Hopp til innhold

Rasende fiskere i full krig over kamskjell

En krangel mellom britiske og franske kamskjellfiskere endte med båtkollisjoner og steinkasting utenfor Normandie.

Det siste sammenstøtet skjedde drøyt to mil utenfor kysten av Normandie mandag.

Det gikk hardt for seg da franske fiskere jaget bort fem britiske fiskebåter.

Sammenstøtet skjedde tolv nautiske mil (22 kilometer) utenfor kysten av Normandie mandag, i internasjonalt farvann.

Rundt 40 franske båter samlet seg i protest mot det de kaller britisk «plyndring» av kamskjell.

Da de traff de britiske fiskerne, ble det ampert.

Mannskapet på de britiske båtene «Golden Promise» og «Joanna C» hevder de ble omringet, og at franskmennene kastet steiner og metallbiter på dem, skriver BBC. Begge kom tilbake til havna i Brixham med ødelagte vinduer.

Den franske TV-kanalen France 3 Normandie har fått opptak av sammenstøtet der det skotske mudringsfartøyet «Honeybourne 3» kolliderer med flere andre båter.

– De franske fiskerne forsøkte å kontakte britene for å få dem til å stanse arbeidet, og de kolliderte med hverandre. Det har tydeligvis vært steinkasting, men ingen personskader, sier Normandies fiskerisjef Dimitri Rogoff.

En av de britiske båteierne hevder de franske fiskerne også kastet en bensinbombe mot dem, og på et av opptakene ryker det kraftig fra et av fartøyene. Tre av dem skal ha fått hull i skroget etter bruduljene.

Med bare fem båter ble britene til slutt jaget vekk av de franske fiskerne.

Har kranglet i 15 år

Britiske fiskere har lov til å fiske i området, men franskmennene anklager britene for å overfiske kamskjell.

Britiske båter kan nemlig samle kamskjell hele året, mens de franske må holde seg innenfor sesongen, som varer fra 1. oktober til 15. mai.

– De starter arbeidet en måned før oss, og legger bare igjen smuler. Det var verdt det fordi de dro. Vi vant kampen, men har ikke vunnet krigen, sier kaptein Anthony Quenel på fiskebåten «La Rise des Vents».

Konflikten har pågått i 15 år, men de siste fem årene har større britiske båter holdt seg unna området i bytte mot utvidede fiskerettigheter.

Nå er franskmennene lei av avtalen.

– For britene er det som en åpen bar. De fisker når de vil, hvor de vil og så mye de vil, sier Rogoff.

– Vi vil ikke tvinge dem til å slutte å fiske, men de kunne i det minste ha ventet til 1. oktober slik at vi kan dele. Kamskjell er Normandies flaggskip, en primærnæring og et høyst følsomt tema, sier han.

Ber om beskyttelse

Mike Park, som leder det skotske forbundet White Fish Producers Association, kaller sammenstøtet «ren piratvirksomhet».

– Han er i sin fulle rett til å være der. Britiske fartøyer kan være i den franske sonen, det er ikke ulovlig. Den passer sine egne saker, og de franske fartøyene angriper den, sier Park til BBC.

Nå krever de britiske fiskerne beskyttelse fra myndighetene, mens det nasjonale britiske fiskeriforbundet ber partene om å roe seg.

– Vi har tatt opp saken med den britiske regjeringen og bedt om beskyttelse for våre fartøyer, som driver lovlig fiske. De underliggende årsakene til konflikten bør løses ved å sette seg rundt bordet, ikke på sjøen der folk kan bli skadet, sier direktør Barrie Deas.

SISTE NYTT

Siste nytt