvis dette er sant, kan det tyde på at Assad er så bekymret for opposisjonen av han ofrer en av sine nærmeste allierte, ifølge New York Times.

Ifølge nyhetsbyrået AFP åpnet syriske styrker ild mot demonstranter i den vestlige byen Banias på fredag.

16 demonstranter skal være drept i flere demonstrasjoner i landet fredag, melder nyhetsbyrået Reuters fredag ettermiddag.

Nyhetsbyrået Reuters melder at om lag 1.300 sivile og mer enn 300 politi - og militære har blitt drept siden demonstrasjonene mot president Assad brøt ut i mars. 10.000 mennsker skal ha blitt arrestert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt