NRK Meny
Normal

Norsk skip bisto flyktningskip i drift

Takket være mannskap fra det norske frakteskipet «Höegh London» og en islandsk patruljebåt, er 450 syriske flyktninger nå på vei inn til trygg havn i Italia etter å ha blitt forlatt hjelpeløse på havet i en førerløs holk.

Höegh London

Lasteskipet Höegh London på 27 000 dødvekttonn frakter biler og var på vei fra Alexandria til Barcelona, da det ble bedt om å hjelpe den italienske kystvakten med å redde flyktninger.

Foto: Höegh

Ezadeen i drift i Middelhavet 2. januar 2015

Her er 'Ezadeen' under slep, fotografert fra 'Tyr'.

Foto: Det islandske kystvaktskipet Tyr / Afp
Det islandske kystvaktskipet TYR, i Middelhavet.

Det islandske kystvaktskipet 'Tyr' sleper flyktningbåten til land i Italia.

Foto: Islands kystvakt/Picasa

Det norske bilskipet ble sent torsdag kveld anropt av den italienske kystvakten som trengte hjelp.

Alarmen gikk da et nødanrop ble plukket opp fra en mann om bord i frakteskipet «Ezadeen».

Han fortalte at de hadde fått motorstans og drev mot den italienske kysten, at mannskapet hadde gått fra borde, og at hundrevis av flyktninger var alene om bord. Ingen visste hvordan de skulle manøvrere skipet.

– Det norske frakteskipet «Höegh London» var i området og ble bedt av den italienske kystvakten om å bistå, forteller avdelingsdirektør Haakon Svane i Rederiforbundet.

En elektriker og en maskinist fra det norske skipet ble hentet i helikopter og firt ned til «Ezadeen» for å forsøke å få maskinen i gang og få styring på skipet.

Norsk skip hjalp flyktninger i drift

Skipet var på vei fra det østlige Middelhav, muligens fra Tyrkia, Syria eller Kypros, på vei mot en fransk havneby, men var altså nå forlatt av kapteinen. 450 passasjerer var overlatt til kreftene på havet.

De to sjøfolkene fra det norske skipet forsøkte å få flyktningskipet i drift, men lyktes ikke. Skipet hadde i mellomtiden gått tom for drivstoff.

Løsningen ble i stedet at det islandske kystvaktfartøyet «Tyr» tok «Ezadeen» under slep. «Tyr» deltar i EUs Frontex-prosjekt som vokter EUs yttergrense.

5000 reddet på norske skip

Svane forteller at sivile skip det siste året har deltatt i en rekke redningsaksjoner i Middelhavet hvor 30 000 flyktninger er blitt reddet. 5000 av disse har blitt reddet av norske eller norskkontrollerte skip.

– Dette ser nå ut til å eskalere. Der er andre gangen på noen dager at kyniske menneskesmuglere har stukket av fra skip og overlatt hundrevis av flyktninger til sin skjebne når de nærmer seg land, sier Svane.

Kaptein Halldor B. Nellet.

Kaptein Halldor Nellet på det islandske kystvaktfartøyet Tyr sier flyktningene var redde og tryglet om å bli reddet.

Foto: EBU/Kystvakten Island

Kaptein Halldor B. Nollet på «Tyr» har fortalt at flyktningene var slitne og redde da han fikk kontakt. De tryglet om hjelp og han måtte forsikre dem om at de kom til å bli reddet.

Ventet til havn kl. 21

Båtene er ventet inn til Corigliano Calabro i Calabria i Italia ved 21-tiden i kveld, ifølge den italienske kystvakten.

Kaptein Nollet fortelelr at er fjerde gang siden desember at «Tyr» har måttet hjelpe båter med flyktninger til land.

For få dager siden ble et skip med 900 syriske flyktninger reddet. Også der hadde mannskapet forlatt skipet i rom sjø og overlatt flyktningene til sin skjebne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt