Hopp til innhold

Ble straffet for å ha varslet om koronaviruset – nå vokser raseriet etter varslerens død

HONGKONG (NRK): Mange kinesere uttrykker sorg og sinne etter at Li Wenliang, legen som først varslet om koronaviruset, døde. «Myndighetene skylder deg en unnskyldning, og vi skylder deg vår takknemlighet.»

China Outbreak

VARSLET: Da den 34 år gamle legen Li Wenliang varslet om det nye koronaviruset, fikk han kinesisk politi på døra.

Foto: AP

Blomster og hedersord preget minnestunden som ble holdt for legen i Hongkong fredag. Det ble også brukt fløyter for å sende et sterkt signal om at varslere må bli tatt på alvor.

Det var kun rundt 100 oppmøtte, og de fleste av disse var folk som er prodemokrater, og som har vært aktive i demonstrasjonene som har preget Hongkong siden i sommer.

Adrienne Yeung

Adrienne Yeung er sint på myndighetene.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

I løpet av seremonien ropte de blant annet slagordet til protestbevegelsen: «Fem krav, ingen mindre.»

– Jeg er her fordi jeg føler meg trist over at legen døde på grunn av koronaviruset, og fordi jeg er veldig sint på de kinesiske myndighetene som ikke forholder seg til virkeligheten og folkets meninger, sier Adrienne Yeung til NRK.

Kina tar ganske sterke grep for å hindre viruset i å spre seg nå, så hvorfor er du sint?

– Fordi de først ikke forholdt seg til virkeligheten. Før viruset spredte seg, prøvde de å skjule sannheten, og det er derfor det har spredt seg så fort, sier hun.

Jackie Lau

Jackie Lau har med seg en plakat med skjellsord rettet mot Carrie Lam.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Jackie Lau mener Carrie Lam, som leder Hongkong-regjeringen, må ta ansvar for befolkningen og gi dem utstyret de trenger.

– Vi mener hun er ansvarlig for spredningen av viruset i Hongkong. Hvorfor har folk fra fastlands-Kina fått lov til å komme hit i to uker? sier han.

Det er utsolgt for masker og desinfeksjonsmiddel, og de som får tak i slikt utstyr, må betale blodpriser. Lau forteller at en 20-pakning med masker nå koster over 2000 kroner.

Minnestund for Li Wenliang

Minnestund for Li Wenliang i Hongkong.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Varslet om viruset i desember

Sykehuset i Wuhan, den kinesiske byen hvor koronaviruset først ble oppdaget, bekreftet torsdag at Li Wenliang døde, bare 34 år gammel.

Li var legen som varslet om koronaviruset allerede i desember, flere uker før den offisielle alarmen gikk.

Han jobbet som øyelege på sentralsykehuset i Wuhan, hvor han behandlet sju pasienter som viste seg å ha det nye koronaviruset.

Li varslet kollegaer i en privat meldingsgruppe om det mystiske viruset – han hadde merket seg at det lignet det dødelige Sars-viruset og oppfordret kollegaene til å bruke beskyttelsesutstyr og advare familiene sine.

Minnestund for Li Wenliang

Deltakerne på minnestunden blåste i fløyter for å kreve at varslere blir tatt på alvor.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Fikk politiet på døra

Skjermbilder av meldingene hans ble spredt på internett, og Li ble raskt anklaget av Wuhan-politiet for å spre falske rykter.

Politiet møtte opp hjemme hos Li og tvang ham til å skrive under på at han hadde brutt loven og hadde forstyrret offentlig ro og orden, og han måtte love at han ikke skulle snakke mer om viruset, skriver The Guardian.

Kinas høyesterett har kritisert Wuhan-politiet for å ha straffet legen og fastslo at omfanget av utbruddet trolig hadde blitt mindre «dersom publikum hadde festet lit til ryktene» om viruset tidligere.

Ferske tall fra kinesiske myndigheter viser at 31.161 personer nå er smittet av koronaviruset. Det er en økning på over 3000 bare det siste døgnet.

Samtidig mener eksperter at det trolig er en enorm underrapportering av antall smittede.

638 personer er hittil døde.

Ga intervjuer fra sykesengen: – Det som er viktig, er at alle vet sannheten

Li Wenliang ble selv smittet av viruset etter å ha behandlet noen av de første tilfellene.

Li Wenliang ligger med en pustemaskin på sykehus i Wuhan

BLE SELV SMITTET: Li Wenliang ble smittet etter å ha behandlet de første tilfellene av koronavirus-smitte. Torsdag ble han bekreftet død.

Foto: Li Wenliang/gan En Fund / Reuters

Han ble innlagt med feber og pusteproblemer, og fra sykesengen valgte han å fortelle hvordan myndighetene hadde fått ham til å tie stille, skriver The Guardian.

– Det er ikke så farlig om jeg blir renvasket eller ikke. Det som er viktig, er at alle vet sannheten, sa Li i et intervju med avisen Caixin en uke før han døde.

Det er foreløpig ikke opplyst om hva Li døde av, men Kinas myndigheter har besluttet at dødsfallet skal etterforskes.

Han etterlater seg sin gravide kone og ett barn.

Sinne og sorg

Etter dødsfallet vokser raseriet og frustrasjonen blant mange kinesere, og flere har gitt uttrykk for sin reaksjon i sosiale medier.

Mange beskriver Li som en helt og uttrykker sinne over at myndighetene innledningsvis ville legge lokk på informasjonen om viruset. Andre uttrykker sorg over dødsfallet og mener Kinas myndigheter burde ha beklaget overfor Li.

«Myndighetene skylder deg en unnskyldning, og vi skylder deg vår takknemlighet,» heter det i en melding på Weibo, som er Kinas svar på Twitter og Facebook.

«Farvel, Li Wenliang», har noen skrevet i snøen langs elvebredden i Beijing.

Laster Twitter-innhold

Nyheten om den 34 år gamle legens død var det mest omtalte emnet på Weibo, og var diskutert i stort omfang også i private meldingstjenester, skriver Reuters.

En mann i verneutstyr går forbi sykehuset i Wuhan

SØRGER: Noen har lagt ned blomster utenfor sentralsykehuset i Wuhan etter Li Wenliangs dødsfall.

Foto: Str / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt