Regjeringspartiet størst – ytre høyre inn i nasjonalforsamlingen

Det høyrepopulistiske partiet Vox blir for første gang representert i den spanske nasjonalforsamlingen. Det sosialdemokratiske partiet fikk flest stemmer under søndagens valg i Spania.

Spanias statsminister Pedro Sanchez under et valgkampmøte i Valencia

Spanias statsminister Pedro Sanchez (PSOE) leder etter at over 90 prosent av stemmene i Spania er talt opp.

Foto: Heino Kalis / Reuters

Statsminister Pedro Sanchez har klart å nå sitt første mål, nemlig å bli det største partiet i det spanske valget. Partiet hans får rundt 29 prosents oppslutning, etter at mer enn 99 prosent av stemmene er talt opp i Spania.

Spania valg

HYLLER STATSMINISTEREN: Tilhengerne av statsminister Pedro Sanchez feirer valgresultatet søndag kveld.

Foto: Andrea Comas / AP

Sosialistene får rundt 123 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen.

Det konservative partiet PP, derimot, får 16,7 prosent. Det er det dårligste resultatet i partiets historie, skriver El Mundo.

Det omstridte høyrepopulistiske partiet Vox har så langt fått rundt 10 prosent av stemmene, og ytre høyre blir dermed representert i parlamentet for første gang på 40 år, med rundt 24 representanter.

Santiago Abascal

HISTORISK: Lederen for Vox, Santiago Abascal, møtte pressen søndag ettermiddag. Abascal kaller valget historisk.

Foto: Oscar Del Pozo / AFP

Ligger an til forhandlinger

Spanske medier melder at det ligger an til koalisjonsforhandlinger før det blir klart om Sanchez kan fortsette som statsminister.

Venstrepartiet Podemos, som støtter sosialistene, får rundt 14 prosent av stemmene, som vil utgjøre 42 seter.

Sanchez trenger fortsatt støtte fra de moderate separatistene i Catalonia. De ønsker større selvstyre, men ikke løsrivelse, for å nå den magiske grensen på 176 seter.

Men han er bare ett sete unna å klare seg uten seperatistene, ifølge El Mundo.

Vox-leder

HYLLES: Vox-lederen Santiago Abascal talte til velgerne lørdag kveld.

Foto: Oscar Del Pozo / AFP

– Vi kan si til hele Spania at Vox har kommet for å bli. Spania er forent, vi fikk ikke noe flertall, men vi har nok stemmer til å få til en konstitusjonell reform, sier Vox-lederen Santiago Abascal til tilhengerne sine lørdag kveld.

Abascal advarer det konservative partiet PP for å skylde på Vox for deres historisk dårlig valg.

– Vi skal ikke holdes ansvarlig for deres manglende evne til å motsette seg venstre, sier Vox-lederen.

Høy valgdeltagelse

Nærmere 37 millioner spanjoler har tatt til valgurnene, deltagelsen var på 75 prosent. Det er en økning på mer enn ni prosentpoeng i forhold til 2016.

I forkant har det vært spesielt stor spenning knyttet til hvor stor oppslutning det høyrepopulistiske partiet Vox vil få.

De har slått seg stort opp, og sjokkert det politiske Spania.

Partiet motsetter seg blant annet multikulturalisme, feminisme og migrasjon, og er framfor alt en motstander av separatister som krever mer selvstyre, eller løsrivelse for Catalonia.

775333348

Vox-tilhengere følger med mens resultatene tikker inn på en valgvake i Madrid. Vox er i sterk medvind, og et av slagordene er å «gjøre Spania stort igjen».

Foto: Oscar Del Pozo / AFP

Spanske medier omtaler valgkampen som svært polarisert, og dominert av problemer knyttet til en felles spansk identitet, likestilling og fremtiden til Catalonia.

I forbindelse med valget er 92.000 politimenn- og kvinner kalt ut for å sørge for sikkerheten.

Meningsmålinger: Sosialistpartiet får flest stemmer

Ulike meningsmålinger i forkant av avstemningen antydet at sosialistpartiet som i dag har statsministerposten, vil lede. Men det er usikkert hvilke blokker som får flertall, ifølge avisen El Mundo.

General election in Spain

SPENNING: Valglokalene i Spania stengte kl. 20.00.

Foto: Rafael Marchante / Reuters

Det spanske valget skjer kun noen få uker før EUs over 500 millioner innbyggere stemmer i det viktigste EU-valget noensinne.

Pedro Sanchez er en av få sosialdemokratiske statsministere i Europa, og en valgseier til Partido Socialista vil virke mobiliserende for søsterpartier i andre land før EU-valget i mai.

SISTE NYTT

Siste nytt