Hopp til innhold

Rederiforbundet: - Redningsoperasjoner kan ikke overlates til skipsfarten alene

– Redningsoperasjoner av denne størrelsesorden, i så store områder, med så store antall mennesker involvert, og trukket ut over så lang tid, kan ikke overlates til skipsfarten alene sier Haakon Svane, avdelingsdirektør i Norges Rederiforbund.

Et norsk skip deltok i redningen av båtflyktninger 26.08.14

Et norsk skip deltar i redningen av båtflyktninger i Middelhavet. Norske sjøfolk reddet 5.000 flyktninger fra drukningsdøden i fjor.

Foto: Norges Rederiforbund

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland har bedt norske myndigheter om å sende fregatten KNS Fridtjof Nansen for å redde båtflyktninger i Middelhavet. Flyktninghjelpen får støtte fra Rederiforbundet i at Norge må bistå med mer ressurser i redningsarbeidet.

Det sentrale for Rederiforbundet er at også Norge må bistå Italia i selve redningsarbeidet, enten det er med fartøy, fly, personell eller på annen måte. Det er Italia og EU som definerer behovene. Europeiske land må ta ansvar for å redde liv på sjøen, for å unngå en fortsettelse av denne humanitære tragedien, sier Haakon Svane, avdelingsdirektør i Norges Rederiforbunds beredskapsavdeling.

Et norsk skip deltok i redningen av båtflyktninger tirsdag, 26.08.14.

Et norsk skip reddet båtflykninger i Middelhavet i fjor sommer.

Foto: Norges Rederiforbund

Humanitær tragedie

– Med de siste tragiske hendelsene nær Libya kan vi bare konstatere at året har startet dårlig. Vi kan ikke belage oss på at denne humanitære tragedien går over av seg selv, sier Svane.

203 flyktninger druknet utenfor Libyas kyst i helgen, og mandag frøs 29 flyktninger i hjel på dekket til to italienske kystfartøy etter å ha blitt plukket opp fra en båt i nærheten av Libya. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber EU om å sette inn mer ressurser til søk- og redningsoperasjoner.

Adrian Edwards, talsmann for UNHCR sier at antallet flyktninger som har forsøkt å krysse Middelhavet de første ukene i 2015 er betraktelig høyere enn samme periode året før. Bare i januar i år har over 3.500 flyktninger nådd Italia. Nesten en tredjedel av disse er fra Syria.

Haster

Vi bør legge merke til at mangefremdeles krysser over fra Libya, slik de gjorde i fjor. Derfor er vi ekstra bekymret for at det nettopp er her det nå ser ut til å bli store gap i redningsressursene på havet etter at Italia la ned operasjon Mare Nostrum, sier Svane.

Den italienske søk- og redningsoperasjonen Mare Nostrum reddet over 150.000 flyktniger i fjor ifølge tall fra Flykntninghjelpen. Mare Nostrum ble lagt ned grunnet pengemangel. Rederiforbundet mener det haster å få på plass en sterkere redningstjeneste.

Mare Nostrum
Foto: Norges Rederiforbund

Med bedre vær og lavere sjø, er våren starten på en ny høysesong for flukt over Middelhavet. Europeiske land har bare tiden og veien på seg til å finne ut hvordan en kan unngå at store antall flyktninger drukner der ute, også i år, sier Svane.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.