Redd Barna: Folk som flykter over havet nå sier alt om hvor desperate de er

Alle EUs forsøk på å stoppe flyktningstrømmen over Middelhavet har feilet. Aldri før har så mange kommet så tidlig som i år.

En tom båt ved stranden i Hellas

24 mennesker mistet livet, flere av dem barn, da denne båten begynte å ta inn vann like utenfor kysten av Tyrkia i går.

Foto: Michael Svarnias / Ap

Gry Ballestad er Redd Barnas nye nødhjelpssjef.

Gry Ballestad i Redd Barna er veldig urolig for de mange barna som nå utsettes for fare.

Foto: Jon Wang / Redd Barna

En tom båt ligger og slår mot stranden i på den greske øya Samos. Taket er revet av og dørken er full av vann. 24 mennesker mistet livet da den gamle holken måtte gi etter for bølgene i går.

Forferdelige forhold

Like før jul rundet antall flyktninger og migranter 1 million i 2015, og bare så langt i år har nesten 55.000 mennesker kommet til Europa. Det er 10 ganger så mange som i januar i fjor, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger.

– Behovet for å flykte er enormt. De trosser de forferdelige forholdene. Vi så i forrige uke at 45 mennesker døde, 17 av dem var barn. Samtidig kommer det over 1900 mennesker daglig. Det sier alt om hvor desperate folk er, sier Gry Ballestad, leder for humanitær seksjon i Redd Barna.

54518 har flyktet sjøveien til Itali og Hellas i januar 2016. Kart/grafikk.

Så langt i år har 50668 mennesker kommet til Hellas, mens 3850 har krysset Middelhavet til Italia.

Vintermåneden er normalt lavsesong for turer over Middelhavet, men lave priser lokker desperate mennesker, og med temperaturer godt under null blir båtturene ekstra farlige

– Når det er så kaldt og er det forferdelig å se foreldre ta med seg små barn i disse båtene, sier Ballestad.

238 har mistet livet

For mens mye av debatten her i Norge og i EU i stor grad har handlet om å skille mellom flyktninger med et beskyttelsesbehov og økonomiske migranter, så trosser flere og flere vinterstormer og kaldt hav og legger livene sine i hendene på kyniske menneskesmuglere og skjøre plastjoller.

Faren for å drukne på vei over havet om vinteren er mye større enn på sommerhalvåret, og bare i januar har 236 mennesker mistet livet på vei over det farefulle havet.

Redd Barna er nå veldig urolig for de mange barna som nå utsettes for fare.

– Vi er veldig bekymret for det er ikke noen skikkelig oppfølging av barna som er på flukt. Og vi så i forrige uka at barn frøs i hjel på veien over havet, sier Ballestad.

Flere land stenger nå sine grenser og nekter alle som ikke er syrere, afghanere eller irakere å slippe gjennom. Det gir ekstra utfordringer for de tusen som daglig forsøker å komme et ett skritt lenger nord hver dag.

Nå diskuterer også regjeringen i Nederland en plan som innebærer å sende flyktninger som kommer til Hellas, sjøveien tilbake til Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt