Hopp til innhold

Saudiarabisk menneskerettsaktivist på vei til Norge pågrepet i Qatar

Mohammed al-Otaibi var på vei til Norge som kvoteflyktning. – Vi er bekymret for situasjonen, sier Utenriksdepartementet til NRK.

Ifølge Gulf Center for Human Rights flyktet Mohammed al-Otaibi fra Saudi-Arabia til Qatar i mars da myndighetene truet med å stille ham for en antiterror-domstol.

Kona flyktet sammen med ham, og søndag skulle de to reise til Norge, utstyrt med norske reisedokumenter.

– Jeg kan bekrefte at en saudisk menneskerettsforkjemper som har fått innreisetillatelse til Norge som kvoteflyktning, har blitt sendt til Saudi-Arabia fra Qatar. Ut over dette har vi ingen kommentar til saken, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

NRK har sendt flere oppfølgingsspørsmål til justisdepartementet, men har ikke fått svar på disse.

Det var NTB som først omtalte saken.

UD: Bekymret for personen

– Vi vil ta opp saken med Saudi-Arabia. Vi er bekymret for situasjonen og vil fortsette å følge utviklingen for denne personen i dialog med relevante organisasjoner og land, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

Til NTB sier hun at de også vil ta opp saken med Qatar.

– Vi vil ta opp saken med myndighetene i Qatar. Det er beklagelig at Qatar valgte å returnere vedkommende til Saudi-Arabia, sier Lunde til NTB.

Myndighetene i Qatar bekrefter at den saudiarabiske aktivisten er tvangsreturnert til hjemlandet.

– Utvisningen var hjemlet i juridisk prosedyre og regionale og internasjonale avtaler knyttet til utvisning av anklagede personer og kriminelle, melder det offisielle nyhetsbyrået Qatar News Agency (QNA).

Grunnla organisasjon

Otaibi var i 2013 en av grunnleggerne av Union for Human Rights i Riyadh, som myndighetene forbød én måned etter at de startet opp. Han fortsatte imidlertid sin kamp for menneskerettigheter, skrev rapporter og ga intervjuer, til myndighetenes sterke misnøye.

– Vi er klar over at menneskerettssituasjonen i Saudi-Arabia er bekymringfull, sier Haavardsdatter Lunde.

Advarer mot mishandling

Human Rights Watch advarte i april Qatar mot å returnere Otaibi til Saudi-Arabia og gjorde det klart at han risikerer mishandling og langvarig fengselsstraff der.

FNs spesialrapportør Ben Emmerson gikk tidligere i måneden hardt ut mot myndighetene i Riyadh og anklaget dem for å bruke landets antiterrorlover som påskudd for å forfølge personer «som på fredelig vis benytter ytringsfriheten sin».

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger