NRK Meny
Normal

Rabieshunder får dødssprøyte

På turistøya Bali er rabieshunder blitt et stort problem. Hittil i år er nesten 30.000 løshunder avlivet og 115.000 hunder vaksinert.

Avliver hund med rabies
Foto: Sigit Pamungkas / Scanpix/Reuters

De første smittede hundene ble sett i Denpasar- og Badung-distriktet ved årets begynnelse.

Men det tok ikke lang tid før det ble funnet smittede hunder på Kuta, et av de viktigste turistmålene på Bali.

- Rabies-epidemien på turistøya er ikke over. Den har spredd seg til 13 forsteder og 39 landsbyer, opplyser helsemyndighetene på Bali til JakartaGlobe .

Rabieshunder på Bali

Indonesiske helsearbeidere lemper døde rabieshunder på lasteplanet.

Foto: Firdia Lisnawati / Scanpix/AP

-Tapt kamp

I løpet av det siste året har helsemyndighetene registrert 14.831 hundebitt. 15 mennesker er døde, fire av dem testet positivt for rabies. De fleste ble behandlet på spesielle rabies-sentra på sykehus og på lokale helsestasjoner.

- Vi har fått 180.000 rabiesvaksiner av helsemyndighetene. Det er nok til å vaksinere 40 prosent av løshundene, sier leder for smitte-kontrollen, Ketut Subrata. Han regner med at det finnes flere enn 400.000 løshunder på Bali.

Ikke rabies-fritt

Rabieshunder avlives på Bali

En helsearbeider kaster en avlivet hund i en fellesgrav, som senere blir satt fyr på.

Foto: Sigit Pamungkas / Scanpix/Reuters

Gusti Ngurah Mahardika, professor i veterinærmedisin, sier til JakartaGlobe at myndighetene neppe når målet om rabies-fri øyer innen 2012.

Hittil i år er nesten 30.000 løshunder avlivet og 115.000 hunder vaksinert. - Dette er langt fra godt nok. Jeg tror ikke myndighetene når sine mål, sier Gusti Ngurah Mahardika.

Advarer turistene

Alle norske reiseselskaper advarer sine reisende og ber dem holde seg unna hunder, katter, aper og andre dyr, fordi Bali ikke lenger har status som rabies-fri.

Turister som er bitt eller har fått risp i huden etter kontakt med dyr på Bali, bes kontakte lege umiddelbart, både på øya og etter hjemkomsten.

Hund avlivet med blåserør

Disse hundene blir avlivet med giftpil og blåserør.

Foto: Firdia Lisnawati / Scanpix/AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt