NRK Meny
Normal

Kraftig redusert straff for «æresdrap»

En jordansk mann som drepte sin datter fordi hun forlot hjemmet uten tillatelse har fått straffen kraftig redusert.

Jordanske kvinner med skjulte ansikter

Mellom 15 og 20 kvinner blir årlig utsatt for «æresdrap» i Jordan. På dette bildet fra 1999 er tre jordanske kvinner med skjulte ansikter fotografert i Qafqafa-fengselet i Nord-Jordan. De tre kvinnene var blitt voldtatt, angrepet eller hadde hatt et utenomekteskapelig forhold og ble holdt fengslet for å beskytte dem fra deres familier.

Foto: Ali Jarekji / Reuters

Mannen ble 29. januar dømt til døden for å ha skutt og drept sin datter 13. november 2012. Drapet skjedde i Ruseifeh, øst for Jordans hovedstad Amman.

– Han hadde innrømmet å ha skutt og drept datteren, som var i slutten av 20-årene, fordi hun forlot hjemmet i flere dager uten ektemannens tillatelse, sier en talsmann for rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP.

Etter at den dreptes familie frafalt alle juridiske krav mot ham, har domstolen redusert straffen til ti års fengsel, opplyser talsmannen.

15 til 20 i året

– Den dømte, som er i 50-årene, har innrømmet at han drepte kvinnen for å gjenopprette familiens ære, sier talsmannen.

Drap blir vanligvis straffet med døden i Jordan, men i såkalte «æresdrap» blir den dømte vanligvis benådet dersom den dreptes familie ber om nåde.

Til tross for at den jordanske regjeringen prøver å bekjempe «æresdrap», blir mellom 15 og 20 kvinner drept i slike saker årlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrason i Amman

Broren til Jordans Kong Abdullah, Prins Ali (i midten) under en demonstrasjon mot æresdrap i Amman 14. februar 2000. Til tross for at myndighetene har prøvd å bekjempe «æresdrap», støtter en tredel av yngre mennesker praksisen.

Foto: Ali Jarekji / Reuters

Støttes av en tredel

En undersøkelse gjort av Cambridge University som ble publisert i fjor viser at det er utbredt støtte til «æresdrap» i Jordan, skriver nyhetsbyrået Reuters.

En av tre unge mennesker sa i undersøkelsen at de støttet praksisen med «æresdrap».

Undersøkelsen fra Cambridge University peker på lavt utdanningsnivå. et tradisjonelt patriarkalsk samfunn og høy toleranse for vold, som de viktige årsakene til at såkalte «æresdrap» blir tolerert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt