Reddet hval fra fiskegarn

I en dramatisk redningsaksjon greide dykkere fra den chilenske marinen å fjerne et garn av plast fra en hval. Dykkerne satte seg selv i fare da de kuttet løs garnmaskene.

SE DEN DRAMATISKE REDNINGSAKSJONEN: Her redder dykkerne livet til hvalen, med sitt eget liv som innsats.

Det var fiskere som meldte fra til myndighetene om at en hval var i nød.

De så hvalen utenfor Puerto Williiams, helt sør i Chile.

Marinen sendte ut fartøyet Alacalufe, som hadde dykkere om bord.

Da skipet kom fram etter omtrent tre timer, så besetningen at hvalen hadde viklet seg inn i et garn som blir brukt til å fange krabber.

Dette er en alvorlig situasjon, opplyser organisasjonen WDC, Whale and Dolphin Conservation.

– De får panikk og kan få store sår og beinbrudd når de forsøker å unnslippe, skriver organisasjonen.

Beached Whale Humpback Whale

OVERLEVDE IKKE: Denne hvalen i British Columbia ble funnet først etter at den var død. Fiskegarnet den var viklet inn i, ligger ved siden av den.

Foto: Darryl Dyck / Ap

Aggressiv og redd

Kapteinen på skipet bestemte at dykkerne skulle forsøke å frigjøre dyret, til tross for at det var risiko knyttet til en slik operasjon.

– Etter litt mer enn en time klarte dykkerne å frigjøre hvalen, til tross for faren ved å være i vannet med ett så stort dyr, opplyser kaptein Cesar Quiroga i en pressemelding fra den chilenske marinen.

I pressemeldingen blir hvalen beskrevet som aggressiv og redd.

I videoen er det mulig å se at hvalen beveger seg voldsomt når dykkerne forsøker å kutte garnet med kniv.

Skjer ofte

WDC skriver at flere hundre tusen delfiner, hvaler og skilpadder blir fanget i fiskegarn hvert år.

Les også: Fann 30 plastposar i magen på den sjeldne kvalen

Les også: Fra plast i hval til plasthval

Noen av dyrene beveger seg i lang tid med garn viklet tett rundt deler av kroppen.

For mange individer betyr en slik nærkontakt døden. Enten ved at de drukner fordi de sitter fast under vann, eller at de sulter i hjel.

I norske farvann er garn blitt et miljøproblem. Fiskeridirektoratet har siden 1984 fjernet 19.000 fiskegarn.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt