NRK Meny
Normal

Ukraina mobiliserer - soldater i landet bytter side

Alle væpnede styrker er satt i full kampberedskap i Ukraina og reservestyrker er kalt inn. Samtidig kommer det meldinger om at ukrainske soldater bytter side.

Ukrainsk soldat i Sevastopol

Ukrainsk soldat patruljerer ved hovedkvarteret i Sevastopol.

Foto: Andrew Lubimov / Ap

– Vi står på kanten av stupet, sier Ukrainas fungerende statsminister, Arsenij Jatsenjuk. Han beskylder Russland for å ha erklært krig og ber om internasjonal hjelp.

– Dette er ikke bare en trussel, dette er faktisk en krigserklæring, sier statsministeren.

Han får støtte av NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som sier Russland truer freden og sikkerheten i Europa.

Kaller inn reservestyrker

Ukraina har satt alle sine væpnede styrker i full kampberedskap og alle reservestyrker er kallet inn, opplyser myndighetene i landet. Det opplyser landets forsvarssjef.

– Landets forsvarsminister kaller inn alle som de væpnede styrkene trenger. De skal styrke sikkerheten ved våre energiinstallasjoner, sier forsvarssjef Andrij Parubij.

Han sier han også har bedt det ukrainske forsvarsdepartementet om å be USA og Storbritannia om hjelp til å garantere Ukrainas sikkerhet.

Hevder soldater bytter side

Ifølge Interfax og andre russiske medier har en mengde ukrainske soldater byttet side og støttet de russiskvennlige myndighetene på Krim, mens dette ikke blir omtalt i ukrainske medier.

Nyhetsbyrået Reuters siterer kilder i Moskva og melder at besetningen om bord på flaggskipet til den ukrainske marinen «Hetman Sahajdatschny», også skal ha gått over til russisk side. Heller ikke dette er bekreftet. Skipet, som er tilbake fra en NATO-operasjon i Adenbukta, skal ha heist det russiske flagget.

Det er uklart hvor mange soldater Russland har sendt til Ukraina. Ifølge ledelsen i Kiev har Russland sendt 30 pansrede personellkjøretøy og 6.000 soldater over grensa.

Tømte base for våpen

Tidlig søndag morgen beslagla russiske soldater pistoler, rifler og ammunisjon fra en ukrainsk flåtebase og en radarstasjon på Krim-halvøya. Ifølge nyhetsbyrået Interfax ble våpnene kjørt vekk i biler fra radarstasjonen som ligger like ved byen Sudak.

Byrået melder også at en annen gruppe russiske soldater også beslaglagt våpen fra en base som tilhører den ukrainske marinen i havnebyen Sevastopol, der også den russiske Svartehavsflåten har sin store base.

Soldatene skal ha oppfordret personalet ved anleggene til å velge side og å støtte det de kalte halvøyas «rettmessige ledere».

Russisk kolonne

En russisk kolonne på vei fra Sevastopol til Sinferopol.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Krisemøte i NATO

I dag skal NATO-ambassadører møtes i Brussel for å diskutere den eksplosive situasjonen i Ukraina. Organisasjonens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har også sammenkalt den såkalte NATO-Ukraina-kommisjonen.

I går var det krisemøte i FN. Etterpå sa Russlands president Vladimir Putin i en telefonsamtale med sin amerikanske kollega Barack Obama at landet har rett til å gjøre alt for å verne russiske interesser i Ukraina.

Lørdag fikk den russiske presidenten Vladimir Putin nasjonalforsamlingens støtte til å bruke militær makt mot Ukraina, men han sa like etterpå at han ville avvente utviklingen før han eventuelt gir ordre om en militær aksjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt