Hopp til innhold

Russland gjenopptar angrepene i Ukraina

Våpenhvilen skal ha blitt brutt, og lørdag ettermiddag sier Russland at angrepene fortsetter. Mandag skal partene møtes til nye samtaler.

Ukrainere flokker seg sammen under en ødelagt bro i flukten fra Kyiv.

FLYKTER: Ukrainere flokker seg sammen under en ødelagt bro i flukten fra Kyiv.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Denne artikkelen tar for seg det som har skjedd i Ukraina det siste døgnet. Du kan blant annet lese om dette:

Russlands forsvarsdepartement sier angrepene har starter opp igjen. De skylder på at Ukraina ikke har overholdt våpenhvilen.

Men det samme har Russland blitt beskyldt for.

Våpenhvilen skulle sikre at sivile kunne komme seg vekk, og var et resultat av forhandlinger mellom Russland og Ukraina.

Mandag skal de to landene møtes til en tredje runde med samtaler, opplyser David Arakhamia i den ukrainske forhandlingsdelegasjonen.

BOMBET: Enorme ødeleggelser etter russisk flyangrep i Bila Tserkva sør for Kyiv.

– Våpenhvilen brutt

Bystyret i Mariupol sa tidlig lørdag at russiske styrker ikke holdt den avtalte våpenhvilen langs hele ruten.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen sa at evakuering av sivile fra Mariupol og Volnovakha i Ukraina ikke ville starte lørdag på grunn konflikten.

– Vi forblir i dialog med partene om en sikker rute for sivile fra forskjellige byer som er berørt av konflikten, sier Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en uttalelse ifølge Reuters.

Planen var å evakuere rundt 200.000 mennesker fra Mariupol og 15.000 fra Volnovakha.

Men myndighetene i Mariupol måtte be innbyggerne gå i dekning.

– Russerne fortsetter å bombe oss. Det er galskap, sa Mariupols varaordfører, Sergej Orlov, til BBC.

Mariupol er en by øst i Ukraina med i underkant av en halv million innbyggere.

En soldat og en heimevernssoldat hjelper en familie å flykte og krysse Irpin-elva i utkanten av Kyiv.

HJELP: En soldat og en heimevernssoldat hjelper en familie å flykte og krysse Irpin-elva i utkanten av Kyiv.

Foto: Emilio Morenatti / AP

«Hold ut»

I en uttalelse fra myndighetene i byen på sosiale medier står det:

– På grunn av det faktum at russisk side ikke overholder våpenhvilen og har fortsatt beskytningen både av Mariupol og området rundt byen, og av sikkerhetsmessige årsaker, har evakueringen av sivilbefolkningen blitt utsatt.

I meldingen står det også at mer informasjon om evakueringen vil bli lagt ut snart. Politiet vil også informere innbyggerne i byen ved hjelp av høyttalere ved nye beskjeder.

Meldingen avsluttes med: «Mariupol-beboere, hold ut!».

I en uttalelse fra bystyret lørdag formiddag het det at de forhandler med russisk side for å få bekreftet våpenhvile langs hele evakueringsruten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Etter avtale med ukrainske myndigheter skal det bli opprettet korridorer silk at sivilbefolkningen kan forlate byene Mariupol og Volnovakha under våpenhvilen.

– Et kjent trekk

Før meldingene om brudd på våpenhvilen, sa Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole, at våpenhvilen er et ledd i å sminke krigens brutalitet. Han mener Russland har noen underliggende, realpolitiske interesser i våpenhvilen.

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole og oberstløytnant i Hæren.

FORKLARER: Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole og oberstløytnant i Hæren.

Det er et kjent trekk som vi også har sett ved tidligere russiske kriger, blant annet i Syria. Og det gir, sett med russiske øyne, hele krigen et lite, humant uttrykk oppe i all denne voldelige bombingen, sa Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole og oberstløytnant i Hæren.

Tror russerne vil øke bombingen

Han forventet derfor en gradvis opptrapping fra russerne når våpenhvilen er over.

Ukrainakart antatt russisk fremrykning 0503

Institute for the Study of War / Rochan Consulting / NRK

Institute for the Study of War / Rochan Consulting / NRK

Jeg tror at russerne vil øke bombingen av disse byene. For byene er utrolig viktige nøkkelpunkter for de russiske fremrykningsaksene. Hvis du ikke kommer rundt byene, må du slå deg gjennom, og det er nettopp fra disse byene at den politiske og militære forsvarsevnen organiseres og styres. Ved å nedkjempe disse byene, vil man fragmentere den ukrainske forsvarsevnen, sa Heier.

Barn varmer seg under et teppe mens de venter på familiemedlemmer på sykehuset i Mariupol

MARIUPOL: Barn varmer seg under et teppe mens de venter på familiemedlemmer på sykehuset i Mariupol øst i Ukraina.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Havnebyen Mariupol ligger nær frontlinjen for krigen i Donbas i Øst-Ukraina. Byen har vært utsatt for harde angrep fra russiske styrker i fem dager. Det har vært kontinuerlige angrep fra russisk artilleri, og byen skal være omringet og avskåret fra alle forsyninger.

Borgermesteren ba innstendig om militær assistanse til å opprette en humanitær korridor ut av byen, slik at man kan evakuere byens 400.000 innbyggere.

Putin: Alt går etter planen

Russlands president Vladimir Putin sier lørdag at alt går etter planen. Han sa også at ethvert land som forsøker å innføre et flyforbud over Ukraina vil bli ansett av Moskva som en part i konflikten.

– Russlands forsvar vil oppnå alle målene, jeg er ikke i tvil om det, sier Putin.

Han sa at sanksjonene mot Russland er som en krigserklæring. Samtidig avviste han at Russland har brutt våpenhvilen i Ukraina.

Russland advarer mot å sende våpen til Ukraina, og sier det kan ende opp hos terrorister.

Langer ut mot Nato

President Volodymyr Zelenskyj har bedt Nato sørge for en flyforbudssone over Ukraina. Det ville innebære kampfly fra Nato for å hindre russiske fly over landet.

Men på Natos utenriksministermøte fredag avviser forsvarsalliansen forslaget.

– Vi er ikke en del av denne konflikten, men vi har et ansvar for at den ikke eskalerer og sprer seg fra Ukraina. Det vil være mer ødeleggende og farligere, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Nato frykter en flyforbudssone vil resultere i konfrontasjon mellom Nato og Russland.

I en sint beskjed til Nato uttaler Zelenskyj at Natos argument reflekterer «selvhypnosen til de som er svake og har dårlig selvtillit» og at Vestens tilbakeholdenhet indikerer at «ikke alle anser kampen for frihet som Europas fremste mål».

Også Putin advarer sterkt mot flyforbud. Russlands president sa i en tale lørdag at ethvert land som forsøker å innføre et flyforbud over Ukraina vil bli ansett av Moskva som en part i konflikten.

Volodymyr Zelenzkyj

KRITIKK AV NATO: Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj

Foto: AFP

– Alle som vil dø fra og med i dag vil dø på grunn av dere. På grunn av deres svakhet, på grunn av deres mangel på enhet, sier Zelenskyj, ifølge Axios.

Advarer mot nytt kjernekraft-angrep

Ifølge USAs FN-ambassadør er de russiske styrkene drøye 3 mil unna et nytt kjernekraftverket, melder The Guardian. Det skal dreie seg om Yuzhnoukrainsk, rundt 30 mil sør for Kyiv.

– Putin må stoppe sin galskap. Han må stoppe det nå, sa Linda Thomas-Greenfield i møtet i FNs sikkerhetsråd.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield under Sikkerhetsrådet krisemøte natt til lørdag om krigen i Ukraina.

ADVARER: USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield under Sikkerhetsrådets krisemøte natt til lørdag om krigen i Ukraina.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Natt til fredag begynte det å brenne på Ukrainas og Europas største atomkraftverk, Zaporizjzja, etter russiske angrep. Det førte til internasjonal bekymring for store radioaktive utslipp.

Brannen er slukket, og det er ikke rapportert om noen radioaktive utslipp. Russiske soldater har nå kontroll på dette kjernekraftverket.

Angrep på atomkraftverk i Ukraina. Tsjernihiv

FARLIG: Angrep på atomkraftverket Zaporizjzja natt til fredag.

Flyalarm flere steder i landet

Tidlig lørdag morgen meldes det om flyalarm i Ukrainas hovedstad Kyiv og i Kyiv fylke, og i byene Tsjernihiv, Zjytomyr og Sumy.

Også i Lebedyn, er småby i Sumy oblast i det nordøstlige Ukraina har flyalarmen gått. Folk blir bedt om å søke tilflukt.

Det er også kommet rapporter om gatekamper i Sumy, skriver Kyiv Independent.

Flere eksplosjoner er hørt i Kharkiv natt til lørdag, melder avisen.

Ødelagt kafé i Kharkiv 4. mars.

BOMBET: Ødelagt kafé i Kharkiv 4. mars.

Foto: OLEKSANDR LAPSHYN / Reuters

Småbyen Trostjanets har falt

Russland skal ha erobret småbyen Trostjanets, nordøst i Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter.

Guvernøren i Sumy-regionen der Trostjanets ligger, sier russiske styrker kontrollerer ambulansestasjonen og nekter leger å dra ut til sivile, med unntak av barn.

Leger har blitt advart om at de vil bli skutt hvis de drar på egen hånd, sier guvernør Dmytro Zhyvytskyj, ifølge Sky News.

Pro-russiske demonstrasjoner i Serbia

Flere hundre tilhengere av ytre høyre-grupper marsjerte fredag kveld i sentrum av Serbias hovedstad Beograd til støtte for den russiske invasjonen av Ukraina, melder Reuters.

Pro-russiske demonstrasjoner i Beograd i Serbia.

DEMONSTRASJON: Pro-russiske demonstrasjoner i Beograd fredag 4. mars

Foto: STR / Reuters

Serbia har kritisert angrepet på Ukraina men har nektet å innføre sanksjonen mot Russland. Mange serbere er vennlig innstilt til Russland, og landene deler en ortodoks kristen tradisjon.

Serbias president Aleksandar Vucic har klaget over press fra vestlige land mot Serbia, fordi myndighetene har tette bånd til Russland.

Pro-russiske demonstranter i sentralt i Beograd fredag kveld.

STØTTER RUSSLAND: Pro-russiske demonstranter marsjerte i gatene i sentrale Beograd fredag kveld.

Foto: STR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt