Ukrainere frykter krig: – Skremt av Putin

KIEV/OSLO (NRK.no): De frykter at de skal våkne opp til et hjemland i krig. Ukrainere er uroet over utviklingen og setter nå sin lit til at Vesten bistår dem.

UKRAINE-UNREST-POLITICS-EU-RUSSIA -

Mange ukrainere er redde for at det skal bryte ut krig, i takt med at situasjonen i landet spisser seg stadig mer til. Ved byen Sevastopol har væpnede menn tatt oppstilling i gatene.

Foto: VIKTOR DRACHEV / AFP

Vladimir Putins fremstøt for å sikre seg de nødvendige fullmaktene for å sende soldater inn i nabolandet med 46 millioner mennesker, er i ferd med å skape den mest opprivende konflikten mellom Russland og Vesten siden den kalde krigens dager.

Putin

Vladimir Putin, president i Russland, skremmer mange ukrainere.

Foto: MIKHAIL METZEL / Afp

Ukrainas ferske statsminister Arsenij Jatsenjuk leder en regjering som tok makten etter at Moskva-vennlige Viktor Janukovitsj flyktet for bare en uke siden.

Jatsenjuk frykter nå at en av de første oppgavene han skal måtte hanskes med som regjeringssjef, er en krig.

Etter krisemøter hele lørdag, er det ukrainske forsvaret nå i alarmberedskap.

Kontant avslag fra Putin

– En militær intervensjon vil være starten på en krig og bety slutten på forholdet mellom Ukraina og Russland, sier Jatsenjuk.

Putins siste trekk er et kontant avslag på vestlige lederes klare anbefaling til Russland om ikke å gripe inn i krisen i Ukraina.

UKRAINE-RUSSIA-TROOPS Armed men patrol near regional administration building in the Crimean city of Simferopol

Tusenvis av russiske soldater er på plass i Ukraina.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Og det skaper angst i Ukraina, fremfor alt i den EU-vennlige vestlige delen av landet.

– Folk er skremt over Putin og Russlands framferd og arroganse, sier Arnfinn Nordbø–Ukraina-kjenner og prosjektleder i Norsk-Ukrainsk Handelskammer (NUCC).

Han pendler mellom Oslo og Kiev, hvor han var sist for bare noen få dager siden.

– Sinte på Putin

– Folk er redd Putin og Russland vil ta seg til rette nå. Og ukrainerne frykter at det internasjonale samfunnet ikke vil bry seg nok om landet og folket der til å stå opp for dem. Man frykter krig. Man frykter å miste Krim og Øst-Ukraina, sier Nordbø til NRK.no og poengterer:

– Folk er veldig sinte på Putin og setter sin lit til at Vesten og internasjonale organisasjoner vil gripe inn og hjelpe Ukraina. Da Ukraina ga slipp på atomvåpnene lovet blant annet USA og Storbritannia å forsvare Ukrainas territorielle integritet. Dette må de leve opp til.

Men Nordbø mener også Norge har en rolle.

– Som et naboland til Russland bør Norge forstå Ukrainas situasjon og være særlig tydelige, understreker prosjektlederen.

Arnfinn Nordbø Nytt bilde

Arnfinn Nordbø er Ukraina-kjenner og prosjektleder i prosjektleder i Norsk-Ukrainsk Handelskammer. Han er bekymret over utviklingen. Dette bildet er tatt på Maidan nylig.

Få analytikere tror Russland vil gjøre alvor av å sette i gang en militær offensiv inne i Ukraina i løpet av timer, og presidenten selv varslet lørdag at han «vil se an utviklingen» før han foretar seg noe konkret.

Men Russland har likevel i løpet av de siste dagene tatt kontroll over stadig flere institusjoner på Krim-halvøya.

Veier, flyplasser og havner har blitt blokkert–og luftrommet i det strategisk viktige området er lukket for trafikk. Væpnede menn har satt opp kontrollposter flere steder, og en ukrainsk militærflyplass har blitt utsatt for sabotasje.

– Engstelige

Folk på gaten i Kiev vedgår overfor NRK.no at de er uroet.

Folk på gaten i Kiev

Familien Morenko lar seg uroe over bildene de ser fra Krim.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Selvfølgelig blir vi engstelige når vi ser disse bildene, men vi tror det vil gå bra og at vi skal holde landet samlet, sier Irina Kryschenko.

– Det er trist det som skjer på Krim nå, men vi kan ikke tro at halvøya blir fjernet fra Ukraina, sier Sergej Morenko og Olga Morenko.

Mange ukrainere føler at Russlands fremgangsmåte de siste dagene er et klart bevis på at Moskva ikke aksepterer landets suverenitet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Jubel og tårer i USAs gater etter Chauvin erklæres skyldig

Folkemengder på tvers av hele USA reagerte med jubel da Derek Chauvin ble kjent skyldig i drapet på George Floyd på tirsdag.