Hopp til innhold

Putin truer Ukrainas status som selvstendig stat

Innføring av en flyforbudssone over Ukraina vi bli ansett som en krigshandling, sier presidenten. Putin mener også at sanksjonene mot Russland minner om krigshandlinger.

Russia Putin

Putin advarte om å innføre flyforbudssoner i Ukraina. Bilde er tatt i januar i år.

Foto: AP

Advarselen kom lørdag ettermiddag, i kjølvannet av at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kritisert Nato og USA for å ikke opprette en flyforbudssone over landet.

Den russiske presidenten sa at alle land som innfører en slik flyforbudssone over Ukraina vil bli ansett som en del av konflikten.

– Enhver handling som går i den retningen vil bli betraktet av oss som at det landet deltar i en væpnet konflikt, advarte han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge New York Times kom Putin også med en advarsel til det ukrainske lederskapet om at landets status som selvstendig stat er i fare,

– Det nåværende ledelsen må forstå at hvis de fortsetter å gjøre det de gjør, risikerer de fremtiden til landets status som selvstendig stat, sa Putin.

– Hvis det skjer, la han til, «må de ta skylden».

Putin utdypet ikke om han truet med å annektere og innlemme Ukraina som en del av Russland.

Sammenlignet med krigshandlinger

Russlands økonomi har blitt hardt rammet av sanksjoner fra verdenssamfunnet etter invasjonen av Ukraina den 24. februar.

I dag beskrev sammenlignet han sanksjonene med krigshandlinger.

– Disse sanksjonene man ser, kan sammenlignes med krig, men heldigvis har det ikke kommet til en faktisk krig. Men vi forstår hva disse truslene handler om, uttalte Putin ifølge Sky News.

Les også Rivieraen, Karibia og Maldivane. Jaktar russisk luksus verda rundt

– Går etter planen

Under det TV-sendte møtet presidenten hadde hos det russiske flyselskapet Aeroflot, uttalte han også at krigen i Ukraina «går etter planen».

Putin gjentok at Russland ønsket å demilitarisere Ukraina, og at landet må erklære seg nøytralt.

Han hevdet at de russiske styrkene overholdt de humanitære korridorene ut av landet, men Røde Kors sier at det trolig ikke blir noe evakuering fra Mariupol.

Grunnen skal være at våpenhvilen er brutt.

– Vi forblir i dialog med partene om sikker passasje for sivile fra forskjellige byer som er berørt av konflikten. Scenene i Mariupol og i andre byer i dag er hjerteskjærende. Ethvert initiativ fra partene som gir sivile et pusterom fra volden og lar dem frivillig reise til tryggere områder er velkommen, sier Røde Kors i en uttalelse.

Les også Russland gjenopptar angrepene i Ukraina

Ukrainere flokker seg sammen under en ødelagt bro i flukten fra Kyiv.

null
Spiller nå
Ble verdenskjent etter tilfluktsrom-sang 01:08
Neste

SISTE NYTT

Siste nytt