Frykt for terror og flyktninger hindrer menneskerettigheter

Drevet av frykt for terrorangrep og store flyktningstrømmer svekker mange vestlige regjeringer vernet av menneskerettighetene, advarer Human Rights Watch.

En syrisk flyktning bærer et barn på ryggen i en flyktningeleir

En syrisk flyktning bærer et barn på ryggen i en flyktningleir i Libanon. I en rapport fra Human Rights Watch kommer det frem at de libanesiske lovene for oppholdstillatelse som ble revidert for et år siden setter Syriske flyktninger i fare. Lovene tvinger flyktningene til å returnere til Syria hvor de risikerer tortur eller døden, eller å bli i Libanon illegalt sårbare for utnyttelse og overgrep.

Foto: Hassan Ammar / Ap

– Frykt for terrorangrep og de potensielle følgene av flyktningstrømmer førte til en synlig reduksjon i menneskerettighetene i Europa og andre regioner, sier Kenneth Roth direktøren for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch

Kenneth Roth

MENNESKERETTIGHETENE SVEKKES: Kenneth Roth, direktøren for Human Rights Watch advarer mot utviklingen i verden

Foto: Bilal Hussein / Ap

Rammer uskyldige unge muslimer

Årsrapporten til HRW viser blant annet til Frankrike der myndighetene i kjølvannet etter angrepet 13. november i Paris har strammet inn unntakslovene, mistenkte radikale har fått husarrest uten lov og dom og politiet har fått tillatelse til å lete etter folk på adresser uten rettslige arrestordre

I sin rapport advarer HRW at disse "potensielt vilkårlige politi teknikkene" risikerer å utsette uskyldige unge muslimske menn for rasisme.

– Protestene i Europa har blitt gjenspeilet i USA med økte kampanje retorikk fra Donald Trump, som har foreslått å forby muslimer fra å komme inn Amerika skriver Kenneth Roth.

Mer intolerant politikk

Roth legger til at i Europa og USA har den polariserende oss-mot-dem retorikken beveget seg fra den politiske utkanten til sentrum av politikken.

– Den åpenlyse islamforbien og den skamløse demoniseringen av flyktninger har blitt vanlig i en politikk med stadig mer intoleranse sier Roth.

Rapporten fra HRW er på 659 sider og tar for seg situasjonen for menneskerettighetene i over 90 land. Til forskjell fra tidligere år startet ikke HRW rapporten med siste nytt fra aktive krigssoner, men valgte heller å legge vekt på ringvirkninger av konfliktene.

– Disse tilbakeskrittene truer alles rettigheter, uten at de har vist seg å være effektive i å beskytte vanlige folk, advarer Roth

Må satse på integrering

Effekten av europapolitikken så langt har vært å gi flyktninger lite annet valg enn å risikere livet til sjøs for en sjanse til asyl," skriver Roth

Flyktninger og migranter ankommer den greske havnebyen Pireus fra øya Lesvos

Flyktninger og migranter ankommer den greske havnebyen Pireus fra øya Lesvos

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

– Med båter som ankommer hulter til bulter på forskjellige greske øyer, er det vanskelig å skanne systematisk for å få stoppet en potensiell terrorist, hevdet Roth.

Ifølge Human Rights Watch, er det riktige svaret ikke mer undertrykkende grenser og strengere håndheving av innvandring, men et bedre program for å bosette og integrere flyktninger.

SISTE NYTT

Siste nytt