Hopp til innhold

Norges forsøk på å hente saudisk regimekritiker stoppet på flyplassen i Qatar

Han har vært fengslet for arbeid med menneskerettigheter, flyktet fra Saudi-Arabia og ble lovet opphold og leilighet i Haugesund. Så ble han stoppet på flyplassen i Qatar.

Union for Human Rights - Saudi Arabia

STARTET MENNESKERETTSORGANISASJON: Mohammad al-Otaibi (midten) sammen med grunnleggerne av organisasjonen Union for Human Rights.

Foto: Amnesty International

  • Fengslet for regimekritikk
  • Fikk spesialavtale med norske myndigheter
  • Leilighet sto klar i Haugesund
  • Stoppet i passkontrollen i Qatar
  • UD bekymret
  • Amnesty frykter tortur

Norske myndigheter bekreftet mandag kveld den svært spesielle saken om menneskerettsaktivist Mohammad al-Otaibi, som var på vei til Norge som kvoteflyktning, da Qatar stoppet utreisen og sendte ham tilbake til landet han flyktet fra.

Nå forteller Amnesty historien om hvordan arbeidet for aktivisten har ført til en betent diplomatisk situasjon mellom Norge og de to golflandene.

Stoppet på flyplassen

Al-Otaibi hadde flyktet fra regimet i Saudi-Arabia, og hadde fått opphold i Norge, da Qatar stakk kjepper i hjulene på avtalen.

I forrige uke var Mohammad på vei til Norge sammen med sin kone. Flyet fra Doha (hovedstaden i Qatar) skulle ta av klokken 01.30 natt til torsdag, og lande på Gardermoen klokken 07.10. En leilighet sto klar i Haugesund.

Men da al-Otaibi kom til passkontrollen, viste det seg at han er svartelistet. Han er nektet utreise til alle andre land enn Saudi-Arabia.

Paret forlot flyplassen, men plutselig fikk de en telefon fra sikkerhetspolitiet på flyplassen. De sa paret måtte returnere for å ordne opp i saken. Mohammad og kona trodde det hele var en misforståelse, og at saken nå er løst.

Men da Mohammad kom tilbake, ble han arrestert.

Ifølge Amnesty skal han ha blitt deportert til Saudi-Arabia allerede den natten.

Nå sitter Mohammad i et fengsel i Dammam. Kona er fortsatt i Qatar.

Akutt risiko

Ina Tin i Amnesty International.

HAR JOBBET MED SAKEN: Politisk rådgiver Ina Tin i Amnesty.

Foto: Amnesty

Det var Amnesty som fikk i stand avtalen for aktivisten. Nå frykter de han skal utsettes for tortur og langvarig fengselsstraff.

– Vi søkte om beskyttelse for ham i Norge. Vi kan gjøre dette på vegne av menneskerettsforkjempere i noen spesielle saker med akutt risiko. De kan da komme inn som kvoteflyktninger, forklarer politisk rådgiver Ina Tin til NRK.

Hun har jobbet intenst med saken de siste ukene.

Dokumentene fra norske myndigheter ble hentet i Abu Dhabi av Mohammads kone 23. mai. Men til tross for at norske myndigheter ville ta imot paret som kvoteflyktninger, stoppet Qatar utreisen.

– Dette er et eklatant brudd på Qatars forpliktelser i henhold til internasjonal rett. Norge må protestere overfor Qatar.

– De kan ikke deportere en mann til en stat, der det er grunn til å tro at han vil utsettes for mishandling og en terrordom på mange års fengsel for fredelig arbeid for menneskerettighetene. Vi forventer at norske myndigheter ber om tillatelse til å besøke ham i fengselet, sier Tin.

– Ført Norge bak lyset

I tillegg til å stoppe aktivistens reise til Norge, har Qatar ført Norge bak lyset, mener Amnesty. De har fått vite at han sitter i varetekt i Qatar, mens han egentlig er i fengsel i Saudi-Arabia.

Sannheten skal ha kommet fram da al-Otaibi fikk tak i broren fra fengselet i Dammam.

– Qatar har gitt inntrykk av at Mohammad sitter i varetekt i hovedstaden Doha. Vi har vært i kontakt med norske myndigheter om saken, og ikke fått informasjon om at noe annet skal være tilfelle, sier Tin.

Ane Haavardsdatter Lunde

UD VIL TA OPP SAKEN: Kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde sier Utenriksdepartementet er bekymret, og at de vil ta opp saken med både Qatar og Saudi-Arabia.

Hverken Utenriksdepartementet eller Justisdepartementet vil kommentere denne påstanden.

Utenriksdepartementet kommer til å forfølge saken, både overfor Qatar og Saudi-Arabia, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde.

– Det er beklagelig at Qatar valgte å returnere vedkommende til Saudi-Arabia. Vi er bekymret for situasjonen og vil fortsette å følge utviklingen for denne personen i dialog med relevante organisasjoner og land, sier Haavardsdatter Lunde til NRK.

Bekrefter flyktningstatus

– Jeg kan bekrefte at en saudisk menneskerettsforkjemper som har fått innreisetillatelse til Norge som kvoteflyktning, har blitt sendt til Saudi-Arabia fra Qatar. Ut over dette har vi ingen kommentar til saken, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

NRK har sendt flere oppfølgingsspørsmål til justisdepartementet, men har ikke fått svar på disse

Aktivist

Mohammad al-Otaibi (49) har kjempet for menneskerettigheter i Saudi-Arabia siden 1996, ifølge Gulf center for human rights.

Etter å ha vært fengslet fra 2009 til 2012, ble Mohammad ilagt utreiseforbud og fratatt passet. Da utreiseforbudet ble opphevet i år, fikk han ikke tilbake passet, men han hadde kun et saudisk id-kort som ga tillatelse til å reise i golfstatene.

Otaibi var i 2013 en av grunnleggerne av Union for Human Rights i Riyadh, som myndighetene forbød én måned etter at de startet opp. Han fortsatte imidlertid sin kamp for menneskerettigheter, skrev rapporter og ga intervjuer, til myndighetenes sterke misnøye.

Human Rights Watch advarte i april Qatar mot å returnere Otaibi til Saudi-Arabia og gjorde det klart at han risikerer mishandling og langvarig fengselsstraff der.

FNs spesialrapportør Ben Emmerson gikk tidligere i måneden hardt ut mot myndighetene i Riyadh og anklaget dem for å bruke landets antiterrorlover som påskudd for å forfølge personer «som på fredelig vis benytter ytringsfriheten sin».